Siyaset Akademisinde Demokrasiden ders!

Sofuoğlu, "Demokrasi, halkın tercihi diyorlar ama kabullenmiyorlar. Halkın vekilleri halkın istek ve sorunlarına kulak kapatıp, kavga gayreti içerisindeler" dedi.

Haberler 13.02.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Diyarbakr l Tekilatnn yürüttüü Siyaset Akademisinin bu haftaki ders hocas Prof. Dr. Ebubekir Sofuolu oldu. Demokrasi dersi veren Sofuolu, Siyasiler demokrasi halkn tercihi diyorlar, ama i fiili ileme geldiinde onu kabul etmiyorlar dedi.

l Binasnda yaplan Siyaset Akademisinin 5inci haftasnda, dersin açl konumasn, Akademinin Koordinatörü Eyüphan Kaya yapt. Kaya, Yüce Allaha ükürler olsun ki bu milletin çocuklar okumu, yetimi Anadoluyu diyar diyar gerzek insanmz aydnlatmaya çalyorlar, inallah hep birlikte olgunlaarak Anadoluyu sahiplenmeyi kendimizi idare etmeyi becereceiz dedi.

DEMOKRAS DERS VERD

Daha sonra Demokrasi dersi balnda, siyasat akademisine katlanlara sunum yapan Prof. Dr. Ebubekir Souolu, Anayasa deiikliine ve meclisteki görümeler ile son siyasi gelimeleri deerlendirdi. Sofuolu, u andaki parlamenter sistemin en büyük handikab çift ballktr. Meclis bu sorunu çözmek istiyor, muhalefet meclisin çalmasn engelliyor, tehdit ediyor. Muhalefet lideri utanmadan kan dökülecek diyor, yahu kim kimin kann neden dökecek? aslnda bu ifade yüce divanlk bir suçtur. Demoskrotos(Demokrasi) halkn tercihi diyorlar ama kabullenemiyorlar. Halkn vekillerinin bir ksm bir sorunu çözmek için çaba sarf ederken dier bir ksm onlar engelliyor. Vekilin iki görevi var;kürsüde konumak, oyunu kullanmak. Bunu yapacaklarna kavga kargaa çkaryorlar. Bir hat minibüsü oförünü iini yaparken engellemek ne kadar suç ise vekili vazifesinden alkoymak da o derece suçtur. Muhalefet meclis kürsüsünü igal ediyor, üstelik marifetmi gibi de pazarlyor. dedi.

Diyorlar ki Cumhurbakan meclisi feshedecek, herkese anlatmak lazm Cumhurbakan en çok iki defa meclisi feshedebiliyor. Hem seçime gitmek öyle kolay bir i deil, eer Cumhurbakan meclisi neden feshettiini halka anlatamazsa kendisi için seçim büyük bir risktir. Ayrca meclis tkanrsa da feshetmedii için nedenini halka anlatamaz diyen Sofuolu sözlerini öyle sürdürdü;

CUMHURBAKANLII SSTEM

Hatrlayn 80 öncesi 115 tur seçimden sonra bile meclis Cumhurbakann seçemiyordu, böyle bir meclis zaten varl tartr hale gelmi olmaz m? Alem bilsin ki bizim Saltanat sistemi gibi bir derdimiz yok.Bizim tercihimiz Cumhuriyettir.ngiltere, Fransa, Rusya ve ABD hiç birinde böyle bir çift ballk yok, bizde niye olsun? Bakan kim olursa olsun sorumluluk bir kiide olmaldr. Velev ki muhalefet lideri olsun. Osmanlnn son on yl ve 94 yldr bu çift ballk ülkemizi perian etti. nsan aklmzla sorunlu bir yolda sknt yaamsak ikinci kere gitmeyeceimize göre ne diye bu verimsiz sistemi yürütmeye çalalm deil mi? 1908 ylnda Abdulhamit darbeci ittihatçlar tarafndan tahttan indirildi. Bir gün ittihatçlar eletirenleri gördünüz mü? imdi soruyorum çocuunuz ayda bir i deitirse ya da bir içiniz ikide bir ie girip çksa nasl deerlendirirsiniz?

