Sırada manevi restorasyon!

Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu'nun "Tanıtım ve Kardeşlik Programı" Diyarbakır'da yapıldı. Tarihi buluşmaya katılanların ortak ifadesi; "her şeyin ideolojik hale getirilmesi gibi tahribat, insanımıza verilen maddi zarardan daha büyüktür. Bölgede manevi restorasyona gitmek zorundayız."

Haberler 11.03.2018 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzun araylar sonrasnda oluturulan ve aralarnda airet reisleri, mollalar, eyh, imam, akademisyen, eitimci ve i adamlarnn yansra bölgenin tannm bir çok kanaat önderinin yer ald Güneydou Anadolu Ortak Akl Platformu, dün kamuoyunun önüne çkt. Diyarbakr Büyükehir Öretmenevinde düzenlenen Tantm ve Kardelik Programyla faaliyetlerine start veren Güneydou Anadolu Ortak Akl Platformunun toplantsna, çileri eski Bakan Abdulkadir Aksu, AK Parit Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz, AK Parti Milletvekilleri M. Galip ENsariolu, Ebubekir Bal, l Valisi Hasan Basri Güzelolu, Büyükehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla, l Emniyet Müdürü Tacettin Arslan, AK Partinin 24. Dönem Milletvekili Cumali Atilla, Aratrmac-Yazar Mehmet Ali Altnda, Ak Parti l Bakan Serdar Budak, Kayapnar Belediye Bakanvekili Dr. Ozan Balc, Yeniehir Belediye Bakanvekili Serdar Kartal ile Platformun üyeleri ve davetliler katld.

BRLK VE KARDELK MÜCADELES

Sayg duruunda bulunulmas ve stiklal Marnn okunmasnn ardndan konuan Güneydou Anadolu Ortak Akl Platformu Bakan Abdulvasi Yaz, daha iyi bir toplum bütünlüü ve hayatn oluumu için siyaset kurumunun da desteini alarak aray içine girdiklerini ve bu anlamda bölgenin mozaik toplum yapsn amacyla ortak deerler üzerinde yükselen birlik ve kardelik aray ve mücadelesi içinde olacaklarn ifade etti.

çUKUR VE TERÖR SYASET

Platformun tantm ve hedeflerine dair sunumun ardndan, Ak Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu konutu. Ensariolu, çukur ve barikat terörüne dikkat çekerek, Surda yaanan tahribata deendi. Bölgede, 30 yldan buyana iddetin ve terörün yaandn kaydeden Ensariolu, Bir taraftan yakp, ykp, iddet yarattlar. Sonra da sizlerin karsna geçip, haklarnz savunuyoruz dediler. Artk eski bölge yok. Halk, kimin ne olduunu, ne yaptnn farknda dedi.

DYARBAKIRIN ÖZÜNDEK DEERLER

Platformun amaç ve hedeflerinin anlatld sunumun ardndan konuan Vali Hasan Basri Güzelolu ise, Sklkla kullandmz gibi hem Diyarbakr hem de ülkemiz için söylediimiz bir sözü yürekten inanarak ifade etmek istiyorum. Tpk Türkiye gibi Diyarbakrda geliiyor, deiiyor ve çok güzelleiyor. Bu salon bunun çok açk bir ehadetini bizlere sunuyor. Cenab Allahn insana verdii en büyük nimet ve ayn zamanda mesuliyet olan akl temelinde kötülüe kar durmak var. Diyarbakrn özündeki deerleri insan güzelliini, birlik ve beraberliini üphesiz ki insanlarn bugün en çok ihtiyaç duyduu hasretleri ve deerleri tekrar Diyarbakrdan balayarak önce ülkemize sonra tüm dünyaya sunmak adna ortaya konulan ortak akl platformu gayretini de içtenlikle tebrik ediyorum.

KURAN VE EZAN EHR DYARBAKIR

Diyarbakrn, Hazreti Ömerin(r.a) fethi ile slamla da buluan ve o günden bugüne slam, Kuran ve ezan ehri olan bir ehirdir diyen Vali Güzelolu öyle dedi;

Bu düünceyi bana ilk kez getirdiklerinde deerli hocamza ve arkadalarmza da söyledim. Aslnda bu kadar aziz, bu kadar bilge, bu kadar derin ve iman yüklü bir kenti doru anlamak ve üphesiz bizlere de doru aktarmak en önemli mesuliyettir. çünkü Diyarbakr ki insanln varlndan bu yana var olan medeniyet, kültür, irfan havzas olan ve 639 ylnda da Halife Hazreti Ömerin fethi ile slamla da buluan ve o günden bugüne slam, Kuran ve ezan ehri olan bir ehirdir. Bu ehrin tanda, topranda, insannda, kültüründe, detinde, geleneinde ve sofrasnda bir bilgelik vardr. Ve bu ehir bugün hamdolsun görüyoruz ki bu özüne, deerlerine ve zenginliine dönük çok büyük bir iradenin de sahibidir.

BÜYÜK DÖNÜÜM VE DEM

Türkiyenn son 15 ylda Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan liderliinde bir büyük dönüüm ve deiimin içinde gelitiini ifade eden Vali Güzelolu, Cumhurun reisi, ümmetin umudu Sayn Cumhurbakanmz bir hafta sonra bugün, bu aziz ehrin konuu ve misafiri olacak. O gün orada Diyarbakr Cumhurbakanmza dönük sevgisini, balln ve ona olan inancn, inanyorum ki çok güçlü bir ekilde bugüne kadar olduu ekilde göstermi olacak. nancmzn temel düsturuyla kötülüe kar durmak, dinin yannda olmak ve emretmek noktasnda birleen, bu inanc temsil eden ve akl temelinde, geleceini planlayan ortak akln tüm üyelerine, katk verenlere, bu inanç dorultusunda nefsinden balayarak kendini ve kentini hayra tebdil etmek ve deitirmek noktasnda irade ortaya koyan herkesi tebrik ediyor. Herkese hayrl olmasn diliyor, hepinize sevgi ve sayglarm sunuyorum.

