Sinop’ta selin hasarı gün ağarınca ortaya çıktı

Sinop’un Ayancık ilçesinde metrekareye düşen 240 kilogram yağışın ardından bölge halkının evlerinde mahsur kaldığı, altyapı ve üstyapıda hasarların meydana geldiği sel ve taşkının hasarı, gün ağarınca ortaya çıktı. Ev ile iş yerlerinin zemin ve bodrum katları selin sürüklediği moloz, taş ve odunlarla kaplandı; otomobiller balçığa gömüldü.

Haberler 13.08.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte önceki gün akam saatlerinde balayan iddetli ya, sel ve heyelanlara neden oldu. Ayanckta metrekareye 240 kilogram ya dütü, dereler tat, yollar ulama kapand. Yenikonak köyünde tek katl ev, Türkeli ilçesinde de beton antiyesine ait tek katl bina sel sularna kapld. Binalarn çatlarna çkanlar, ellerinde beyaz örtü sallayarak, kurtarlmay bekledi. Sel ve heyelan bölgelerinde mahsur kalanlar AFAD, UMKE, AKUT ve DAK ekiplerince alnp, güvenli bölgelere götürüldü. Askeri helikopterlerle de ulam salanamayan bölgelerde çatya çkp yardm bekleyenler kurtarld.

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Ayancka gelerek, bölgedeki incelemelerinin ardndan açklamalarda bulundu. Karaismailolu, Afetin izlerini kaldracaz, cansiperane çalyoruz. Vatandalarmzn ihtiyaçlarn karlyoruz. Onlarla irtibat halindeyiz. Kastamonu ve Bartnda da skntl bir süreç var dedi.

HASAR GÜNDÜZ GÖRÜNTÜLEND

Kentte sel ve heyelanlarn hasar da gün aarnca ortaya çkt. Birçok yol, göçükler nedeniyle ulama kapand. Sinop-Türkeli-Ayanck yolu ulama kapanrken, bölgedeki çalmalarda Karayollarndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder kullanld. Ayancktan geçen derenin tamas sonucu ilçe merkezini su bast. lçede baz ev ile i yerlerinin zemin ve bodrum katlar selin sürükledii moloz, ta ve odunlarla kapland, otomobiller gömüldüü moloz ynlarnda kayboldu. Selle sürüklenen aaç parçalar ve kütükler de deniz yüzeyini kaplad. Sabah saatlerinde ekipler, ilçede moloz ynlarn kaldrmak için çalma balatt. Bölge halk da çamurla dolan i yerlerini temizlemeye çalt.

HASTANE TAHLYE EDLD

Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl (AFAD), Ayanck Devlet Hastanesinin tedbir amacyla tahliye edildiini duyurdu. AFADn kentte ar yalar sonucu sel ve su basknlaryla ilgili açklamasnda; Ayanckta ar ya sonucu mahsur kalanlar için 2 hava aracnn görevlendirildii, Sinop AFADdan 2 araç ile 6 personelin çalmalarda yer ald, Tokat AFAD l Müdürlüünden 3 personel, 1 araç, 1 bot ve 2 motopomp, Samsun AFAD l Müdürlüünden 10 personel, 2 araç personelinin de görevlendirmesinin yapld kaydedildi.

BAKAN KOCA: 45 HASTA NAKLEDLD

Salk Bakan Fahrettin Koca ise sosyal medya hesabndan Sinoptaki sel afetiyle ilgili açklama yapt. Bakan Koca, Dün gece Bat Karadeniz illerinde meydana gelen sellerde son durum: Sinop Ayanck Devlet Hastanesi tahliye ediliyor. 4ü youn bakm hastas, 45 hasta Sinop Atatürk Devlet Hastanesine naklediliyor. 27 ambulans, 6 UMKE, 1 Mobil Komuta Arac görevlendirildi. Kayp, yaral yok dedi.

SUYU DAREL KULLANIN UYARISI

Sinop Belediyesi tarafndan da su uyars yapld. Sosyal medyadan yaplan açklamada, Erfelek Baraj çevresinde meydana gelen sel basknlar nedeniyle içme suyu artrma tesisimize giren su, fotoraflarda da görüldüü üzere neredeyse çamur seviyesine ulamtr. Su artma ilemimiz her zamankinden çok daha uzun sürede gerçeklemektedir. Bu durum tesisimizin normal kapasitesinin altnda çalmasna neden olmaktadr. Bu nedenle vatandalarmzn suyu mümkün olduunca idareli kullanmalarn önemle rica ederiz denildi. lçe halk, her eylerinin suya kapldn, canlarn zor kurtardklarn söyledi, yardm için gelen ekiplere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git