Sistematik inkar taktiği

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın ikinci haftasında 10 sanık daha savunma yaptı, böylece davanın ilk 10 gününde 21 sanığın savunması alındı

Haberler 04.06.2017 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe giriimi srasnda Genelkurmay Bakanlndaki eylemlerle ilgili, sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarnda bulunduu 221 sank hakknda açlan davada ikinci hafta tamamland.

Durumalar, Ankara 17. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve nfaz Kurumlar yerlekesinde görüldü. Ankara 17. Ar Ceza Mahkemesi Bakan Ouz Dikin bakanlk ettii, 22 Mays Pazartesi günü balayan durumalarda, ilk hafta 11 sann savunmas alnd. Durumalarn ikinci haftasndaki 5 günde ise 10 sank savunma yapt.

Haklarndaki suçlamalar reddeden sanklar, büyük çounlukla iddianameye giren delilleri de inkar etti.

Davann altnc gününde, FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimi gecesi Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akara, alkonulmas srasnda Sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görütürebiliriz. dedii belirtilen eski 4. Ana Jet Üs Komutan Hava Tugeneral Hakan Evrim savunma yapt. Orgeneral Akara böyle bir ey söylemediini ileri süren Evrim, daha önceki ifadelerini maddi ve manevi bask altnda verdiini iddia ederek, mahkemedeki ifadesinin esas alnmasn istedi.

ddianameye giren ifadesinde örgütün sözde Hava Kuvvetleri imam firari Adil Öksüzü Aknc Üssünde gördüünü anlatan Evrim, Ben 143. Filonun içerisine girip gazino bölgesine gittiimde içeride yaklak 30 civarnda sivil giyimli ahs vard. Adil Öksüzü önceden tanmam. 143. Filonun gazino bölgesinde ilk defa Adil Öksüzü gördüm çünkü resimlerini daha sonra basndan takip ettim. Ben Adil Öksüzü gördüümde yanndakilerle konuuyordu fakat neler konutuunu bilmiyorum. beyannda bulundu.

Hakim karsnda bu ifadesini deitiren Hakan Evrim, Adil Öksüz ile ilgili, ddianamede bildiim kadaryla Kazan ilçesine geldii söyleniyor. Kazanla bizim üssümüzün aras yaklak 20 kilometre. Dolaysyla ilintisi yoktur. Bizim üsse giriin, kimlerin hangi prosedür uygulanarak girecei bellidir. Üsse girse kamera kaytlar olurdu. Dolaysyla böyle bir ey vaki deildir. Üssümüzde bulunmadn deerlendiriyorum. En azndan benim haberim yok. diye konutu.

Görüntüleri de yalanlad

Hakan Evrim, darbe giriimini, Aknc Üssündeki 143. Filodan Adil Öksüz ile yönettii belirlenen Kaynak Kat Anin eski genel müdürü tutuklu Kemal Batmaza asker selam verdii görüntülerini de inkar etti. Batmaz tanmadn iddia eden Evrim, Öyle bir selam vermedim. dedi.

Hakan Evrimin ardndan eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Bakan Tugeneral Mehmet Partigöçün savunmas alnd.

Partigöç, ayn davada geçen hafta savunma yapan eski Genelkurmay Personel Bakan Korgeneral lhan Talunun, kendisiyle ilgili MT ve emniyete hassas kaynak aratrmas yaptrld, bu aratrmalarda da Fetullahç olduu yönünde bilgiler geldii eklindeki ifadelerini kabul etmedi. Korgenaral Talu, Partigöçün FETÖ/PDY üyesi olduunu bildiimden kalkmann FETÖ tarafndan yapldn anladm. eklinde savunma yaparken, Partigöç ise bu iddialar reddetti.

