Şiddet mağduru kadınlara özel oda

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında adli görüşme odalarının faaliyete geçirilmesini istedi. Bozdağ'ın imzaladığı 'Olur' yazısıyla 3 Nisan'dan itibaren adli görüşme odaları faaliyete geçirilecek.

Haberler 10.01.2017 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüü bünyesinde kurulan Madur Haklar Daire Bakanl, adli görüme odalarn faaliyete geçirmekle görevlendirildi. Bozdan imzalad talimat yazsnda, öyle denildi: 20122014 yllar arasnda yürütülen çocuklar için Adalet Projesi kapsamnda çocuklarn uygun koullarda ifade ve beyanlarnn alnmas için proje bütçesinden yaklak 522 bin Euro maliyet ile 23 il ve 25 adliyede toplam 31 teknik donanml ve SEGBS uyumlu çocuklarla Adli Görüme Odas (çAGO) kurulmutur. Proje kapsamnda çocuk merkezli oluturulan bu odalar Bakanlar Kurulunca kabul edilen 2015-2019 dönemine ilikin Yarg Reformu Stratejisi ve 2015-2019 dönemine ilikin Bakanlmz Stratejik Plannda yer alan hedefler dorultusunda bata çocuklar olmak üzere adli süreçte yer alan tüm krlgan gruplarn ifade ve beyan alma ilemlerinde kullanlmasnn gereklilii ortaya çkmtr. Oluturulan bu odalarn, özel ortamlarda ifade ve beyanlarnn alnmas gerektiine karar verilen veya fail ile yüz yüze gelmesinde saknca bulunan hallerde çocuun üstün yarar ilkesi gözetilmek suretiyle öncelikli olarak madur, tank ve suça sürüklenen çocuklarn, cinsel suç ve aile içi iddet suçu madurlar ile dier krlgan gruba mensup madurlarn ifade ve beyanlarnn alnmasnda kullanlmas, anlan kiilerin adli süreçte korunmasna, ikincil maduriyet yaamalarnn önlenmesine ve adalete eriimlerinin güçlendirilmesine katk salayacaktr

25 ADLYEDE 31 ODA AçILDI

Avrupa Birliinin (AB) mali, UNICEFin ise teknik desteinde yürütülen çocuklar çin Adalet Projesi kapsamnda oluturulan adli görüme odalar, suça sürüklenen, madur ve tank çocuklarn adliye ortamnda kendilerini daha iyi hissedecekleri ekilde düzenlendi. Proje bütçesinden yaklak 522 bin Euro maliyetle 25 adliyede 31 teknik donanml oda açld. Video konferans sistemiyle duruma srasnda kullanlan Ses ve Görüntü Biliim Sisteminin (SEGBS) de kurulduu odalardaki görümeleri izleyebilmeleri için avukat ve cumhuriyet savclar için de ayr bir oda tahsis edildi.

3 NSANDA AçILACAK

Adalet Bakan Bozda, adli görüme odalarnn altyaplarnn tamamlanarak, 3 Nisan günü hizmete sunulmas talimat verdi. stanbul çalayan, stanbul Bakrköy, stanbul Anadolu, zmir, Ankara, Adana adliyelerinde 2er; Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Samsun, Aydn, Sakarya, Zonguldak, Malatya, Diyarbakr, Elaz, Erzurum, çorum, anlurfa, Eskiehir ve Trabzon adliyelerinde de 1er Adli Görüme Odas hizmete girecek.

Ana Sayfaya Git