Siyonizmin Kanlı yüzü

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım götüren ve "Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da düzenlediği saldırının üzerinden 11 yıl geçti.

Haberler 01.06.2021 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin ambargo ve abluka altnda tuttuu Gazze halkna yardm etmek ve bölgede yaanan insani drama dikkati çekmek için HH nsani Yardm Vakf ile Free Gaza Movement ve Viva Palestinann aralarnda bulunduu uluslararas insani yardm kurulular tarafndan 2010da yardm kampanyas balatld.

Rotamz Filistin, Yükümüz Özgürlük sloganyla düzenlenen kampanyaya binlerce sivil toplum kuruluu ve aktivist destek verdi.

Kampanya kapsamnda Türkiyeden yaplan balarla alnan ilaç, tbbi malzeme, çimento, demir, oyuncak, çocuk oyun park ve okul gereçleriyle Defne Y, Gazze 1 ve Mavi Marmara gemileri, stanbuldan 22 Mays 2010da yola çkt.

Sarayburnu Limanndan Gazzeye sevgi gösterisiyle uurlanan Mavi Marmara gemisi, daha sonra 34ü yabanc 50 gazetecinin de aralarnda bulunduu 32 ülke ve çeitli inançlardan 560 yolcusunu Antalyann Kepez Limanndan alarak, 28 Mays 2010da saat 00.30da buradan ayrld.

Akdenizde yol almaya balayan Mavi Marmara gemisi, Kbrsn 30 mil güneyinde uluslararas sularda dier ülkelerden yola çkan 5 gemiyle bulutu. Gazzeye insani yardm malzemesi götüren gemiler, 30 Mays 2010da Gazzeye doru hareket etti. 30 Mays gecesi ve 31 Mays gece yarsndan sonra Mavi Marmara gemisine telsiz üzerinden tehdit mesajlar gönderen srail Ordusu, filoda bulunan gemilere havadan ve denizden tacizde bulundu.

Sabaha kar filoya saldrya balayan srail komandolar, helikopterler ve zodyak botlardan Mavi Marmara gemisindeki sivillere önce sis ve ses bombalar att, ardndan hedef gözetmeksizin ate açt.

srail askerleri tarafndan açlan atele 9 Türk yardm gönüllüsü hayatn kaybetti, 50den fazla gönüllü de yaraland. Bandan vurulan aktivist Uur Süleyman Söylemezin 4 yl bitkisel hayatta kaldktan sonra vefat etmesiyle de saldr sonucu hayatn kaybedenlerin says 10a yükseldi.

HH nsani Yardm Vakfnda basn danman olarak çalan Cevdet Klçlar saldr ann fotoraflarken, 19 yandaki aktivist Furkan Doan da kamerayla kayt alrken helikopterden açlan atele balarndan ve göüslerinden vurularak hayatn kaybetti.

YARALILARA YARDIM ETMEK STEYEN YOLCULAR ENGELLEND

srail askerlerinin 2 saat süren saldrsnn sonunda Mavi Marmara ile filoda bulunan gemiler, srail donanmas tarafndan ele geçirildi. Gemideki herkes arand ve kelepçe taklarak güvertede topland. srail donanmasna ait birçok helikopter, hücumbot, frkateyn ve bir denizalt da saldrya destek verdi.

Askerler, yarallara yardm etmek isteyen yolcular engellerken yarallar birkaç saat sonra helikopterle götürüldü.

Meydana gelen arza giderildikten sonra Adod Limanna doru yola çkan gemi seyir halindeyken gazetecilere ve yolculara srail askerlerince saatlerce kötü muamelede bulunuldu. Elleri kelepçelenmi olarak yerde oturtulan yolcularn en temel insani ihtiyaçlarn gidermesine izin verilmedi. Gemidekilerin cüzdan, bilgisayar, kamera, fotoraf makinesi, cep telefonu gibi eyalarna ve gazetecilerin görevlerini yaparlarken kullandklar teknik malzemelere el konuldu.

Gemi, Adod Limanna ulatktan sonra saatlerce bekletilirken, gemide bulunanlara sadece su verildi. srail devlet görevlilerinin eliinde gemiden çkarlan yolcular, limanda bulunan ve srail bayraklar tayan siyonist bir grubun sözlü tacizlerine ve hakaretlerine maruz kald.

Liman içerisindeki özel odalarda tek tek fotoraflar çekilen, tepeden trnaa aranan gazeteci ve aktivistler, srail istihbarat görevlileri tarafndan sorguland. Daha sonra elleri kelepçeli olarak 4er ve 5erli gruplar halinde cezaevi araçlarna bindirilerek Ber eva Cezaevine götürüldü. Cezaevinde 4er kiilik hücrelere konulan aktivist ve gazeteciler, burada 2 gün geçirdi.

Mavi Marmara gemisiyle Gazzeye insani yardm götürmek için yola çkan ancak srailin saldrs nedeniyle amacna ulaamayan aktivistler, 2 Haziran günü sabah saatlerinde Tel Avivdeki Ben Gurion Havalimanna getirildi. Aktivistlerin serbest braklmas ve uçaa binmeleri gün boyu sürdü.

THYye ait 3 uçakla aralarnda Anadolu Ajans (AA) muhabirleri Yücel Veliolu, Ali Ebubekir Tokcan ile foto muhabiri Erhan Sevenlerin de bulunduu 16s Türk 50 gazeteci ve aktivist, 3 Haziran Perembe sabah Atatürk Havalimanna geldi.

HAYATINI KAYBEDENLER KALICI ESERLERLE YAATILIYOR

Mavi Marmara gemisine srailin uluslararas sularda düzenledii saldrnn üzerinden 11 yl geçti. HH nsani Yardm Vakf ve Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanma Dernei tarafndan da saldrnn her yl dönümünde çeitli anma programlar düzenleniyor.

Saldr sonucu hayatn kaybeden Ali Haydar Bengi, Cengiz Songür, çetin Topçuolu, Necdet Yldrm, Cevdet Klçlar, brahim Bilgen, Fahri Yaldz, Furkan Doan, Cengiz Akyüz ve Uur Süleyman Söylemezin isimleri memleketleri bata olmak üzere Türkiyenin çeitli illerinde ve Gazzede yaptrlan kalc eserlerle yaatlyor.

Ana Sayfaya Git