Sank Partigöç, Genelkurmay Bakanlnda ele geçirilen srt çantasnda ise küçük katlara elle yazlm, 1. Sevgili eime ve kzlarma, hayatm, ülkem ve milletim için mücadele ile geçti. 2. Geldiimiz aamada ülkemizin kötü gidiine Dur demek de bize dütü. 3. Hakknz helal edin., dieri ise Canm eim, seni gerçekten her eyden çok sevdim ama bu bakaldry yapmasaydm da beni hayatmn sonuna kadar hapse atacaklard, beni affet. ifadelerini içeren notlarn kendisine ait olmadn savundu.

Partigöç, firari Adil Öksüz bakanlnda darbenin planlanmas için Ankara Konutkentteki villada düzenlenen toplantlara katld yönündeki iddiay da reddetti.

- Silah zoruyla savunmas

Davann yedinci celsesinin görüldüü Sal günü sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasnda ad geçen eski Genelkurmay Bakanl Stratejik Dönüüm Daire Bakan Tümgeneral Mehmet Dili savunmasn verdi.

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn makam odasna girerek kendisine Komutanm operasyon balyor, herkesi alacaz. Taburlar, tugaylar yola çkt. Biraz sonra göreceksiniz. diyerek darbeyi tebli eden isim olarak bilinen Dili, savunmasnda o gece silah zoruyla tebli yapmasnn istendiini öne sürdü.

ddianamede, Yurtta Sulh Konseyinin kimlerden olutuuna dair herhangi bir belgenin olmadnn belirtildiini ifade eden Dili, Bu konseyin üçüncü sradaki üyesi olarak gösterilmemin hiçbir dayana yoktur. FETÖ ile hiçbir iltisakm yoktur. dedi.

Durumada Mehmet Dilinin ardndan eski zmir çili 2. Ana Jet Üs Komutan Tümgeneral Kubilay Selçuk savunma verdi.

smi sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasnda geçen eski Tümgeneral Selçuk, zmirdeki 2. Ana Jet Üs Komutan olmasna ramen, sözde atama yeri olan Ankarada darbe giriiminin merkezi olarak nitelendirilen 4. Ana Jet Üs Komutanlnda yakalanmt. Selçuk, savclk ifadesinde hafta sonunu kardeinin evinde geçirmek üzere askeri uçakla Aknc Üssüne gittiini ancak kendisini olaylarn içinde bulduunu iddia etmiti.

ddianamede, Orgeneral Hulusi Akar Aknc Üssünde darbe giriiminin bana geçmesi için ikna etmeye çalanlar arasnda da olduu belirtilen Selçuk, 143. Filo gazinosunda bir ksm sivil, bir ksm resmi kyafetli, farkl kuvvetlerden kiileri görünce yanl eyler olduunu düünüp ayrlma karar aldn ancak üs komutann odasnda kendisini götürecek arac beklerken Akar ve arkasndan Dilinin geldiini anlatt.

Akara ancak Hogeldiniz komutanm. diyebildiini ve yaanan kaos ortamnn üsten ayrlmasn engellediini öne süren Selçuk, gece boyunca Genelkurmay Bakan Orgeneral Akarn 4-5 kez Gidin, adamlarla konuun, onlar ikna edin, geçen zaman kaybmz artryor, ii içinden çklmaz hale getiriyor. mesajn iletmelerini emrettiini, bu emir gerei de Mehmet Dili ile 143. Filo gazinosuna giderek darbecileri ikna etmeye çaltklarn savundu. Selçuk, Yurtta Sulh Konseyinde yer ald iddialarn da reddetti.

Selçuk, savclk ve emniyet ifadelerinin bask altnda alndn ileri sürerek, bunlarn baz bölümlerini kabul etmedi.

- Hakim karsnda kendi görüntülerini inkar etti

Davann sekizinci gününde Genelkurmay Stratejik Dönüüm Daire Bakanlnda eski Proje Gelitirme ube Müdürü Albay Doan Öztürkün savunmas alnd. Öztürk, hakim karsnda güvenlik kameralarna yansyan görüntülerini inkar etti.

