Silopi'deki darbe girişimi davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 15'i tutuklu 19 sanığın yargılanmasına Gaziantep'te devam edildi.

Haberler 03.11.2017 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

10. Ar Ceza Mahkemesinde Pazartesi görülmeye balayan durumaya tutuklu ve tutuksuz sanklar ile avukatlar ve yaknlar katld. Durumada, Babakanlk ve TBMM adna katlan avukatlar da hazr bulundu.

ddianamede, darbe giriimi gecesi dönemin Van Asayi Kolordu Komutan olan Korgeneral smail Metin Temeli derdest etmek için helikopterle gelen ekibi karlayaca belirtilen dönemin Van Asayi Kolordu Komutanl Kurmay Bakan tutuklu sank eski albay Murat Temiz dinlendi.

- Eski albay ifade verdi

Örgütün ifreli haberleme program ByLock kulland belirlenen Temiz, durumaya tutuklu bulunduu Van Cezaevinden Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) ile katld.

Atl suçlamalar kabul etmeyen Temiz, 15 Temmuz akam sözde sk yönetim emrini aldklarnda durumu Temele ilettiini onun emriyle birliklere Emir komuta dna çklmayacak mesaj çektiin ifade ederek, Eer kötü niyetli olsaydm. Mesaj çekmezdim ve bundan Metin Temel Paann haberi dahi olmazd. dedi.

lerleyen saatlerde Korgeneral Temelin makamnda dönemin l Jandarma Komutan ile bulunduklar srada helikopter sesi duyduklarn ifade eden Temiz, klada güvenlik önlemleri aldrdklarn ve gelen helikopterin normal ekilde karlanmadn söyledi.

Duruma kapsamnda ifade veren sanklardan eski kurmay yarbay Celal Kocann olay çok iyi anlattn bu nedenle bu ksm anlatmayacan aktaran Temiz, öyle devam etti:

Piste yönlendirdiim korumalardan yant gelmeyince 3-5 dakika sonra l Jandarma Komutanyla piste gittik. Piste vardmzda helikoptere telsizle çar yapt ancak cevap gelmedi. Sonradan örendiime göre koruma, Temel Paann emir astsubayna bilgi vermi. Benim helikopterin 20-30 metre ilerisinde durup izlediim bilgisi doru deildir. Telefon çald, kaytl olmayan bir numarada arad. Ne söylediini anlamadm. smail gibi bir ey söyledi, kapand. Helikopter kalktktan sonra koruma bize helikopterde yaral olduunu söylediklerini iletti. Daha önce Silopi ÖKHÜden hiç yaral gelmemiti. Daha sonra örendiime göre, helikopter Otlucadan yakt ikmali yapp tekrar Vana yönelmi ancak ate açld için Silopiye dönmü.

- Mahkeme bakan HTS kaytlarn sordu

Mahkeme Bakan Akn Akkaya, HTS kaytlarnda timdeki Hüseyin Özyldrmn telefonundan arandnn ve 48 saniye görüme olduunu sormas üzerine sank Temiz, o gün çok fazla görüme yaptn hangi saatte kiminle görütüünü hatrlamadn ancak bir defa smail isminde birisinin aradn ancak söylenenlerin anlalmadn öne sürdü.

Daha sonra karargahta bulunan kobra ekibini görevlendirdiklerini ve gelmesi halinde vur emri verildiini söyleyen Temiz, Karargaha döndüümüzde mesajlar gelmeye devam etti. Bazsnda darbe giriimi olduu bazsnda sk yönetim emrini dinlemeyenler hakknda yasal ilem yaplaca belirtildi. Karargahta hiçbir ekilde kalkma ya da araç hareketi olmad. Olaydan 5 gün sonra gözaltna alnd. diye konutu.

Bakan Akkayann Semih Terziyi tanyor muydunuz? sorusuna sank Temiz, sadece sima olarak yantn verdi.

Telefon numarasn tutuklu sank smail çevike verdiinin hatrlatlmas üzerine Temiz, arand telefonun makam telefonu olduunu ve bulunmasnn çok kolay olacan savundu.

Korgeneral smail Metin Temelin 15 Temmuz akam havalanndaki VIP Salonunda bekledii srada gidecei istikameti örenmek için yanna girip çkt ve heyecanl olduu yönündeki iddialar reddeden Temiz, Bir asker Siirtten zorla helikopter kaldrlmaya çalldn bana ilettii ancak benim bunu Metin Temel Paaya iletmediim yönündeki beyanlar da doru deildir. Kesinlikle böyle bir ey olamaz. Geldiyse mutlaka komutana iletmiimdir. eklinde konutu.

Gizli tank ve etkin pimanlk kapsamnda ifade veren kiilerin beyanlarnda isminin geçmesini de kabul etmeyen Temiz, suçlamalarn mesnetsiz olduunu savundu.

Babakanlk avukatnn Helikopterle gelen timin darbe giriimine katld yönünde fikir oluturdu mu? sorusuna sank Temiz, Darbe deil ama olaanüstü bir ey olduunu anladk. cevabn verdi.

Ana Sayfaya Git