Siyah çay çürüğü azaltıyor

Uzmanlar, kavrulmuş kahvenin, birçok bakteriye karşı antibakteriyel etkinliği bulunduğunu; siyah çayın da içerdiği florürün çürüğü azalttığına dikkat çekti.

Haberler 11.07.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Az sal açsndan besinlerin; çürük yapc (Karyojenik), çürüe etkisi olmayan (Karyostatik) ve çürük önleyici (Antikaryojenik) olarak snflandrldn belirten çam, Bir besinin karyojenik etkisi; besinin çeidi, formu, besin öesi içerii, dier besin ve içeceklerle yenmesi, azda kalma süresi ve tüketilme sklna bal olarak deimektedir. Karyojenik besinler; fermente olan karbonhidratlar içerir ve azda mikroorganizmalar araclyla organik asit oluumuna neden olarak, tükürük pHnn 5,5 altna dümesine ve çürük oluumunun hzlanmasna neden olurlar. Di çürüüne katks olmayan, mikroorganizmalarca metabolize edilemeyen ve tükürük pHn 5,5 altna dümesine neden olmayan besinler karyostatik olarak deerlendirilir. Özellikle; protein içerii yüksek besinler (yumurta, balk, et), yalar, yüksek posal ve polifenol içerikli besinler (özellikle çi sebzeler, elma) ve yal tohumlar (özellikle yer fst) gibi ya içerii yüksek ve fermente olan karbonhidrat içerii olmayan veya çok az olan besinler karyostatik özellik gösterir. Antikaryojenik (çürük önleyici) besinler ise; asidojenik besinden önce yendiinde plan, asidojenik besini tanmasn önleyen besinlerdir. Kazein, kalsiyum, fosfor içeriinden dolay peynir antikaryojenik besin olarak kabul edilmektedir. Bunun yannda peynir, az ortamnn pHn yükselterek, dilerde çürük oluumunu önleyebilmektedir. çürük önleyici bir besin olarak görülen peynir; çürüün önlenmesinde etkili olan kalsiyum ve fosfat iyonlarn ve ayrca antikaryojenik özellie sahip bir protein olan kazeini içermektedir. dedi.

Ksilitollü sakzlar di çürüünü azaltr

çürük önleyici önlemlerin bir dierinin ise tatlandrcl besinlerin tüketimi olduunu aktaran çam, Tatlandrclarn özellikle de ksilitolün sakzlarda kullanm ile hem sakzn tükürük akn arttrarak; tamponlama ve temizlenmeyi salamas hem de ksilitolün, antikaryojenik özelliklerinden faydalanlmas amaçlanmaktadr. Ksilitol, az içerisinde plak oluumunu azaltr ve bakterilerin plak ve di yüzeylerine tutunmasn engelleyebilmektedir. diye belirtti.

Siyah çayn içerdii florürün çürüü azaltyor

çam, Siyah çayn içerdii florürün de, çürüü azaltc rolü vardr. çaylarla ilgili yaplan çalmalarda, antimikrobiyal etkinliklerinin; fermentasyon miktarlar arttkça azald fermente olmam olan yeil çayn, dier fermente edilmi çaylara göre en yüksek antimikrobiyal ekinlie sahip olduu gösteren çalmalar mevcuttur. Yeil çayn içeriindeki bileikler; bakterileri yok edici ve di yüzeyine yapmasn engelleyici özellik göstermektedir. Bununla birlikte, düzenli olarak yeil çay tüketmenin di çürüklerini azalttn gösteren snrl sayda çalma bulunmaktadr. Yeil çay spesifik patolojilerin önlenmesi ve tedavi edilmesindeki rolünü desteklemek için, daha çok klinik ve biyolojik çalma yaplmasna ihtiyaç duyulmaktadr. ifadelerini kulland.

Kavrulmu kahve ve kakao da dii bakterilere kar koruyor!

çam, Kavrulmu kahvenin, birçok bakteriye kar antibakteriyel etkinlii bulunmaktadr. Kakao tohumlarnn kuru arlnn yüzde 6-8i, bitkilerdeki doal kimyasallardan oluur. Bu doal kimyasallar, çürük önleyici bir özellik oluturur. Kakaonun çürük önleyici etkinlii de, bakterilerin di yüzeyine tutunmasn engellemeye yöneliktir. diye belirtti.

Tükürük salnmn uyarmak için; taze, ilenmemi besinler seçilmelidir

çam, di dostu dier yiyeceklere ilikin unlar söyledi: Yaplacak birkaç yaam tarz deiikliiyle birlikte, az salnn korunmas her ya grubunda büyük önem tamaktadr. Bireysel düzeyde çürük önlemede; süt, peynir gibi proteinler, organik ve inorganik fosfat içeren bitkisel kaynakl besinler tercih edilmelidir. Özetle; az ve di saln korumada; protein ve sebze arlkl çinemeye yönelik bir beslenme ekli gereklidir. Kiilerin kahve, çay, asitli içeceklerin snrl ekilde tüketmesi, eker tüketiminin kontrol altna almas, düzenli aralklarla di hekimine kontrole gitmesi çürükleri önlemede oldukça önemlidir. ekersiz sakzlar, taze meyve-sebzeler, et, yumurta, peynir, balk, baklagiller gibi yüksek kaliteli proteinler riski azaltan diyetsel faktörlerdir. Tükürük salnmn uyarmak için; taze, ilenmemi besinler seçilmelidir. Ara ve ana öün sonras ekersiz sakz çinenebilir. Di dostu olarak nitelendirilen özelliklerdeki tatlandrcl sakzlar, di frçalamaya ilaveten yardmc bir oral hijyen arac olarak hastalara önerebilmekteyiz.

Ana Sayfaya Git