Siirt'te, FETÖ davasının 9'uncu duruşması başladı

Siirt’te darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz 2016 günü valilik binası ve konağını kuşatan askerlerin yargılandığı davanın 9'uncu duruşmasında Siirt 3'üncü Tugay eski komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, ifade verdi.

Haberler 09.08.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tugeneral darbe ile bir ilikisinin olmadn belirterek, O gece Vali Mustafa Tutulmaza darbeyle ilikimizin olmadn ilettim. Vali Tutulmaz, Emniyet Müdürü Necati Metin ile durum deerlendirmesi yaptk. Necati müdür, televizyon ve sosyal medyay takip ederek ona göre karar vereceklerini söyledi. Ben valilikten çkarken bazlar bizi yuhalad, bazlar da En büyük asker bizim askerdiye uurlad dedi.

15 Temmuz 2016 darbe giriiminin olduu gün, Siirt Valilii ve konann abluka altna alnmas emrini verdii ve darbe giriimini yönettii öne sürülen, aralarnda Siirt 3üncü Komando Tugay Komutan Tugeneral Ahmet imekin de bulunduu 110u tutuklu 320 sank askerin yargland FETÖ davasnn 9uncu durumas balad. Saat 09.00da balayan durumaya youn güvenlik önlemleri altnda getirilen eski Tugeneral Ahmet imek, darbe giriiminden haberi olmadn ve valilik binasna giderken kendisine gelen bilgi üzerine, halkn içinde bir grup terörist olduunu ve ondan dolay Siirt Valiliinin önüne gittiini söyledi.

VAN ASAY KOLORDU KOMUTANINI ALACAKLARDI

O akamn görülen olaylarla ilgili hakime ifade veren Tugeneral imek, unlar söyledi:

14-15 Temmuz gecesi Cumhuriyet Polis karakolu ve Dou Klaya roket atarl saldrlar düzenlendiini ve gelen bilgilerde de 100 kiilik silahl terörist grubun ehre szd bilgisi aldk. Bunun üzerine ehrin bir bölümüne sokaa çkma yasa ilan edildiini bilgisini aldk. Bunun üzerine yaplmas planlanlanan operasyonlarn hazrlklarna baladk. çevre ve dier birçok ilden takviye kuvvet talebinde bulunduk. 15 Temmuz günü Van Asayi Kolordu Komutan Siirtte yaplmas planlanan operasyonlar yerinde incelemek için Siirtte gelecei emri üzerine ben gerekli hazrlklara baladm ve kolordu komutann Van ilimizden aldrmak için helikopter hazrlamalar talimat verdim. Bana gelen cevap üzerine hava sahalarnn kapal olmas nedeniyle bu emri yerine getiremeyeceklerini, ben de bu cevap üzerine Van Asayi Kolordu Komutanln arayarak, helikopter kaldrmamz hava sahalarnn kapal olmas söz konusu olduu için kaldrmadk ve komutann Siirte gelmekten vazgeçtii bilgisini aldk.

BEN SIKIYÖNETM KOMUTANI LAN ETTLER

Darbe gecesi, Vali Mustafa Tutulmazn kendisini aradn belirten Ahmet imek, Vali Mustafa Tutulmazn kendisini aradn anlatrken öyle konutu:

Kkomutanm sosyal medyada darbe ile ilgili söylemler var diyerek televizyon görüntülerinden bahsetti. Biz de, Sayn valim sizin gibi sosyal medya ve televizyonlardan takip ediyoruz diye cevap verdim. Saatlerin 23.45 olduunu tahmin ettiim bir saatte Necati Metin Albay beni cep telefonundan arad ve skyönetim ilan edildiini ve u anda kendisinin vali ve emniyet müdürü ile beraber olduunu belirterek, onlar alp geleyim mi? laf üzerine, Kesinlikle öyle bir ey yapma diye cevap verdim. Ve Necati Metin Albaya skyönetim mesajn jandarmaya m, yoksa tugaya m geldiini sordum ve bunu mahkeme heyetinden incelenmesini istiyorum. O akam saat 23.45e kadar Necati Metinin klaya gelmesini bekledik ve beni de skyönetim komutan yazdklarn söylemesi üzerin, ben güldüm. Ben bu arada Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz telefonla arayarak Sayn valim bizim darbeyle bir alakamz yok, desteklemiyoruz diye bilgi verdim ve 23.48de valilie gitmeye karar verdim. O esnada çar güvenli olmad ve bir gurup vatandan valilik binas önünde topland, yol güvenlii alnmadan valilie gitmeniz uygun deil bilgisi üzerine yol güvenlii alndktan sonra valilie gittik. Valilik önünde toplanan kalabaln arasna girdik ve baz sarholar o kalabalkta benim yakam tutmaya çalt. O esnada gömleimin dümesi kopmu, valiliin önüne vardmzda kap kapal ve biraz bekledikten sonra valiliin koruma polisi bizi içeri aldktan sonra içeri girdik, vali yoktu.

VALLKTEN çIKARKEN, BZLER YUHALADILAR

Vali Mustafa Tutulmaz ve Emniyet Müdürü Necati Metin ile durum deerlendirmesi yaptktan sonra valilikten ayrldklar srada darda bekleyen vatandalardan bazlarnn kendisini yuhaladn anlatan Tugeneral imek, bazlarnn da, En büyük asker, bizim asker diye uurladklarn ifade ederek, öyle konutu:

Valiyi tekrar cep telefonundan arayarak, Sayn valim az önce telefonda belirttiim gibi darbeyle ilgimizin olmadn tekrardan ifade ediyorum dedim ve bu lafm üzerine vali geleceini söyledi. Bunun üzerine ben kolorduda valiyi karladm ve tokalatktan sonra toplanacamz salona geçtik. Durum deerlendirmesi yaparken Emniyet Müdürü Metin Özkan, vali beye; Sayn valim biz buradan televizyon ve sosyal paylamlar üzerine deerlendirme yaparak ona göre karar veririz demesi üzerine Vali Mustafa Tutulmaz, sessiz kald. Ardndan oturduumuz yerde daha sonra korumalarn bize getirdikleri çay içtikten sonra ben Metin Özkan müdürün, halkn sakinlemesi için polisin zrhl aracndan seslenmesi üzerine, asker ve biz burann güvenliini almaya geldik, darbe yoktur laf üzerine artk saat 01.00 sralarnda ben müsaade isteyerek birliklerim ve kendim klaya dönmek için müsaade istedim. Beni uurlamak için Metin Özkan, benimle kapya kadar gelerek beni uurlamaya geldi. Biz giderken o esnada Vali Mustafa Tutulmaz, kendi makam odas pencerisinden çkarak polis de bizim asker de bizim söyleminden sonra olay yerinden ayrld. Valilik çknda çok kalabalkt. Kimileri bizleri huylayarak, kimileri ise bizleri, En büyük asker bizim asker diye uurlad. Hakkmda yaplan tüm suçlamalar kabul etmiyorum.

Bu arada sank yaknlar da durumann yapld salonun dnda kendileri için oluturulan bölgede, bekledii görüldü.

Ana Sayfaya Git