Sıra Menbiç'te!

TSK ve ve ÖSO'nun başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın 58. gününde Afrin ilçe ve 6 belde merkezi terörden arındırıldı. Şimdi hedefte; Minbiç var.

Haberler 19.03.2018 - 00:15 Son Güncelleme : 19.03.2018 - 00:18

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) desteiyle 20 Ocakta balatt Zeytin Dal Harekatnn 58inci gününde Afrin kent merkezinde kontrol tamamen saland.Yürütülen harekat, 18 Mart çanakkale Deniz Zaferinin 103üncü yl dönümüne denk getirilerek, zafer, ehitlere atfedildi.

TSK, snrda ve bölgede güvenlik ile istikrarn salanmas, dost ve karde bölge halknn, teröristlerin bask ve zulmünden kurtarlmas amacyla Suriyenin kuzeybatsnda bulunan Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütlerine yönelik 20 Ocak günü saat 17.00de Zeytin Dal Harektn balatt.

Türk sava uçaklarnn, teröristlere ait belirlenen hedefleri havadan bombalad harekt, karadan da topçu bataryalar ve Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) desteiyle sürdürüldü. Kilis ve Hatayn Hassa ilçelerinden Suriyeye giren Mehmetçik ve ÖSO güçleri, adm adm ilerleyip Afrinin 6 beldesi olan Bülbül, Raco, eyh Hadid, eran ve Mabatl ile bal köylerindeki teröristleri çatmalarn ardndan temizleyip, bölgelerin kontrolünü salad. TSK jetlerden sivil halkn bölgeyi güven içinde terk etmesi için Arapça ve Türkçe yazlarn yer ald bildiriler att. Türk Silahl Kuvvetleri, Zeytin Dal Harekatyla kuatlan Afrindeki sivillere jetlerden bildiri att. Bildirilere u cümleler yer ald:

Deerli Afrinli Kardelerimiz, PKK/PYD/YPG/DEA terör örgütleri yllardr size ve bize maddi ve manevi zararlar veriyor. Sizleri evinizden, yurdunuzdan, sevdiklerinizden mahrum ettiler. Teroristlere dur demenin zaman geldi. Tek hedefimiz size eziyet eden terör örgütleridir. Teröristlerden, terörist mevzi ve barnaklarndan uzak durun. Sizi ve çocuklarnz kalkan olarak kullanmalarna izin vermeyin. Afrinden ayrlmak isteyenler, TSKnn garantisi altnda olacaklardr. Teröristler tarafndan zorla silah altna alnanlar; sizler de en ksa zamanda silahlarnz brakn, evlerinize dönün. TRT radyosunu dinleyin.

Bildirilerin ardndan Afrindeki siviller, kentin güneydousundan açlan koridorla bölgeyi güvenli bir ekilde terk etti. Sivillerin Afrinden ayrlmasnn ardndan da TSK ve ÖSO operasyon için harekete geçti.

JETLER VE TOPçULAR BOMBALADI, ÖZEL KUVVETLER VE ÖSO GRD

2 bin 300 kilometrekarelik alana sahip Afrinin kuatlan ehir merkezine yönelik dün gece operasyon balatld. TSKnn Özel Kuvvetleri, öncü olarak gece girdii Afrin merkezinde çatmalarla teröristlere büyük kayp yaatt. Türk Hava Kuvvetleri jetleri ile topçu birlikleri de gece boyu belirlenen terör örgütü hedeflerini bombalad.

afak sökmeden karadan ÖSO unsurlar ile ehre giren Mehmetçik, ilçe merkezinin kontrolünü bu sabah saat 08.30 itibariyle salad. Karlarnda Mehmetçik ve ÖSOyu gören siviller, zlgtlarla sevinç gösterisi yapt. Harekatla birlikte Türkiyeye roketli ve füzeli saldrlar engellenirken, bölgedeki sivilleri teröristlerin zulm ve basklarndan kurtarld.

SÖZDE KANTON BNASINA TÜRK BAYRAI

Sözde Afrin kantonu yönetim binas ile kentin her yerinden görülen hakim noktasna Mehmetçik tarafndan törenle Türk bayra dalgalandrld. Bir Türk askeri, Türk Silahl Kuvvetlerinin, 18 Mart çanakkale Zaferi ve ehitleri Anma Gününde Türk milletine ve yüce ehitlerimize armaandr dedikten sonra Mehmetçik ve ÖSO unsurlar, silahlaryla havaya ate açarak kutlama yapt.

TSK: EHTLERMZN RUHLARI AD OLSUN

Genelkurmay Bakanlndan yaplan açklamada ise Afrindeki mayn ve el yapm patlayc arama ve imha çalmalarnn devam ettii açkland. TSK açklamasnda, Türk Silahl Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafndan Afrin ehir merkezi kontrol altna alnmtr. Mayn ve el yapm patlayc arama çalmalar devam etmektedir. ehitlerimizin ruhu ad olsun!

