Sezai Temelli: Barış koridoru barışarak açılır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Nusaybin'de konuştu: “Barış koridoru” gibi bir kavramı önümüze getiriyorlar. Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, tüfekle, İHA ve SİHA ile olmaz. Barış halkların bir arada yaşama iradesine saygı ile olur.

Haberler 01.08.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Sezai Temelli, Mardin ve Nusaybinde HDP il ve ilçe örgütleri ile Nusaybin Belediyesini ziyaret etti. Nusaybin Belediyesi ziyareti srasnda açklamalar yapan HDP E Genel Bakan, Suriyede bir bar koridoru açlacaksa bunun HA ve SHAlarla deil Kürtlerle bararak mümkün olacan söyledi.

Temellinin açklamalarndan balklar öyle:

KAYYIM ENKAZINI BAHANE ETMEYECEZ: Biliyorsunuz geçmi 2 yldan uzun süredir il ve ilçelerimizin bir çounda kayym yönetimleri vard. Bu kayym zihniyetinin yaratm olduu tahribat da çok iyi biliyoruz. Ama hiçbir zaman bu tahribat ve enkaz bahane etmeyeceiz. Bu enkaz kaldrmaya gücümüz var, hep birlikte kaldracaz. Yeter ki gölge etmesinler ama gölge etmeye devam ediyorlar.

DÖRT ARKADAIMIZ TUTUKLANDI: Birkaç gün önce belediye ebakanlarmz, belediye meclis üyelerimiz ve birçok arkadamz gözaltna alnd, onlara geçmi olsun diyorum, ama 4 arkadamz tutukland. ki DBP yöneticisi arkadamz, iki de partili arkadamz, siyaset yürüten arkadamz tutukland. Bu ülkede bar ve bar koridoru dediiniz meseleler tankla, tüfekle, HA ve SHA ile olmaz. Bar halklarn bir arada yaama iradesine sayg ile olur. Halklarn kültürüne sayg ile olur. Bar bu ülkede Kürtlerle barmakla olur; Kürtlere dümanlk yaparak, içeride ve darda Kürtlere yönelik bu sava diliyle, sava aklyla hareket ederek bu ülkeye bar gelmez. Bar istiyorsanz bir an önce barmalsnz. Demokratik bir ülkeyi var edebilmenin yolu bu sava aklndan, sava zihniyetinden bir an önce kurtulmaktan geçiyor.

ZEYTN DALI DYE ZEYTNLER çALDILAR: Evet bugün Suriyede, Irakta, Türkiyede bar istiyoruz. Peki bu bar nasl var edeceiz, bu bar nasl ina edeceiz? Bar tam da burada Nusaybinde, Mardinde bu uygulamalardan kurtularak var edeceiz. Tankla, tüfekle ve Afrinde yapld gibi deil. Bakn Afrin hl hafzlarmzda, orada da aklmzla alay eder gibi Afrine yönelik saldrya da Zeytin Dal ad verilmiti. ÖSO çeteleri ile gittiler zeytin dal diye diye zeytinleri çaldlar.

GELN BRLKTE çÖZELM: Gelin bu savaa kar çkn. Geçmii hatrlatmak isterim, kar çkmadnz süreçlerin aslnda bugün nasl tahribatlar yarattna tank oluyoruz. Snr ötesi tezkerelere kar çktmzda burada ülkenin güvenlii söz konusudur diye bize laf yetitirenler, bugün ülkenin sürüklendii yerden gerekli dersleri inanyorum ki çkaracaklardr. Artk operasyon filan istemiyoruz. Artk bir arada yaama iradesini hem ülkemizde hem Irak ve Suriyede var etmek için çaba sarf etmek istiyoruz. O yüzden de bu çabann adn demokrasi ittifak olarak tanmladk. O yüzden de herkesi bu çabaya omuz vermeye, el vermeye davet ediyoruz: gelin yan yana duralm, gelin bu sorunlar hep birlikte aalm. Türkiyede demokrasi meselesini amann yolu Kürt sorununu çözmekten geçer. Gelin hep birlikte çözelim. Bunun yolu demokrasi ittifaknda bulumaktr. Bunun yolu Türkiyenin ihtiyaç duyduu anayasay yapmak, yol temizliini bir an önce yarg reformu ile gerçekletirmektir.

MARDNDE HASTANE YOK: Bugün Mardine dönüp baktmzda her türlü sorun var. Salk sorunu var. Hastanesi yok! Mardin büyükehirdir ancak bu büyük ehrin tam teekküllü bir hastanesi olduunu söylemek mümkün deil. Eitim sorunu, isizlik sorunu. Eitimle ilgili istatistikler açklanyor son 20 kent Kürt illeri. Bu hiç deimiyor. Bu zulmün müsebbibi sava politikasnda srar edenlerdir, ekonomiyi böyle yönetenlerdir. Bütçenin kaynaklarn mermiye topa tüfee, damadn HAsna SHAsna ayranlardr. Damatlar iyi, halk yoksulluk içinde, halk madur, bu akl deitirmemiz için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Merkez Bankasnn yedek akçesine el koyanlar bu paray ne yapt diye dönüp baktmzda müteahhitlerin borcunu kapattn görüyoruz. Bu kayna halkn yararna kullanmayanlar tam tersine kayym eliyle halkn kaynaklarn talan etmilerdir. Bu talanc zihniyettir.

DEYRULZAFARANA MÜDAHALE GECKT: Tablo bu. Bu iddet her yerde devam ediyor. Bu iddet ormanlarmz yakarak da devam ediyor. Birkaç gün önce Deyrulzafaran Manastrnn zeytinlii, cevizleri yakld. Kaza diyorlar, belki yangn kazara çkt ama müdahalenin gecikmesi iradidir. Bu halklara, Kürde, ormana emekçiye düman akln fotorafdr. Ayn ekilde Dersimde de ayn yangnlar görüyoruz. Türkiyenin her yerinde aaca, ormana düman bu zihniyet, emekçiye düman, kadna düman, Kürde düman. Bu dümanlklardan kurtulmann yolu bir arada yaama irademizi ortaya koymaktan geçiyor.

Ana Sayfaya Git