Şırnak'taki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yer aldığı 23'ü tutuklu tutuklu 428 sanığın yargılanmasına Adana'da devam edildi.

Haberler 05.12.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adana 12. Ar Ceza Mahkemesince sank saysnn fazla olmas nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesindeki 375 kii kapasiteli 420 metrekarelik mahkeme salonunda görülen durumaya 10u tutuklu eski rütbeli asker, 50si tutuksuz uzman çavu olmak üzere, toplam 60 sank ve avukatlar katld.

Mahkemede savunmas istenen tutuksuz sank uzman çavu Sinan D. tabur komutanlar Murat Yldrmdan lojmanda bulunan evine gitmek için izin istediini, Yldrmn ise kendisine Eve gitmek isteyen arkadalarnn ismini yaz bana getir dediini aktard.

Sank Sinan D. öyle devam etti:

Tabur Komutan Murat Yldrm ben yanndayken izin konusu için tugay arad. Telefon konumasnn sonunda, Kaç gündür görev var diyorsunuz. Ben personelimi evine gönderemiyorum. dedi. Bu konuma sonras Murat Yldrm bizi evimize göndermedi. 15 Temmuz gecesi geri dönüe geçip tümene vardmzda Tümen Komutan Tümgeneral Abdullah Baysar, Tugay Komutan Tugeneral Ali Osman Gürcan ve Kurmay Bakan Albay Arif Bozbyk beraber konuuyordu. Arif Bozbyk, Ali Osman Gürcana, Allah senin belan versin bu çocuklar sen kandrdn. Bu adamlarn hepsi birer savaçyd. diyerek kepini ve palaskasn sinirli bir ekilde yere çarpt. Tümen Komutan Abdullah Baysar ise Ali Osman Gürcana, Bu çocuklar bu pislie sen bulatrdn. çocuklarn bir suçu yok. Git pisliini temizle imdi. diyerek tepki gösterdi. Ben suçlamalar kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum.

Tutuksuz sank Servet B. ise lojmanlarda nöbetçi olduklarn ve apar topar görev var denilerek çarldklarna iaret etti.

Tugay Komutan Ali Osman Gürcann emrine bizzat tanklk ettiinini kaydeden Servet B. unlar söyledi:

Ali Osman Gürcan, Kurmay Bakan brahim Yazcya, Emrime kim itaatsizlik ederse elini ayan balayn atn nezarete dedi. Biz darbe olduunu Cizrede örendik. Tugay Komutan Ali Osman Gürcan polislere, Buray açmazsanz eer bombalatrm. dediini duydum. Ben üzerime atl suçlamalar kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum.

Tutuksuz sank uzman çavu Rasim M. de üzerine atl suçlamalar kabul etmeyerek o gece yaadklarn anlatmak istediini aktard.

O akam aniden hazrlann talimat aldklarn belirten sank Rasim M. unlar anlatt:

Akam bize birden görev olduu ve hazrlanmamz gerektii emri geldi. 3 günlük bir görev olduu belirtildi ama nereye gideceimiz söylenmedi. Cep telefonlarmz aldrmadlar. Herkes ksa kollu kamuflaj giyecek denildi. Askeri araçlara planlama yaplmadan aceleyle rastgele bindirildi. Daha önceki operasyonlarda araç planlamas yaplrd. 7 yllk personelim daha önce tim komutanlarmz tarafndan nereye gideceimiz söylenirdi. Ama o akam kimse tarafndan söylenmedi. Biz operasyona gidiyoruz diye sanyorduk.

Sank Rasim M. kendilerini bu duruma düüren tüm sral amirlerinden ikayetçi olduunu sözlerine ekledi.

Savunmasn veren bir dier tutuksuz sank uzman çavu Sedat K. ise o gece, telefonlar alnrsa meslekten atlacaklar yönünde ikaz edildiklerini belirterek, Helikopter pistinde toplandktan sonra bu ikaz duyduk. Ardndan hemen bir çuval bularak telefonlarmz topladk ve idari ilere teslim ettik. dedi.

Operasyonu gittiklerinin söylendiini ancak tercih edilen araç nedeniyle üphelendiini aktaran Sedat K, Bize tabur komutanmz Murat Yldrm tarafndan 3 günlük kumanya almamz söylendi. Üzerime atl suçlamalar kabul etmiyorum. Bu durumda olmamza kim sebep olmusa onlardan ikayetçiyim. Beraatimi talep ediyorum. diye konutu.

Mahkeme heyeti tarafndan savunmas alnan uzman çavu Talip U. da düünü olduunu ve bunun için izin istemeye bölük komutannn yanna gittiini vurgulayarak, Benim 1 hafta sonra düünüm vard. Bölük komutanm Ferhan Aktürkten izin istedim. O da bana, Hayr göreve dahil olacaksn. dedi. Uçak biletimi dahi almtm ama izin verilmedi. ifadesini kulland.

Durumada savunma yapan dier sanklar da üzerilerine atl suçlamalar reddederek, beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti de savunmas alnmayan sanklarn savunma yapmas için durumay yarna erteledi.

Ana Sayfaya Git