Şeyh Said Kıyamını akamete uğratan en büyük neden: "İhanet"

Dönemin tanıklarından olan Ağa Ürün'ün yaşadıklarını anlatan oğul Nusret Ürün, kıyamın akim kalmasının temel nedeninin; Şeyh Said'in birliklerine sızmış hainlerin yaptıkları ihanetler olduğunu söyledi.

Haberler 30.06.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

29 Haziran 1925 tarihinde ehid edilen eyh Saidin balatm olduu kyamda ihanetin kirli yüzünü babasnn dilinden aktaran Nusret Ürün, küçük yata yetim kalan babasnn 3 kardeiyle birlikte amcas Zülfi Cafer Aann himayesinde büyüdüünü anlatt.

EYH SAD EFKAT VE MERHAMETL BR NSANDI

eyh Saidin, babasna kar gösterdii sevgi ve merhametten bahseden Ürün, babasndan rivayetle, eyh Said, o vakitler Zülfi Cafer Aann evine misafirlie geliyordu. Ben de gider elini öperdim. Elleri yumuak ve bembeyazd. eyh Said, bam okar ve Bu çocuk salihtir diyerek severdi. eklinde aktard.

eyh Saidin cömertliinden de kesitler sunan Ürün, eyh Saidin, Zülfi Cafer Aa ile ortak olduu bir nar bahçesi vard. Zülfi Cafer Aa bir gün eyh Saide, eyhim bu sene narlarmz var, paylaalm. Senin payn ayrmz. demesi üzerine eyh Said, Zülfi Cafer Aann hanmn çarp Fatma sen bana bir tane mayho ve bir tane de tatl nar aykla getir. dedi. eyh Said, getirilen narlar yedikten sonra amcam Zülfi Aaya Benim paym bu kadar. Dierlerini yetimlere ver, fakirlere dat. dedi. diye belirtti.

FERMASOR, O DÖNEMN AJANI ANLAMINA GELYORDU

Kyam öncesi eyh Said ile Zülfi Cafer Aa arasnda geçen konumalar aktaran Ürün, eyh Said narlar yedikten sonra Zülfi Cafer Aaya Hangi yoldan gideyim? diye sorunca amcam da eyhim sana hangi yoldan git dersem ve önüne asker çkarsa Fermasor lakabna sende inanrsn. Onun için hangi yoldan gidersen git, sana kalm. eyhim ben sana deil, askerlerine muhalifim. Senin ordunun içinde muhalifler var, kyamn baarszla uratyorlar, ite ben onlara karym. diye konutu. dedi.

O dönemi babasnn ifadeleriyle anlatan Ürün, O dönemlerde amcam Zülfi Cafer Aann lakab Fermasordu. Fermasor, günümüz tabiriyle Ajan, Casus anlamna geliyordu. Mustafa Kemal, Zülfi Cafer Aaya bir mühür vermiti. Zülfi Cafer Aa, bir yaz yazarken hangi ahsn isminin üzerine o mührü vursayd, kurtuluu olmaz, o adam öldürülürdü. ifadelerini kulland.

Eyalar yamalayanlar kendilerini eyh Saidin askeri olarak tantyor

Üstad Bediüzzamann eyh Said hakkndaki görülerini de hatrlatan Ürün, eyh Said Kyam aceleye geldiinden, içindeki hainleri belirleyemedi. Nitekim eyh Said basiret sahibi birisiydi. Hatta Üstad Bediüzzaman, Erzurumda eyh Saidle görütüünü, gözlerinden cevher fkrdn fark ettiini belirtmiti. dedi.

eyh Saidin askerlerinin kyafetlerini giyen provokatörler Diyarbakrda yama yapmaya balyor

Kyamn balamasnn ardndan birlikler içerisinde bulunan provokatör askerler nedeniyle cereyan eden olaylar aktaran Ürün, Tabi ki o zamanlar eyh Saidin sözde askerleri Diyarbakr fethetmeye gittiklerinde ben baya küçüktüm. O küçük yama ramen ben de birlie katldm. Öyle küçüktüm ki, bana verilen silah omuzuma aldmda dipçik, ters çevirdiimde ise namlu yerde sürünüyordu. Ordu komutanmz da bizim kabiledendi. eyhin ordusuna katlp Diyarbakra vardmzda çariya ewti dediimiz bit pazarna vardk. Orada eyh Saidin sözde askerleri eyalar yamalamaya balad. O esnada yanl yapldn, eyh Saidin ordusuna yakmadn düündüm. eklinde konutu.

