Siyaset Bilimi Uzmanı: Halk sandıktan soğudu

Siyaset Bilimi Uzmanı Dr. Alihan Limoncuoğlu, sık tekrarlanan seçimler nedeniyle halkın sandıktan soğuduğuna dikkat çekerek, “İnsanlar senede 2-3 kez sandık başına gidince heyecanlarını kaybetti” dedi.

Haberler 28.02.2019 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seçime 32 gün kala liderler çalmalarn hzlandrd. lk kez yerel seçimlerde ittifak adaylar yaryor. Pek çok il ve ilçede ortak adaylar çkt için partilerin oy oranlar ölçülemeyecek. Seçim ittifaklarn deerlendiren Dr. Öretim Üyesi Alihan Limoncuolu, Cumhurbakanl hükümet sisteminin ittifaklar beraberinde getirdiini söyledi.

Türk siyasi tarihinde böyle partilerin girdii seçim ittifak pek fazla olmadn ifade eden Dr. Limoncuolu, Cumhurbakanl hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte bu ittifaklar ve ittifaklarn kurduu sistemler güçlenerek devam etti. Hem Cumhur ttifaknda hem de Millet ttifakndaki siyasi parti liderleri ittifaklarn edindikleri sonuçlardan memnun kalm olacaklar ki yerel seçimlerde de buna devam etme karar ald diye konutu.

PARTLERN IDIR KARMAASI

Genel seçimlerde Cumhur ttifaknn, Millet ttifaknn ve HDPnin olduu blok olmak üzere 3 blok olduunu aktaran Dr. Limoncuolu, Fakat yerel seçimlerde iler biraz daha karklat. Örnein, Idrda birçok partinin aday varken, MHPnin aday ile HDP tek bana kald. Yani aslnda Cumhur ttifakyla, Millet ttifaknn beraber hareket ettiini görüyoruz. CHP, Millet ttifaknn içinde Idr Y Partiye brakt. Y Partide Ben MHPnin adayn destekliyorum diyerek aslnda AK Partinin adaynn çekmesini salayarak HDP dndaki bütün partiler MHPnin altnda ittifaka gitmi oldu. Böylece MHPnin aday HDP dndaki bütün partilerin aday olmu durumunda kald ifadelerini kulland.

BLOKLAR ARASINDA KAYNAMALAR OLABLYOR

Bloklar arasnda kaynamalarn olabildiini söyleyen Alihan Limoncuolu, Küçük yerlerde, yerel seçimlerde, hem AK Parti hem MHP adaynn olduu yerde MHP ile Y Parti koalisyonlar kurabiliyor. CHP ve HDPnin de baz yerlerde ortaklklar var. Aslnda ittifaklar var ama birbirlerine ne kadar sadk bu oldukça tartmal. ttifaklar devam ediyor ama baz yerlerde pragmatik sebeplerden dolay bir takm kaymalar mevcut dedi.

GERME SYASET UYGULANIYOR

Ankaradan çkacak sonucun önemli olduunu belirten Dr. Limoncuolu, Liderler germe siyaseti uyguladklar için toplum gerilip kutuplatrlyor. Yerel seçimler ve mevsim artlarnn normalin biraz altnda olmas kampanya sürecini de daha yumuak geçmesini salyor. Referandumlar, meclis seçimleri, Cumhurbakanl seçimleri derken halk sürekli sanda giderek artk sandktan soumaya balad. Halk senede 2-3 kez sandk bana gidince artk sandktaki heyecann da kaybetti ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git