Sokağa çıkma yasağı tedbir!

İçişleri Bakanlığı: Miray bebeğin öldürülmesi sokağa çıkma yasağının hayati bir tedbir olduğunu gösteriyor.

Haberler 11.04.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IRNAKn Cizre lçesinde hendek operasyonlar srasnda evleri zarar gören baz kiilerin açt tazminat davas için savunma dilekçesi gönderen çileri Bakanl Hukuk Müavirlii, 73 yandaki Ramazan nce ve 3 aylk torunu Miray ncenin hastaneye gitmeye çaltklar srada vurularak ölmelerinin, sokaa çkma yasann halkn can ve mal güvenliini korumaya dönük ne kadar hayati bir önlem olduunu gösterdiini belirtti.

Cizrede meydana gelen hendek ve barikat olaylarnn ardndan balatlan operasyon kapsamnda 14 Aralk 2015 günü sokaa çkma yasa ilan edildi. 79 gün süren sokaa çkma yasa ardndan, baz kiiler operasyon srasnda evlerinin zarar gördüünü belirterek yönetimin kusurlu olduu iddiasyla çileri Bakanl aleyhine 200er bin lira tazminat davas açt. Davann açld Mardin 1inci dare Mahkemesi, Ekrem nedi ve dierleri davasnda, iddialara karlk çileri Bakanlndan savunma istedi. Bakanlk Hukuk Müavirliinden mahkemeye gönderilen savunmada, davann hukuki dayanaktan yoksun olduu belirtildi.

Cizrede teröristlere kar düzenlenen operasyonlarda en iyi eitimi alm, tecrübeli personellerin ve son teknolojiyle donatlm araçlarn kullanldn bildiren çileri Bakanl, en ksa sürede ilçe genelinde asayiin salandn ve ilçenin eski haline kavuturulduunu bildirdi. Yazda, devletin personel ve teçhizat hususunda gereken yeterlilikten uzak olaylara müdahale etmesi halinde olaylarn bastrlmas noktasnda bu kadar baarl olunamayaca ifade edildi.

SOKAA çIKMA YASAA HAYAT BR TEDBRDR

çatmalarn balamasnda idareye atfedilecek bir kusurun olmad belirtilen dilekçede, öyle denildi: Güvenlik güçleri, yurttalarn güvenliini temin etmek maksadyla yasalarn kendilerine verdii silah kullanma yetkisini yasalara uygun bir ekilde kullanmtr. Cizredeki olaylarn ortaya çkmasndan ve sonuçlarndan idareyi sorumlu tutmak mümkün deildir. Dier bütün haklarn hayat bulabilmesinin olmazsa olmaz koulu, kiinin hayatta olmasdr. Bu salandktan sonra dier bütün haklar varlk kazanabilir. Sokaa çkma yasa, iddetli çatmalarn yaand ortamda güvenlik güçlerinin daha rahat çalabilmesi, vatandalarn çatmalardan etkilenmemesi ve istenmeyen olumsuz sonuçlarn domamas için idare tarafndan alnan önleyici bir tedbir olup, yaama hakknn korunmas gibi ulvi bir amaca hizmet etmesi yönünden son derece yerinde ve gerekli bir tedbirdir. Sokakta ar silahlarn kullanld ve çatmalarn aralksz sürdüü bir ortamda kii için en güvenli yer her eye ramen evi olsa gerekir. Davacnn iddia ettii üzere komular Ramazan ve Miray ncenin hastaneye gitmeye çaltklar srada vurularak ölmeleri de bize sokaa çkma yasann yurttalarn can ve mal güvenliini korumaya dönük ne kadar hayati bir tedbir olduunu göstermektedir. Bu yasak iddia edildii gibi bir kent nüfusunun cezalandrlmas amacna hizmet etmemekte olup, tam aksine bir amac ihtiva etmektedir.

Kamu görevlilerinin sivillerin yaam alanlarn hedef ald iddiasn destekleyecek belge ve bilgi olmad belirtilen dilekçede, sokaa çkma yasa ve operasyonlar sürecinde bata salk hizmetleri olmak üzere halkn temel ihtiyaçlar ve yardm isteklerinin aksatlmadan ve yeterli düzeyde karland kaydedildi. Teröristler tarafndan hazrlanan bir çok düzenein daha patlatlmadan güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildii belirtilen dilekçede, öyle devam edildi:

Birçok terörist eylem hazrlndayken yakalanmak suretiyle daha büyük felaketlerin önüne geçilmitir. Terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamnda yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara urayan kiilerinin zarar yarg yoluna gitmelerine gerek kalmadan, idarece ve en ksa sürede sulh yoluyla karlanmaktr. Tazminat zenginleme vastas deildir. Bu nedenlerle usul ve kanuna aykr bu davann reddine karar verilmelidir.

Ana Sayfaya Git