Sincar PKK'dan temizlenecek!

İki yıl sonra ilk kez Türkiye Başbakanı, Irak’ın başkenti Bağdat'ı ziyaret etti. Yıldırım, Sincar'ın PKK'dan arındırılacağını söyledi. Başika'daki askeri kamp için taraflar dostane bir çözüme varırken; ortak bildiride ise, Başika'nın Irak kampı olduğu vurgulandı.

Haberler 08.01.2017 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, Iraka kritik bir ziyaret gerçekletiriyor. Yldrmn Irak ziyareti kapsamnda bir araya gelen ikili, Babakanlk Saraynda gerçekleen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyine liderlik etmelerinin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

Irak Babakan Haydar badi, komu ve dost ülke eklinde nitelendirdii Türkiye ile ekonomik ve ticari ilikilerin gelitirilmesini istediklerini belirterek, Babakan Yldrm, çok önemli bakanlaryla geldi. Ekonomik güvenlik, eitim ve istihbarat konusunda i birliimiz olacak. diye konutu. Babakan Yldrm ise Türk askerinin Baikadaki varlyla iligili Tamamen bar salannca, bu konuda Irak hükümetinin hassasiyetini de biliyoruz, burada iler yoluna girdiinde gereken neyse yaplacak, bu kadar açk ve net. dedi.

Türk taraf, Irakn egemenliine sayg göstereceini vurgulad

PKKnn Iraktaki varlna ilikin bir soruya badi, Anayasamz, ne olursa olsun kimsenin komu ülkelere saldrmasna izin vermiyor. eklinde cevap verdi. Babakan badi, Türk askerlerinin Baikadaki eitim amaçl varlna dair ise unlar söyledi: Baika konusunda imzalanan sonuç bildirgesinde Türk askerlerinin topraklarmzdan çekilmesi talebimizi ilettik. Türk taraf, Irakn toprak bütünlüü ve egemenliine sayg göstereceini vurgulad. badi, IDla mücalede son aamaya gelindiine iaret ederek, Musulun bu örgütten en ksa sürede alnacan dile getirdi.

Petrol boru hatt açacaz

Babakan badi, Musulun kurtarlmasnn ardndan Türkiye ile i birliine hazr olduklarn ifade ederek, Musul kurtarldktan sonra inallah Türkiye ile petrol boru hatt açacaz. Bu da iki ülke arasnda anlamalara dayanacak. Irakn ID sonras yeniden imar için Türk irketlerinin katk sunma rabetini gördük bundan da memnuniyet duyuyoruz. diye konutu. Iraktaki Gülen örgütü okullarna dair bir soruyu ise badi u ekilde cevaplad: Bu okullarda Irakl örenciler okuyor. Bu konuyu gözden geçirmeye hazrz. ki tarafla i birlii içerisinde ve Irakl örencilerin menfaatlerini gözeterek bir çözüme ulaacaz.

Baika bir keyfiyet deil

Babakan Binali Yldrm ise, badi ile görümelerinde Baika konusunu da ele aldklarn belirterek, Bu bir keyfiyet deil, bir ihtiyaçtan domutur. Görüyoruz ki DEAtan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulatrm olacaz. dedi.

Irakn, Türkiyenin kardei ve komusu olduunu belirten Babakan Yldrm, Dolaysyla Irakn üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Sizin sevinciniz, bizim sevincimizdir. Asrlardr bu topraklarda kardeçe yaadk, bundan sonra karlkl olarak halklarmzn menfaatini, refahn salamak için birlikte çalmaya devam edeceiz. Esasen bu yaptmz ziyaretin amac da budur. ki yl aradan sonra, göreve baladktan sonra ilk yurt d ziyaretlerimden birini de buraya yapyorum. dedi.

DEAla mücadelemiz amansz bir ekilde devam ediyor

Daha önce Irak Babakan badi ile bir telefon görümesi yaptklarn hatrlatan Yldrm, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann da badi ile telefon görümesi yaptn ifade etti. Irakn egemenliinin Türkiye için önemine iaret eden Yldrm, Irakn egemenliine zarar verecek hiçbir giriime, hiçbir harekete rza göstermeyiz, içinde olmayz. Irakn bütünlüü de ayn ekilde bizim için önemlidir. Bunun bilinmesini isteriz. Bundan sonraki bütün enerjimizi, bütün gücümüzü Irakla Türkiye arasndaki ilikilerin ekonomik olarak, karlkl yatrm olarak gelitirilmesine harcamaya ve her iki ülkenin refah ve kalknmas eklinde çalmaya hazrz. Gerek yeni gümrük kaplar açlmas gerek yeni yatrmlarn karlkl olarak hayata geçirilmesi... Eitim alannda bugün bir ibirlii anlamas imzalayacaz. Bu ve buna benzer ilikileri gelitirmeye devam edeceiz.

Görümelerde Baika meselesini de konutuklarn ifade eden Yldrm, Bu bir keyfiyet deil, bir ihtiyaçtan domutur ve görüyoruz ki DEAtan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da bir ekilde dostane çözüme ulatrm olacaz. Bunu da ifade etmek istiyorum ve teekkür ediyorum. Bundan böyle en ksa zamanda sizi de Türkiyede arlamak isteriz.

Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluturmaktadr

Baikadaki Türk askeri varlna ilikin bir soru üzerine Yldrm, bu konuyu badi ile etraflca konutuklarn aktard. Yldrm, Baikann nasl baladn, hangi hizmetler gördüünü anlattm. Malum DEAla mücadelede oradaki unsurlarmz da önemli bir vazife ifa ettiler. Ninova bölgesindeki milisler, DEAa kar mücadele etmesi için eitildiler hatta oradaki varlmz bizatihi DEAla kendisi de mücadele etti. Irakn egemenlii ve bütünlüü konusunda hassasiyetimizi ifade ettik, ediyoruz. Burada hiçbir tereddüt yok. Tamamen bar salannca, bu konuda Irak hükümetinin hassasiyetini de biliyoruz, burada iler yoluna girdiinde gereken neyse yaplacak, bu kadar açk ve net. deerlendirmesinde bulundu.

Hem Irak yönetiminden hem de Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden, terör örgütü PKK ile mücadeleye ilikin olumlu açklamalar gelmiti. Bu çerçevede Sincar konusu gündeme geldi mi, Sincarn ikinci bir Kandil olmamas için ilerleyen süreçte ne yönde admlar atlacak? sorusu üzerine Yldrm, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin, PKKnn Sincardan çekilmesi gerektiini kuvvetli bir ekilde ifade ettiini hatrlatt. Yldrm, sözlerini öyle sürdürdü:

Sayn Babakann da açklad gibi Pemerge ve Irak merkezi güçlerince, Sincarn terör unsurlarndan temizlenmesi konusunda gerekli çalmalar yaplacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin ayndr. Dolaysyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluturmaktadr ve tehdidin bertaraf edilmesi konusundaki Sayn Babakann hassasiyetleri için de teekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli i birliini yapmaya hazrz. Sadece Sincar deil bütün Irak topraklarndan ülkemize yönelen terör faaliyetlerine kar ibirliini de sürdüreceiz.

Ticaret artmas gerekirken azalyor

Babakan Binali Yldrm, Musul terör örgütünden kurtarldktan sonra Türkiyenin admlar ne yönde olacak? sorusu üzerine , 2012de iki ülke ticaret hacminin 12 milyar dolarn üzerinde olduunu hatrlatt. u anda bu rakamn 7 milyar dolarn altna dütüüne dikkati çeken Yldrm, unlar kaydetti: Yüzde 40 azalma var. Yllar geçtikçe artmas gerekirken azalyor. Bunun sebepleri üzerinde çaltk. Sebeplerini biliyoruz. Sebepleri tabii bölgede yaanan terör, istikrarszlk ve birtakm mevzuattan kaynaklanan konular. Bunlarn ortadan kaldrlmas, daha fazla ekonomi, daha fazla dostluk ve kardeliin ön plana çkmas ve terörle ortak mücadelenin daha da artrlarak sürdürülmesi var.

Ortak yaymlanan bildiri

Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyi toplants (YDSK) sonucunda yaynlanan ortak bildiri öyle: ki taraf, iki ülke arasndaki ilikilerin temelini oluturan toprak bütünlüüne ve egemenliine sayg çerçevesinde, karlkl güvenlik ve istikrarn salanacan ve birlikte terörle mücadele etmeyi benimsediklerini vurgulad. ki taraf, Baika Kampnn bir Irak kamp olduunu vurgulad.Irak taraf, Baika kamp hususundaki tutumunun sabit olduunu belirterek, Türk tarafnn kuvvetlerini çekmeye yönelik süreci balatmas ve bu meselenin sona erdirilmesi gerekliliini vurgulad. Türk taraf, Irakn toprak bütünlüüne ve egemenliine sayg duyduunu yineledi. ki taraf, aralarndaki ticari ve ekonomik ibirlii düzeyinin artrlmasnn, terörden zarar gören bölgelerin yeniden inasnn ve iki ülke arasnda imzalanan anlamalarn hayata geçirilmesinin önemini vurgulad. ki taraf, Dicle ile Frat Nehirlerine ait sularn yönetiminde ve ortak su projelerinde ibirliinin artrlmas üzerinde anlat.

Türkiyenin talepleri arlkta

Türkiye Hükümeti, Ninovann kurtarlmas ve DEAn varln yok etme operasyonlar kapsamnda; Irak Silahl ve Güvenlik Kuvvetlerinin elde ettii kaydadeer ilerlemeyi takdirle karladn belirtti. ki taraf, topraklarnda herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarn ve iki ülkenin milli güvenliini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasna izin vermeyeceklerini vurgulad. ki taraf, Uluslararas Koalisyonun DEAa kar yürüttüü mücadelede ibirlii içinde hareket edeceklerini belirtti. ki taraf, iki ülke halklar arasndaki kültürel ve sosyal balarn kuvvetlendirilmesi, iki ülke vatandalarnn kaynamalarna imkan salanmas için kültür ve turizm alannda kapsaml bir atlm yaplmas gerekliliini vurgulad. ki taraf, ortak stratejik vizyon temelinde çkarlar ve snamalar belirleyerek, bölgede güvenliin ve istikrarn salanmas için birlikte çalmak, ayrca mezhebi ve etnik kutuplama dahil bölgenin güvenlik ve istikrarn tehdit eden tüm faktörleri bertaraf etmek üzerinde mutabk kald.

Basn toplantsnn ardndan Irak Babakan badi, Babakan Yldrm onuruna Babakanlk Saraynda resmi öle yemei verdi.

Ana Sayfaya Git