çFT BALILIK SSTEM

Bu çift ballk istikrarszla sebep oluyor. Babakan ve Cumhurbakan arasnda hep çatma yaanyor. Atatürk ve nönü arasnda tartma yaanm hatta Mustafa Kemalin ona dargn haliyle öldüü söyleniyor. nönü ve dört Babakan arasnda çekime yaanm. Turgut Özal, Mesut Ylaz, Yldrm Aktuna ve Demirel, Demirel ve çiller, Necdet sezer ve Ecevit.. hepsi de yetki paylamnda kar karya gelmilerdir. Bu çift ballk bizi perian etmi, bize zaman kaybettirmi o zaman artk bundan kurtulmann zaman geldi diye düünmek lazm. srail devleti kurulduu günden bu yan 17 Babakan gelmi, Türkiyede 36 babakan gelmi. u anda 65. hükümetimiz i banda bu bile tek bana istikrarszln neden kaynaklandn ifade etmiyor mu, öyle hükümetler kurulmu ki 5 ay, bir yl hüküm etmi.

SEçMEN YAIYLA LGL

Seçmen yayla ilgili eletirilere yant veren Prof. Dr. Sofuolu, Kimi vatandamz 18 yan sakncalarn dile getiriyor, yani kabiliyetli bir kaç genimizin meclise gitmesinde ne zarar var? Askere 20 yanda tank topu snr nöbetini onlara teslim ediyoruz ama.

Eski parlamenterlerden merhum Adnan Kahveci meclisin en genç vekiliydi ama en kabiliyetli, üretken vekillerden biri deil miydi?

u anda 57 ülkede vekil olma ya 18dir kimse bu kadar tantana da çkarmyor. Bu hakln kalp gözü açk hele birileri öyle gönül hatr için bir yada birkaç çocuu aday yapsn bakaym halk nasl uyar verir. Sayn Erdoan sevilen bir liderdir, doru ama yanl yaparsa halk onu da uyarr.anl- urfada Fakbaba meselesi ortadadr. Ayrca Mesut Ylmaz hükümetinin gen soruyla düürüldüünü unutmayalm. Ksacas yeri geldiinde halk da vekil de saduyulu davranabiliyor. Ütü ile yumurta piirilmiyor, tavayla da ütü yaplyor. Bu sistemle daha fazla oyalann gerei yok. Pratik ve hzl bir ileyi için bu anayasa kolaylk salyor.

GEN SORU VERLEMS

Kimisi diyor ki gen soru verilmiyor yeni sistem de, yalandr arkadalar, veriliyor ama yazl olarak veriliyor, sözlü olarak verilemiyor. Sözlü gen sorular meclise zaman kaybettiriyor. Ayrca imdiye kadar meclise 12 bin gen soru verilmi sadece iki tanesi kabul edilmi. Partili Cumhurbakanl bu ülkede, 15 yl Atatürk dönemi 12 yl smet nönü dönemi 27 yl yaam. Yüksek Seçim Kurumu daha 1950li yllarda kurulmu. Üstelik bu anayasaya göre 5+5 en çok iki dönem bir parti genel bakanna imkan verilebiliyor. Üstelik bu konuda da referanduma gidiliyor, milletten yetki isteniyor. Vekil adaylarnn parti liderleri tarafnda seçilmesinde bir açdan sknt gözüküyor, dier açdan da parti disiplini bakmndan yararl. Aslna bakarsanz dar bölge seçim sistemi çoumuzun tercihidir, ama o ekilde oluan bir meclisi düzenli çaltrabilecek miyiz? Oras meçhul.

Ana Sayfaya Git