PROVOKATÖR BRLKLER GTTKLER HER YERDE HALKA ZULMEDYOR

Babasndan aktarmlara devam eden Nusret Ürün, Oradan ayrlp Dicleye doru geri geldiimizde yol üstünde bir köy evine sndk. Ev sahibi, bizlere yemek hazrlad. Bunun üzerine tabi olduumuz birlikten bir asker, akrabamz olan komutana seslenerek Aa bize izin yok mu? eklinde bir soru yöneltti. Komutan, gelen bu soru karsnda zin senin! cevabn verir vermez, asker ayaa kalkp hayvanlarn bulunduu ahra doru ilerledi. Ahrdan bir dana getirerek kesmeye çalt. Bu durum üzerine ev sahibi komutana dönerek ayet sizler, yemekten doymazsanz ve yiyeceiniz yemeklerde et yoksa hayvanlar kesebilirsiniz. Fakat size hazrladm yemekte et vardr eklinde tepki verdi. ifadelerini kulland.

YA KALIP ÖLECEZ YA DA BAARIYA ULAACAIZ

Köyde bu durumlar yaanrken çevrede toplarn patladn söyleyen Ürün, Toplarn patlamasyla orada bulunanlar, Bu patlayan bomba sesi nedir? diye sormaya baladlar. Gruptan biri, Bu ses, Mustafa Kemal ve smet nönünün ordularnn patlatt bombalarn sesidir. Bize doru ilerlemektedirler. eklinde cevap verdi. Bunun üzerine provokatör birliklerden birçok kii Bomba, gülle ve tüfeklere kar nasl karlk vereceiz? diyerek geri gitmeye balad. diye belirtti.

Orduya kar savamak üzere birçok kiinin kaldn belirten Ürün, Kalan gruplarn içinden birileri dierlerine dönerek Bizler burada kalp ordu ile savaacaz. Ya öleceiz ya da baarya ulaacaz! dedi. Bizim birliin komutan bu duruma kar gelerek, Biz; tanka, tüfee ve bombaya kar bu orduyu durduramayz. Biz geri gidiyoruz. eklinde cevap verdi. Ardndan birlik komutan elini havaya kaldrarak 3 kez Benimkiler diyerek kendi grubunu toplayp Dicleye doru ilerledik. dedi.

AMAçLARI, EYH SADN ASKERLER KÖTÜLÜK YAPIYOR MAJINI OLUTURMAKTI

eyh Saidin askerlerinin içine szan bu ajanlarn, bulunduklar bölgedeki insanlara zulmederek provokatörlük yaptklarna dikkat çeken Ürün, babasnn diliyle sözlerini öyle sürdürdü:

Bölgedeki kadnlara tecavüz ediyor, mallarn talan ediyorlard. Bununla amaçlanan ey; milletin gözünde eyh Saidin askerleri kötülük yapyor, millete zulmediyor, bölgedeki insanlara ihanet ediyor. eklinde bir imaj oluturmakt. Nitekim yaptklar bu eylemlerle, eyh Said Kyamnn akamete uramasn saladlar.

Dicle ilçesinde meydana gelen olaylarn, hainlerin bir provokasyonu olduuna dikkat çeken Ürün, Bütün bunlardan sonra Dicle ilçesine geri döndük. Dicleye geldiimizde iki askerin öldüünü söylediler. Yaplan bu eylem tamamen bir provokasyondu. Kyamn balad bu günlerde, yaanan hadiselerden dolay Mustafa Kemal ve smet nönünün ordular Dicleye doru ilerledi. ifadelerini kulland.

DCLEDE BALAYAN EYH SAD KIYAMI SONUçSUZ KALDI

Kyam zamannda Zülfi Cafer Aann taknd tavra da deinen Ürün, eyh Saidin birliklerinden kaçan bölgedeki askerlerin komutan olan yüzbann Aann evine sndn, Cafer Aann da onu ahrnda saklayarak ölümden kurtardn anlatt.

Yaanan olaylarn tan Aa Ürünün olu Nusret Ürün son olarak öyle konutu:

Bütün bu anlatmlardan çkardmz sonuca baktmzda Eer eyh Said birliklerinin içerisinde muhalifler ve ajanlar olmasayd kyam baarya ulaacakt. çünkü gayesi Allah rzas olan bir dava ve kyam olduu için baarya ulard. Mustafa Kemal ve smet nönünün, eyh Said birliklerinin içerisine soktuu muhalif kiilerle, maalesef kyam baarya ulaamad.

Ana Sayfaya Git