Savclk ve hakimlikteki ifadelerini aynen kabul ettiini söyleyen sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden Öztürk, darbe giriimi gecesi Genelkurmay Karargahn korumakla görevlendirildiini, sanklardan eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Bakan Tugeneral Mehmet Partigöçün kendisine, Karargaha ve komutana tehdit tehlikesi var. Bu tehdidin çap büyük olabilir. Bu nedenle bizim de emniyeti takviye etmemiz gerekebilir. dediini ileri sürdü.

Öztürk, bu nedenle Özel Kuvvetler Komutanlndan otobüsle gelen ekibi karargaha aldn ve Genelkurmay Bakanl komuta katna çkardn kabul etti.

Genelkurmay Karargah güvenlik kameralarnda, darbe gidiimi srasnda Genelkurmay 2. Bakanl görevini yürüten Orgeneral Yaar Gülerin derdest edildii ana ilikin kaytlarda, Gülere doru bakt görülen Doan Öztürk, durumada ise Yaar Gülerin derdest edildiini görmediini iddia etti.

Birisine sordum, Özel Kuvvetler birisine müdahale ediyor. dediler. Bir ey göremeyince geçie doru yöneldim. kinci Bakan varm orada, ben hiç görmedim. iddiasnda bulunan Öztürke, güvenlik kameralarna yansyan fotoraflar gösterildi. Doan Öztürk, bu kez de Siz u an yukardan bakyorsunuz. Kamera yüksekten çekim yapyor. Benim bak açmdan baktnzda Yaar Güleri görebilir misiniz? Hele de srt dönük. Ayrca tek yakalanan saniye buras. eklinde savunma yapt.

Karargah içinde Baçavu Mehmet Satunun derdest edilmesinden önce eliyle Satunu iaret ettii ana ilikin fotoraf da gösterilen Öztürk, Öyle bir ey yaptysam kapy açk tutmas için yapm olabilirim. Açlr kapanr kap var orada. Açlr kapanr kapy gösteriyorum ben orada. diyerek kendini savundu.

- Makineler yalan konumaz

Davann dokuzuncu günü ise TRTyi igal için asker gönderen eski Cumhurbakanl Muhafz Alay Komutan Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barn savunmasyla balad.

Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrgann alkonulmasn planlad ileri sürülen Bar, güvenliinden sorumlu olduu Kasrgann kaçrlmasndan haberi bulunmadn savundu. Bar, Genel Sekreter Fahri Kasrga nerede kaçrld, hiçbir dahlim yoktur. Sayn Genel Sekreterin konutu komutan konutlarndadr. Güvenliinden ben sorumluyum, kaçrlmasndan en ufak bir haberim olsa buna izin vermezdim. iddiasnda bulundu.

Bar, skyönetim mesajlar geldikten sonra birinci sicil amiri olan Genelkurmay 2. Bakanna ulamaya çaltn, ulaamaynca özel kalem müdürlüünü aradn, telefonu açan Albay Orhan Yklkandan olayn teyidini aldn ve bu nedenle eylemin emir komuta zinciri içinde olduunu düündüünü bildirdi.

Duruma savcsnn, o gece yapt telefon görümelerine ilikin sorusu üzerine Bar, baz telefon görümelerini kabul etmedi. Konuma kaydna ilikin HTS kaytlarnn bulunduunu belirten Savc Aytekin Cenikli, bunun üzerine nsanlar yalan söyler ama makineler yalan konumaz. dedi.

- Gülenden korkuyor musun? sorusunu yantlayamad

TSK mesaj sisteminden gönderilen skyönetim belgesinde imzas bulunan sanklardan eski Kurmay Albay Bar Avalan ise duruma savcs Ceniklinin, FETÖcü müsünüz? Darbeyi Gülenin yaptn söyleyemediniz. Fetullah Gülenden korkuyor musunuz? sorusuna yant veremedi. Avalan, Bu soruya cevap vermiyorum. dedi.

Mahkeme Bakan Ouz Dikin, Aknc Üssünde ele geçirilen uydu haritalar üzerinde parmak izinin çktn ve barut izinin bulunduunu söylemesi üzerine sank Avlan, bu kapsamda alnan raporun yanl olduunu iddia ederek inkar yoluna gitti.

