Silahla demokrasi yan yana olamaz!

HDP eski milletvekili ve MYK üyesi Altan Tan, partinin PKK tarafından yönetildiğini iddia ederek, silahla demokrasinin yan yana olamayacağını belirtti.

Haberler 16.10.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) içerisinde Eski HDP Sözcüsü ve Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgenin açklamalaryla balayan PKK krizi büyüyor. Bilgenin ardndan HDP eski Milletvekili ve MYK üyesi Altan Tan da partinin PKKnn yönetiminde olduunu iddia etti. Silahla demokrasinin bir arada bulunmasnn mümkün olmadn altn çizen Tan, HDPnin PKKya kar açk bir tavr almas gerektiini belirterek Partiyle PKK ilikisi sakl deil. Gizlemek beyhude. Bu konuda daha çok ses çkacak ifadelerini kulland.

Aydnlka konuan Tan, HDPnin önünde iki yol olduunu belirterek ya PKKnn çizdii yolda ilerleyeceini ya da yeter artk diyeceini ifade etti.

- Ayhan Bilgenden sonra siz de HDPye eletirilerinizi dile getirmeye baladnz. Yeni olan nedir?

Benim açmdan yeni deil. Ben 10 yldr benzer eletirileri getiriyorum: Silahla demokrasi yan yana olmaz. HDP, ya PKKnn sürdürdüü siyaseti sürdürecek ya da yeter diyecek. Bugün demokratik ülkelerde silahla, iddetle, terörle varlacak bir yer yok.

PKK ile ilikiler

- HDPnin PKK ile ilikisi, dahas Kandilden yönetildii biliniyor. Siz de katlyor musunuz bu saptamaya?

Baz eyler biliniyor tabi Herkesin bildii, ayyuka çkm, tamamen ortaya çkm eyleri gizlemeye çalanlar da var. Ama bunlar devlet de biliyor! Herkesin telefonu dinleniyor, takip edilyor vs. Partiyle PKK ilikisi gizli sakl bir mevzu deil. Bunu devekuu gibi kafay topraa gömerek gizlemeye çalmak beyhude.

- HDP milletvekiliyken de biliyor muydunuz?

HDP safndayken de biliyorduk. Sadece ben deil, rahmetli erafettin Elçi de biliyordu, bakalar da...

- O zaman da böyle düünüyordum dediniz, ne umuyordunuz?

Açlm sürecinde de ondan önce de demokratik mücadele vereceiz, dedik. Demokrasi platformu olarak girdik. Her defasnda bu sözler yenildi yutuldu. Biliyorsunuz, en son 2018de de Noter huzurunda tasdiklidir, partiden istifa ettim.

Türkiye partisi olmak

- Milletvekili isimlerini, belediye bakanlarn, meclis üyelerini hep Kandilin belirledii de bildiiniz eylerden mi?

Buna cevap vermem siyaseten k deil. Ama herkes bu ilikiyi biliyor. Bata devlet olmak üzere.

HDP hiç Türkiye partisi oldu mu?

Önce Türkiye partisi tanm yapalm. Türkiye partisi demek, Türkiyenin eitim sorunuyla, salk, ekonomi, d politika, kalknma sorunlaryla, slami sorunlarla, hulasa Türkiye toplumunu ilgilendiren bütün sorunlarla ilgili çözümleri olan parti demek. HDP bunu yapamad. Ama CHP de yapamad, MHP de yapamad.

TC devletini ykma stratejisi

- HDPnin Türkiye Cumhuriyeti devletini brakn güçlendirmeyi, ykmak stratejisi var. Buna katlr msnz?

Bunlar Türkiye Cumhuriyeti devletinin meselesi. TC devletini güçlendirmek demek, bütün katmanlarna inmek demek! HDP bunu yapamamtr. HDP marjinal sol dnda Türkiyeli tanmyor. Hani derler ya, eski stanbul bçknlar, kargadan baka ku akaretlerden baka yoku tanmam, dermi. O hesap! Türkiye Cumhuriyeti devletini zayflatmak! Bu derece bir cümle kurmuyorum.

ABD ile ilikiler

ABD ile ilikileri için ne dersiniz? En bandan beri hep yakn iliki içinde oldular. Son olarak PKK/YPG/PYD konusunda iliki alenileti. Buna da marjinal bir grupla iliki diyebilir miyiz?

ABD ile herkesin ilikisi var. Recep Tayyip Erdoan da seçilmeden önce ABDye gitti, Kemal Klçdarolu da. Herkesin NATO ile ABD ile ilikisi var, bu bir Türkiye klasiidir. Ama iki türlü olabilir: Ya FETÖde olduu gibi beinci kol veya üçüncü kol vazifesi mi görür yoksa bir diyalog içinde mi yürütülür, o deiiyor.

HDPnin ABD ile ilikisi hangi boyutta? Beinci kol denemez mi?

Salkl bir duruu yok. Emperyalist görüyorsanz tavrl durun. Emperyalist görmüyorsanz açklayn.

Ana Sayfaya Git