MANEV BR RESTORASYON ART

Ortak Akl Platformunun son derece anlaml bir platform olduunun altn çizen AK Parti Genel Bakan Yardmcs Cevdet Ylmaz, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 17 Martta Diyarbakra geleceini belirtti. Ylmaz, nallah çok güzel bir kongre gerçekleecek. Buradan tüm Türkiyeye ve dünyaya çok güzel mesajlar gidecek Allahn izniyle. diyerek, Diyarbakrn tarihi misyonu olan bir ehir olduunu bildirdi.

YAATILAN TAHRBATLARI GÖRDÜK

Diyarbakrn çok önemli deerleri tayan bir ehir olduunu, ama bu ehre, bu köklü medeniyete büyük saldrlar yapldn anlatan Ylmaz, son 30-40 ylda büyük tahribat oluturulduunu dile getirdi. Ylmaz, öyle konutu: Bu tahribatlar sadece maddi deil, maddi tahribat resmin sadece bir boyutu. Yaklan yklan yerler, baslan yaklan antiyeler, verilen ekonomik zararlar iin maddi taraf ama bir de manevi boyutu var. Örfümüzün, geleneimizin tahrip edilmesi, edebin ortadan kalkmas, küçüün büyüün ortadan kalkmas, ortak aclarn ve sevinçlerin yaanamamas, her eyin ideolojik hale getirilmesi gibi birçok tahribat, bu insanmza verilen maddi zarardan da daha önemli.

Cevdet Ylmaz, manevi bir restorasyon yapmak zorunda olduklarn, hükümetleri döneminde bölgeye pozitif ayrmclk yapldn aktard. Yllar yl bölgenin ihmal edildiini belirten Ylmaz, AK Parti döneminde yöreye yollarndan okullarna, hastanelerinden krsal alanlarna birçok alanda çok büyük hizmetler yapldna dikkati çekti.

Bu bölgeye samimi olarak baklmasa bu bölgenin edebiyat yaplrd ama hizmet yaplmazd. Cumhurbakanmz bu bölgenin edebiyatn yapmad, bu bölgeye hizmet etti. ifadelerini kullanan Ylmaz, Silvan Baraj ile 240 bin hektar alann sulanacan, birilerinin bu projeye engel olmaya çaltn vurgulad.

Kentin kalknmas ve gelimesi açsndan hiçbir maddi sebep olmadn aktaran Ylmaz, sadece kentte huzur olmas gerektiini belirtti.

ZEYTN DALI HAREKATININ ANLAMI

PKK, FETÖ ve DEAn ayn amaca hizmet ettiini vurgulayan Ylmaz, öyle devam etti: Ortadouda da Diyarbakrda da yapyorlar. Ama Allahn izniyle baarl olamayacaklar. Nasl ki 15 Temmuz sonras FETÖ tasfiye ediliyorsa u anda da ülkemizin içinde ve dnda teröre kar çok ciddi bir mücadele yürütüyoruz. Zeytin Dal Operasyonu teröre kar bir operasyondur. Birileri bunu Kürtlere kar veya belli bir etnik yapya kar göstermeye çalyor olabilir. Bunun böyle olmadn biz gayet iyi biliyoruz. Türkiye Afrindeki Zeytin Dal Operasyonu ile bir taraftan kendi snrlarnda güvenliini salamaya çalyor, dier taraftan da Suriyede yaayan Arap, Kürtü, Türkmeni ve bütün kardelerimizin güvenliini salyor.

ETKN KMLK ÜZERNDEN KAN DÖKÜLÜYOR

Birilerinin etnik ve mezhebi çatmalar üzerinde bölgede kan dökülmesini istediine iaret eden Ylmaz, buna müsaade etmeyeceklerini, hükümetin üzerine düeni yaptn söyledi.

Eski dönemlerde milletle devleti kar karya getirmeye, adeta birbirinin rakibi gibi göstermeye çaltklarn belirten Ylmaz, Devletle, millet ele ele, ayn yöne bakmak, ayn deerleri paylamak durumunda. Bu olduu sürece de baar kendiliinden gelecektir. Allah ordumuzu muzaffer eylesin. ehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Cenab- Allah mekanlarn cennet eylesin. Bütün gazilerimize ifalar diliyorum. ifadelerini kulland.

GENçLERE ÖNEM VERLMEL

Daha sonra konuan eski çileri Bakan Abdulkadir Aksu ise, unlar söyledi: Gençler çok önemli. O yüzden özellikle gençlerimize yönelik ufuk açc, gelecee güvenle bakan, nesillere ilham verici faaliyetlerde öncülük yapmanz lazm. Amac halka hizmet olan siyaset kurumunun bölgemizde daha etkin ve yerinde hizmetler vermesi konusunda da öncü bir görev üstlenmesi gerekmektedir. Ortak Akl Platformu bölgemizin ekonomik kalknmasna ve huzuru ortamnn salanmasna yönelik çalmalara katk verecektir.

Toplantnn son bölümü basna kapal gerçekleti. Basnn içeri alnmad bölümde, katlm gösteren kanaat önderleri platform ve bölgenin temel sorunlaryla ilgili görülerini dile getirdi. Ölen yemeiyle toplant sona erdi.

Ana Sayfaya Git