Avalan, Gazinoda ertesi gün iler bitti, karargah içinde yanl ateleme yapld, ben de yanndaydm barut izi oradan bulat. Yemin ediyorum, elime silah almadm. Masa üzerinde haritalar vard, ortalkta duruyordu, ben de bir ara baktm. iddiasnda bulundu.

- Darbeyi kimin yaptn bilmiyorum

Eski 58. Topçu Tugay Komutan Tugeneral Murat Aygün de Mahkeme Bakannn sorusu üzerine darbe giriimini kimin yaptn bilmediini iddia etti. Sözde skyönetim listesinde kendisine verilen görevle ilgili de bilgisinin bulunmadn savunan Aygün, bu yöndeki iddialarn hiçbirini kabul etmedi.

Sank eski Tugeneral Mehmet Partigöçün kendisini arayp, harekete geçmesi için emir verdii iddiasn da reddeden Aygün, Partigöçten emir almadm. Bana Genelkurmay Bakanl Karargahnda terör saldrs yaplacan ve burada skntl bir durum olduunu söyledi. Ate seslerinin geldiini anlatt. Söz konusu iddia bu görümeden ibarettir. eklinde savunma yapt.

- Dier sanklar yalanlad

Durumann onuncu gününde ilk dinlenen sank, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn eski Badanman Kurmay Albay Orhan Yklkan oldu. Yklkan, eski Muhafz Alay Komutan Kurmay Albay Muhsin Kutsi Bar yalanlayarak, skyönetim ilan edildiini söylemediini ileri sürdü.

Bar ile 20 kez görümesi bulunduu belirtilen Yklkann 20 görüme olduunu sanmyorum. sözleri üzerine Mahkeme Bakan Ouz Dik, Kaytlar yalan söylemez. ifadelerini kulland.

Barn Orhan Yklkan, tatbikatn fiiliyata dönütüünü, skyönetim ilan edildiini söyledi. yönündeki beyannn hatrlatlmas üzerine Yklkan, Bar yalanlayp böyle bir ey söylemediini iddia etti.

Ümit Gencer ile telefon görümeleri sorulan Yklkan, Dorudur, arad. Bir skyönetim bildirisi diye bir ey okuyacan söyledi. Ben de ona okuma dedim. eklinde savunma yapt. Yklkan, Gencerin kendisinden talimat ald yönündeki beyann kabul etmedi.

- Nezaket ziyareti için gitmi

Jandarma Okullar Komutanlnda görevli eski Kurmay Albay Murat Koçyiit de 15 Temmuz akam darbenin merkezi Aknc Üssüne nezaket ziyareti için gittiini iddia etti.

Eski Aknc 4. Ana Jet Üssü Harekat Komutan Kurmay Albay Ahmet Özçetini ziyaret ettiini savunan Koçyiit, Aknc Üssünde bulunan tamamen bir nezaket ziyareti amaçlyd. Maalesef yanl zamanda ziyarete gittiimi görmekteyim. Olay günü Akncda herhangi bir eyleme karmadm. ddianamede Aknc Üssünde sanklarn kullanld iddia edilen 10 tane telefon hatt var. Eer ben onlarda biri olsaydm bu hatlardan bana da verirlerdi. Kendi telefonumu kullandm. ifadelerini kulland.

Koçyiit, Jandarma Genel Komutanlndaki darbe eylemlerini organize eden ekibin içinde yer ald iddiasn da reddetti.

Mahkeme Bakan Ouz Dikin, telefonunda FETÖnün kriptolu yazma program ByLocku kullandnn tespit edildiini açklamas üzerine Koçyiit, Hiçbir zaman hiçbir telefonuma yüklemedim, kabul etmiyorum. iddiasnda bulundu. Bunun üzerine Bakan Dik de u ana kadar ByLocku kullandn kabul eden çkmad zaten. dedi.

Ana Sayfaya Git