3 BN 700ÜN ÜZERNDE TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Harekatn bandan bu yana teröristler tarafndan snr hattnda bulunan Hatay ve Kilise 94 roket ve füze atld. Bu saldrlarla 7 sivil vatanda hayatn kaybederken, 113 kii de yaraland. Harekata katlan Türk askerlerinden 46s, ÖSO mensuplarndan ise 116s ehit oldu. Baaryla yürütülen harekatta 103ü dün geceden bu yana toplam 3 bin 700ün üzerinde terörist de etkisiz hale getirildi.

FIRAT KALKANIYLA AFRN-KOBAN KANTONLARININ BRLEMES ENGELLEND

TSKnn yine ÖSO ile birlikte 24 Austos 2016da balatt ve 29 Mart 2017de tamamlanan Frat Kalkan Harekatyla da 243 meskun mahalde, 2 bin 15 kilometrekarelik alann kontrol salanarak Cerablus-El Bab hatt teröristlerden temizlendi. 67 Türk askerinin, 600 de ÖSO mensubunun ehit olduu Frat Kalkan Harekatnda, 3 bini akn terörist etkisiz hale getirildi. Bu harekatla; terör örgütünün Türkiye snrnda Afrin ve Kobani kantonlarnn birletirilmesi engellenerek bölgedeki halk zulümden kurtarld.

ÖSO HEYKELLER ÖNCE KURUNLADI, SONRA YIKTI

Sabah erken saatlerde üç ayr koldan Afrin merkezine giren TSK ve Özgür Suriye Ordusu güçleri ksa sürede tüm ehrin kontrolünü ele geçirdi. Kent merkezinde bulunan Kava Meydanna ulaan ÖSO güçleri burada uzun süre havaya silahlaryla ate açarak zaferi kutlad. Baz ÖSO üyeleri ise daha sonra Kava heykeline kalanikof tüfekleri ile ate ederek zarar verdi. Hasar gören heykel daha sonra halatlarla baland i makinesi tarafndan ykld. ÖSO üyeleri Kava Meydanndaki heykelin yan sra kentin dier noktalarndaki heykelleri de ayn ekilde silahla ate ederek zarar verdikten sonra i makineleri ile yerinden söktü. Bu arada ehrin birçok noktasnda asl olan terör örgütü PYD/PKKya ait flamalar, öldürülen teröristlerin fotoraflarnn bulunduu panolar ile terör örgütü eleba Abdullah Öcalann fotoraflar da parçaland.

BRBR ARDINA PATLAMALAR

Özgür Suriye Ordusu güçlerinin sokaklarn dolaarak terörist olup olmadn kontrol ettii Afrinin baz noktalarnda ise terör örgütü tarafndan daha önce tuzaklanan baz patlayclar infilak etti. Büyük gürültüyle meydana gelen patlamann ardndan gökyüzüne youn ekilde dumanlar yükselirken, kentte bulunan siviller arasndaki çocuklar gözyana boularak büyük tedirginlik yaad. Yaanan bu gelimenin ardndan ÖSO askerlerinin daha dikkatli olmalar ve güvenli olmayan bölgelere tedbirsiz yaklamamalar uyarsnda bulunuldu.

SVLLERDEN ÖSO ÜYELERNN BAINA PRNç

Afrinde yaayan baz aileler ise kenti TSK ile birlikte teröristlerden arndran Özgür Suriye Ordusu askerlerini pencere ve balkonlarndan pirinç atarak karlad. Yörede Ho geldiniz ve geliin bereketli olmasn dileyen adet gerei siviller, ÖSO askerlerinin bana uzun süre pirinç att, baz kadnlar da zlgt çekerek kutlama yapt.

AZEZDE DE KUTLAMA

Afrin kent merkezinin teröristlerden arndrldnn ilan edilmesi bu ehre en yakn noktadaki Azezde de sevinçle karland. Zeytin Dal Harekat kapsamnda Afrinin özgürletiinin duyulmasnn ardndan Azezin birçok noktasndan uzun namlulu silahlarla havaya ate açlarak kutlama yapld.

AZ SAYIDA SVL VARDI

Öte yandan teröristlerin resmi kurumlarda kendilerine ait evrak yanlarna alp ya da atee verdikten sonra terk ettii Afrinde az sayda sivil olduu görüldü. Büyük bölümü sevinç gösterisiyle karlanan ÖSO güçleri, tedirginlik yaayan baz sivilleri de artk güvende olduklarn söyleyerek sakinletirdi.

AFRNN ETRAFINDA HENDEKLER KAZILI

Teröristlerin harekat kapsamnda kente gelecek TSK ve ÖSO güçlerine kar gelmek için kentin d mahallelerine kilometrelerce uzunluunda hendek kazd görüldü. ehrin birçok noktasnda da hendeklerin olduu ve buradan çkarlan topraklarla da baz bölgelerde siperler oluturulmas dikkat çekti.

SVLLERN YANAN ARAçLARI

Daha önce harekat kapsamnda kenti terk etmek isteyen sivillerin çkna izin vermeyen teröristlerin birçok sivile ait arac yakt görüldü. Kentin çk bölgelerinde birçok aracn yakld ve tahrip edilerek kullanlamaz hale getirildii dikkat çekti. Bu arada baz bölgelerde teröristlere ait karargah ve binalarn TSK tarafndan hava ve karadan ate altna alnarak imha edildii görüldü.

Ana Sayfaya Git