Siyasiler kapsam dışı!

İnfaz indirimiyle ilgili düzenlemeleri içeren 3'üncü Yargı Paketi ile birlikte 100 bin kişiye tahliye yolu açılırken, siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı.

Haberler 23.03.2020 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuoyunda af beklentisi yaratan 3üncü Yarg Paketi üzerinde AK Parti ve MHP arasnda uzlama saland iddia edilirken, önceki gün itibariyle kesinletii belirtilen pakete, CHPnin de destek vermesi bekleniyor. Kapasitesinin çok üzerine çkan cezaevlerinde, koronavirüsü tehlikesiyle birlikte yaklak 100 bin kiiye tahliye yolu açlacak.

HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

Paketin kapsam öyle: Mevcut yasada infaz kurumunda geçirilmesi gereken süreden üçte iki orannda yaplan indirim, yar oranna yükseltildi. Mevcut kanunda 1 yl olan denetimli serbestlik süresi de 1 Mart 2020den önceki cezalarda 3 yl uygulanacak. 1 Mart 2020 sonras suçlarda ise bir kiinin infaz kurumunda geçirmesi gereken süresinin yar orannda dütükten sonra, geri kalan cezasnn bete biri denetimli serbestlik olarak düülecek, bete dördünü hapiste kalacak. Örnein 1 Mart 2020 öncesi hüküm alm kiinin infaz kurumunda geçirmesi gereken süre 6 yl ise cezas önce yarya indirilip 3 yla düecek, 3 yl da denetimli serbestlik olduu için hapisten salnacak.

Bu kii 1 Mart 2020 sonras hüküm almsa, 6 yl yarya inecek, kalan 3 yln bete biri olan 7 ay 6 gün denetimli serbestlik olarak inecek; 2 yl 4 ay 24 gün hapis yatacak. Veya 20 yl cezas olan mahkum eer 1 Mart 2020den önce hüküm almsa, infaz kurumunda kalmas gereken süreden yar orann indirilecek, ceza 10 yla inecek; bundan da 3 yl denetimli serbestlik düülecek ve yatmas gereken süre 2 yla inecek. Bu tarihten sonraki suçlarda ise denetimli serbestlik bete biri olarak uygulanacak.

Buna göre 20 yl ceza alan kiinin cezas yar orann indirilip 10 yla düecek, bunun denetimli serbestlik için getirilen bete biri olan 2 yl düülecek, 8 yl hapiste kalacak.

CEZA ALAN HERKES çER GRECEK

Düzenlemenin bu hale gelmesindeki amaç, mahkeme kapsndan salverilme olayna son vermeyi amaçlyor. Buna göre diyelim ki bir kii bir ay bile hapis alsa cezaevinde kalacak; önce cezas yar orannda düürülüp 15 güne inecek, bunun da bete biri olan 3 gün denetimli serbestlik olarak uygulanacak ve 12 gün hapis yatacak. Oysa daha önce bir yldan az ceza alanlarn hepsi paraya çevriliyor ve hapishane yüzü görmeden mahkeme kapsndan ayrlyordu.

ELEKTRONK KELEPçEYLE EV HAPS

Ayrca örgüt yöneticisi olmamak kaydyla 60 ya üstünde bakma muhtaç durumda olan veya sürekli hastal bulunanlar tam teekküllü hastaneden rapor almak kaydyla cezalarn evlerinde çekebilecek, bu kiiler için denetimli serbestlik bir defaya mahsus olmak üzere 4 yl uygulanacak. 65 ya için 1 yl, 70 ya için 2 yl, 75 ya üstü ve hamileler için 4 yla kadar kalan cezann evde çekmesi hükmü de getirildi. Eer cezasnn bitmesine 4 yl kalm ve 75 yana ulam ise infaz süresini evinde tamamlayacak. Bunun için elektronik kelepçe yöntemi uygulanacak.

Bir yeni düzenleme de infazn geriye braklmasna ilikin; mahkumiyeti 10 yln altnda ise 6 ay infaza ara verilebiliyordu, bu süre bir yla çkacak.

KAPSAM DII BIRAKILANLAR

Paketle getirilen infaz indiriminden yararlanamayacaklar ise öyle: Terör suçlar, örgütlü terör suçlar, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadna ve çocua iddet, soykrm suçlar, insanla kar ilenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reit olmayana cinsel istismar, çocuklarn cinsel istismar suçu, devlet topraklarnn tamamn veya bir ksmn yabanc bir devletin egemenlii altna koymaya veya devletin bamszln zayflatmaya veya birliini bozmaya veya devletin egemenlii altnda bulunan topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik fiiller, cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn öngördüü düzeni ortadan kaldrmaya veya bu düzen yerine baka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasn önlemeye teebbüs, TCKnn 76nc maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, ikence, eziyet veya köleletirme, kii hürriyetinden yoksun klma, bilimsel deneylere tabi klma, zorla hamile brakma, zorla fuha sevk etme) suçlarn tamam her türlü eziyet, ikence, Atatürk aleyhine ilenen suçlar ve Orman Kanununa aykr suçlar.

Ana Sayfaya Git