Şiddet cahiliye düşüncesidir!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Her ne sebeple olursa olsun, savunmasız bir insanın, kadınların, çocukların incitilmesi, itibarsızlaştırılması ve şiddete maruz bırakılması, adalet ve merhametten yoksun bir cahiliye düşüncesinin tezahürüdür." değerlendirmesini yaptı.

Haberler 26.11.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Erba, Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Günü dolaysyla yaymlad mesajnda, slamiyetin bütün insanlar yaratl itibaryla eref-i mahlukat (yaratlmlarn en ereflisi) kabul ettiine dikkati çekti.

slamiyetin yeryüzüne hayat veren ilke ve hükümleriyle hiçbir ayrma tabi tutmakszn herkesin temel hak ve özgürlüklerini teminat altna aldn ifade eden Erba, slamiyetin kadn-erkek, yal-genç bütün insanlarn can, mal, onuru ve mahremiyetini mukaddes kabul ettiini vurgulad.

slamiyetin, rahmet yüklü ilkeleriyle yeryüzünde barn teminat olduunun altn çizen Erba, unlar kaydetti:

slamn her bir ilkesini yaayarak dünyaya örnek olan rahmet elçisi Sevgili Peygamberimiz de insanlarla ilikilerini daima efkat, merhamet, adalet ve hakkaniyet gibi evrensel deerler üzerine bina etmitir. Bu minvalde O, Mümin cana yakn kimsedir. (nsanlarla) yaknlk kurmayan ve kendisiyle yaknlk kurulamayan kimsede hayr yoktur. (Ahmed, Müsned, 2/400) buyurarak beeri ilikilerde temel deerin ülfet (iyi geçinmek) olduuna dikkat çekmitir. Ancak, ne yazk ki dünyamz, özellikle son bir asrdr amansz bir iddet sarmalnn içerisinden geçmektedir. Din, rk, corafya, cinsiyet ve statü fark gözetmeksizin bütün insanl tehdit eden söz konusu iddet sarmalndan en fazla da toplumun zayf, güçsüz kesimleri ile çocuklar ve kadnlar etkilenmektedir. Bilinmelidir ki, her ne sebeple olursa olsun, savunmasz bir insann, kadnlarn, çocuklarn incitilmesi, itibarszlatrlmas ve iddete maruz braklmas, adalet ve merhametten yoksun bir cahiliye düüncesinin tezahürüdür.

KADINA EFKAT GEREK

Kadna yönelik davranlarn odana hak, emanet, sayg ve muhabbet kavramlarn yerletiren Hazreti Muhammedin Veda Haccnda yapt uyarnn, slamn meseleye gösterdii önemin en açk ifadesi olduuna dikkati çeken Erba, Hazreti Muhammedin Ey insanlar, kadnlarn haklarna riayet ediniz, onlara efkat ve sevgi ile muamele ediniz. Onlar hakknda Allahtan korkmanz tavsiye ederim. hadisini anmsatt.

Erba, aile birliini ve toplum bütünlüünü sarsan iddet sarmalndan insanlar kurtaracak yegane yolun, Peygamberin bu tavsiyesine kulak vermek olduunu belirterek, Bizi kurtaracak yegane yol, Kurann rahmet mesajlarn, slamn ahlak ilkelerini ve Peygamberimizin örnek hayatn özümseyerek, ilikilerimizin temeline insaf, adalet, efkat ve merhameti yerletirmektir. Bata kadnlarmz ve çocuklarmz olmak üzere tüm canllar kuatan kapsaml bir merhamet seferberlii balatmaktr. Bu itibarla 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Gününde yaplacak etkinliklerin, iyilik ve merhamete dair kalc farkndalklarn olumasna ve tüm dünyada, çocuklarn ve kadnlarn her türlü iddet, ihmal ve istismardan uzak, huzurlu günlere kavumasna vesile olmasn temenni ediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git