Sezai Temelli: Kendinizi kaptırmayın bu ülkeyi de masada görebilirsiniz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli meclis grup toplantısında konuştu. İktidarın dış politikasını eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Dış politikaları Suriye'de olduğu gibi aynı klişeye dayalı. Buradan uyarıyorum; bu saha, masa işine kendinizi kaptırmayın, sonra bu ülkeyi de masada bulabilirsiniz” dedi. Temelli'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

Haberler 15.01.2020 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclis neden kapal? diye soran Temelli, Meclisin tatilde olmasn eletirerek, iktidarn d politikasn eletirdi. Temelli, Meclisten kaçyorlar, siyasetten kaçyorlar, HDPden kaçyorlar. Fizana kadar kaçsanz, HDPden kaçamazsnz. D politika bildikleri yok atekes için masaya oturdular. Hafter çekti gitti. Hafter terörist oldu. D politikalar Suriyede olduu gibi ayn klieye dayal. Nedir o klie, sahada olmayan masada olmaz.

Ortadouda gördüümüz ey barbar rejimlerin birbirleriyle ittifakdr. Birbirlerine kar olduklarna, öyle göründüüne bakmayn. Kendi ülkelerindeki iktidarlar korumak adna Ortadouda bu barbarl, bu sava sürdrüyorlar. Son örnei Kasm Süleymaninin öldürlmesidir. ran için çok önemli bir fgür, barbarca katledildi. ran ertesi gün ABD hedeflerini vurdu. O srada bir Ukrayna uça düürüldü, açklama u: Yanllkla oldu. Biz biliyoruz bu yanllklar, Afganistandan, Yemenden biliyoruz.

Bir masa kuruyoruz Berlinde diyor. Ülkeleri sayyor, Libya için masa kuruyor, Libya yok. Daha önce de Suriye için masa kurmulard, ama masada Suriye yok. Tam bir yanllklar rapsodisi, yanllklar bitmeyince de Ortadou halklarna zulümden iddetten baka biey kalmyor.

u anda dblib boaltlyor. 600 bin insan var oradaki kamplarda. imdi kalkmlar oradaki insanlara yardm kampanyalar yapyorlar. O insanlarn yaadklarnn müsebbibi sizsiniz.

IDle ortaklk yapmak yerine onlarla mücadele etselerdi, Kobani Düecek yerine Kobaniyle dayansalard imdi Suriyede demokratik bir yap olurdu. Afrine girdiler zeytin çaldlar, Gre Spiye girdiler buday çaldlar. çözüm diplomasiyi öncelemektir. Bugün Türkiyenin d siyasetini belirleyen ey aslnda iç siyaset. çeride iktidarlarn devam ettirmenin yolu sava politikasna dayanyor. çünkü içerideki rejimleri aslnda bir hukuksuzluk rejimi. Bu hukuk anlay Türkiyeyi tüketmektedir.

YARGI REFORMU

Bakn neyin üzerinde çalyorlar: çocuk istismarna af peindeler. çocuk evliliklerini merulatrma peindeler. Yarg reformu dediiniz eyde atacanz ilk adm Terörle Mücadele Kanununu kaldrmak olmaldr. Bunu da mutlaka kaldracaz.

Kendi çkaarttklar yasalar bile tanmyorlar. Bunun ad Kayym Rejimidir. Belediyelerimize atadlar ama, yargya atyor, merkez bankasna atyorlar. çünkü sistem bir kayym rejimidir. Cumhurbakanl Hükümet Sistemi dediiniz ey kayym rejimidir.

lk günden söyledik, kayyma kar kmak lazm. Bu kayym rejimi dedik, OHAL akl dedik, darbe mekaniinin yansmasndan baka birey deildir. Buna kar çkmazsanz her yere sirayet eder.

Kayym her yere yaylyor. Urlaya da kayym atand. Siyaset bugün içine sürüklendii yerden Urlaya kayym yakmyor dedi. Öyle siyaset olmaz. Kayym hiçbir yere yakmyor. Dolaysyla kayyma kar çkyorsan Vanda da kar çkacaksn, Amedte de kar çkacaksn, Mardinde de kar çkacaksn.Eer çkmyorsan o cüzde senin adn artk yok.

15 Temmuz darbe giriiminden sonra balayan cad avndan bahsetmek istiyorum. Bugün 36 OHAL kararnamesi ile ihraç edilmi 135 bin kiiye yönelik yaptrmlarn hepsi hukuk ddr, yasa ddr.

Bugün içileri bakan olan zat 38 kez anayasay ihlal etti. Yargtay basavsc görmüyor duymuyor. Buradan bir kez daha çarda bulunuyorum: Seninin birincil görevin Anayasa ihlallerine kar harekete geçmek. Benim söylememe gerek yok. Sen resen harekete geçmelisin.

KADINA DDET

Dersimde Gülistan Doku 10 gündür kayp. Bulunamyor. Daha dün polisler arama çalmalarna lütfen katldrlar. O srada Adalet Bakanl genelge yaynlam. Diyor ki basn bu davalarn üzerine gitmesin. Yani kadna yönelik iddeti ve cinayetleri toplumdan saklamaya çalyorlar.

SANATA DDET

iddet bitmiyor, sanata iddet de devam ediyor. Grup Yorum Üyeleri açlk grevine devam ediyor. Grup Yorum üyeleri ne istiyor, konserlerini yapmak istiyorlar.

ki satr kompozisyon ödevi yazmaktan aciz, iki cümle kuracak olsa promptera muhtaç olan zihniyet kalkt Kadir nanra da, Selahattin Demirtaa da saldrd. Önce bir okuma yazmay ören, sanat senin neyine, sanata laf etmek senin ne haddine. Ama sana kötü bir haberim var biliyor musun, Selahattin Demirta bir kitap daha yazd. Arkadalarmz yazdklar kitaplarla direniyorlar.

KANAL STANBUL

Bunlarn bütün bilii inaat yapmak. Bilim insanlarnn tezlerini yok sayyorlar.

Ancak burada esas mesele ekolojik meseledir. Küresel iklim krizine çok olumsuz etkileri olacaktr. Ulatrma bakan diyor ki, Oradan geçecek gemilerle 5 milyar dolar gelir elde edeceiz Hemen hesaplamlar, gemi bana 100 bin dolar alacaklar ve imdiki geçiin iki katna çkmalar gerekiyor. Bu mümkün mü? Deil. Buna kendileri inanyor mu? Hayr.

ERKEN SEçM çARISI

Bu düzene son verebiliriz. Bunlar gitti gidiyor. Tarihin onlara ayrd dönemin sonuna geldik. Bunu biz baardk, siz baardnz, HDP baard. imdi yeni bir yaam ina etme zaman. Saray istibdadndan kurtulmak için herkesi demokrasi ttifakna bir kez daha çaryoruz. Gayesi demokrasi, hedefi bar olan bir ittifak Türkiye halklarnn ihtiyacdr. Gerçek siyaset, hakikat budur. Toplumsal mutabaka için tüm kesimlerle konuma zamandr. Eit yurttalk temelinde demokratik bir anayasa için yanyana gelmeliyiz.

Yeni bir yaam için, yeni bir iktidar için erken seçim diyoruz.

Ana Sayfaya Git