Silahlanmaya son

Diyarbakır Barosu, bireysel silahlanmaya dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri açıklamada, devletin öncelikle toplumdaki şiddet eğilimini ve bunun aracı olan silah kullanımını ortadan kaldıracak tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.

Haberler 13.07.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu avukatlar Müzeyen Boylu ile Armanç Arkan silahl saldr sonucu öldürülmesinden sonra öne çkan bireysel silahlanmaya dikkat çekmek amacyla basn açklamas yapt. Kayapnar ilçesine bal Mahabat Bulvarnda düzenlenen açklamaya çok sayda baro avukatlar ve sivil toplum kuruluu temsilcileri katld. SilahlanMa pankartnn açld açklamada Armanç Arkan resminin olduu döviz açld. Eyleme katlan avukatlar Müzeyen Boylu ile Armanç Arkan resimlerinin olduu çkartmalar taktklar açklamay avukatlar adna Baro Bakan Cihan Aydn okudu.

4 AVUKAT SLAHLI SALDIRI SONUCU HAYATINI KAYBETT

Avukat Armanç Arkan, 22 Haziran tarihinde iki grup arasnda çkan kavgay ayrmak isterken taraflardan birinin silahndan çkan kurunla yaamn yitirdiini belirten Aydn, 1 ay önce ise avukat Müzeyyen Boylunun sokak ortasnda boanmak istedii ei tarafndan vurularak yaamn yitirdiini hatrlatt. Dün stanbul Barosuna bal olarak görev yapan avukat Hüseyin Yamann silahl saldr sonucunda hayatn kaybettiini hatrlatan Aydn, 2019 yl içerisinde Aksaray Barosuna bal olarak görev yapan avukat brahim Erginin de dahil olmak üzere toplam 4 avukatn silahl saldr sonucu kaybettiini söyledi.

GÜNDE 6 K YILDA 2 BN 187 K HAYATINI KAYBEDYOR

nsan topluluklarnda iddetin daima var olduunu belirten Aydn, Türkiyede iddetin, ürkütücü bir ekilde artarak hayatn her alannda yaylm bulunduunu ifade etti. Her gün evlerde, okullarda, sokaklarda iddetin farkl ve dehet verici yüzüne tanklk ettiklerini söyleyen Aydn, Bunun en temel sebeplerinden biri de bireysel silahlanmadr. Silahlanma ne kadar artarsa bu silahlarn kullanm da o derece artar. Türkiyede son 10 ylda ruhsatl veya ruhsatsz silah says en az 10 kart artt. Umut Vakfnn hazrlam olduu Türkiyede Silahl iddet Haritas-2018 raporuna göre; Günde 6 kii, ylda 2 bin 187 kii bireysel silahlanma sebebiyle hayatn kaybederken, birçou ar olmak üzere, 3 bin 529 kii yaraland. çileri Bakanlnn 2017 Mays verilerine göre ise, 2016 ylnn sonu itibari ile ruhsatl tabanca saysnn 308 bin 296s sivil vatandaa ait olmak üzere toplamda 692 bin 921 ruhsatl tabanca olduunu açklad. Yine çileri Bakanl, sadece 2018 yl içerisinde, toplamda 77 bin 185 silah ruhsat verildiini açklamtr. Ayrca yüzde 85i ruhsatsz olmak üzere toplamda 25 milyon civar bireysel silah bulunmaktadr diye belirtti.

DEVLETN KONTROL VE DENETM GÜCÜ YETERSZDR

Aydn, Türkiyede son yllarda bireysel silahlanmann artmasndaki en büyük etkenlerden birinin silah ruhsat almann kolaylatrlmas ve bireysel silahlanma üzerindeki denetimin az olduunu vurgulad. Toplumda silah bulunduran insanlarn saysndaki artn ülkeden ülkeye deiiklik gösterdiin ifade eden Aydn, Bireysel silahlanma Türkiyede ilenen birçok suçun artmasna neden olmutur. Ayrca ruhsatsz silahlarn kolay temin edildii hatta ruhsatsz silahlarn internetteki baz sat firmalar araclyla kargo yolu ile bile satn alnd yetikinler dnda çocuklarn da bu ruhsatsz silahlar edinerek eitim gördükleri kurumlara bu silahlarla gittikleri bilinen bir gerçektir. Devletin bu sorun karsndaki kontrol ve denetim gücü ise oldukça yetersizdir eklinde konutu.

TEDBRLER ALINMALI VE DENETLMELDR

Kamu gücünü elinde bulunduran devletin, toplumun huzuru ve güvenliini salamakla yükümlü olduunu ifade eden Aydn, devlet öncelikle toplumdaki iddet eilimini ve bunun arac olan silah kullanmn ortadan kaldracak ya da en aza indirecek tedbirleri almas gerektiini vurgulad. Ruhsatl ya da ruhsatsz silah edinmeyi zorlatracak, caydracak düzenlemelerin yaplmas gerektiini belirten Aydn, Bununla ilgili eitim ve denetim mekanizmasn devreye sokmaldr. nternetten sat gibi ilemleri engellenmelidir. Televizyon programlar, dizi, film, reklam gibi medya içeriklerinin silah kullanmaya tevik edici yaynlaryla ilgili daha ciddi tedbirler almal ve denetlemelidir. Bireysel silahszlanmaya yönelik programlar yaplmaldr. Siyasiler, sanatçlar, bilim insanlar ve toplumda söz sahibi dier kiiler silahszlanma programlarna dahil edilmelidir. Ulusal ya da uluslararas silah ticaretinin denetiminin arttrlmal ve suça karanlarla ilgili etkin soruturmalar yaplmaldr dedi.

MÜCADELE ETMEYE çAIRIYORUZ

Alkollü elence mekanlarnn denetimlerinin sklatrlmal ve elence mekanlarna silah ile giri yasaklanmas gerektiini belirten Aydn, unlar söyledi: Yine elence mekanlarnda silahlarn konulaca kasalarn iyeri açma ruhsat ile birlikte zorunlu hale getirilmesi, kolluk görevlilerinin görev saatleri dnda elence mekanlarna silahlar ile girilerinin yasaklanmas, kentin ilek caddeleri ve ana arterleri boyunca trafik denetimlerinin arttrlmas gerekmektedir. Ayrca, buradan toplumun tüm bileenlerine bireysel silahlanmaya dur demek ve silahsz bir toplum için ortak bir platform kurarak mücadele etme çarsnda bulunuyoruz, çünkü biliyoruz ki bir toplumun yarnlarn kurtarmak için bugünden ie balamak gerekir.

Açklama Armanç Arkan silahl saldr sonucu öldürüldüü yere gül brakldktan sonra son buldu.

Baro sosyal medya üzerinden de bireysel silahlanmaya kar kampanya balatt.

Ana Sayfaya Git