Sorgusuz-Sualsiz Karar Verilemez!

Yargıtay'dan FETÖ ihraçları ile ilgili çarpıcı karar çıktı. Yargıtay; terörle mücadele birimlerinden soruşturma evraklarına ilişkin işlemlerin sorgulanmadan, mahkemece davanın rededilmesinin hatalı olduğunu bildirdi.

Haberler 27.01.2018 - 01:02 Son Güncelleme : 27.01.2018 - 01:05

DYARBAKIRda Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna (BTK) hizmet veren taeron irkette çalrken, 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan güvenlik gerekçesiyle iten çkarlan lhan Sainin Mahkemesinde açt ie iade dava reddedildi. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine yapt bavurusu da reddedilen Sain, son olarak Yargtaya gitti. Yargtay 9uncu Hukuk Dairesi, aratrma yaplmadan i davasnn reddine karar verilmesine ilikin her iki mahkemenin kararn bozdu. Yargtayn gerekçesinde; terörle mücadele birimlerinden soruturma evraklar, BTKdan davac ile ilgili bilgi ve belge ile Bank Asyaya açlm hesap, hesap hareketleri ve bankacla ilikin ilemler olup olmad sorulmadan, davann reddedilmesinin hatal olduu ve bozmay gerektirdii kaydedildi.

BTK Diyarbakr Bölge Müdürlüüne hizmet veren taeron irkette 7 yl büro eleman olarak çalan lhan Sain, Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan güvenlik gerekçesiyle iten çkarld. Sainin avukat Siracettin Irmak, müvekkilinin sürekli ve kesintisiz çaltn, iten çkarlma gerekçesinin soyut olduunu, müvekkili hakknda 7 yldr herhangi bir disiplin soruturmas açlmadn belirterek, Diyarbakr 2nci Mahkemesine ie iade davas açt.

196 BTK PERSONELNN NE SON VERLD

Mahkemeye BTK tarafndan gönderilen cevap dilekçesinde ise yüklenici firma ile hizmet sözlemesi imzaland belirtilerek, öyle denildi:

Davac, yüklenici firma ile sözleme imzalam ve kurumda büro eleman olarak istihdam edilmitir. BTK, 15 Temmuz 2016 günü ülkemizde yaanan talihsiz kalkma sonras, haberleme sektörünün düzenleyici ve denetleyici otoritesi olan kurum projelerinde ekteki listede yer alan personelin güvenlik tedbirleri nedeniyle çalmasnn uygun bulunmadn yüklenici firmaya bildirmitir. Firma personeli olan davacnn i sözlemesi dorudan BTK tarafndan deil, yüklenici firma tarafndan sona erdirilmitir. Anayasal düzeni tehdit eden FETÖ yaplanmasna aidiyeti, irtibat ve iltisak bulunan, kamu kurum ve kurulularnda istihdam edilen kiilerin, ülkemizi uratt zararlar ve halen tehdit unsuru olmalar nedeniyle ciddi önlemler alnmas zarureti hasl olduundan, zorunluluk kapsamnda davacnn BTK projelerinde çaltrlmamas gerektii belirtilmitir. Davac ile kurum arasnda yaplm bir i akdi yoktur. KHK ile 657 sayl Kanuna tabi çalan 196 BTK personelinin kamu görevine son verilmitir. FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisak veya irtibat olan, kurum personeli olmasa da kurumda istihdam edilen 24 kiinin güvenlik tedbirleri nedeniyle çalmasnn uygun bulunmad bildirilmitir. Davac kurumda çaltrlmas güvenlik açsndan tehdit oluturduu için davann reddi gerekmektedir.

YÜKLENC RKET: BTK TEN çIKARDI

Yüklenici firma avukat Mesut Yldz ise mahkemeye gönderdii dilekçede Sainin görevine kendilerinin son vermediini belirterek, Davacnn iine son verilmesi BTK tarafndan gerçekletirilmitir. Yüklenici irket, kurumun emir ve talimatlarna uymak zorundadr. Davada asl iveren - alt veren ilikisi olmadndan, reddi gerekmektedir dedi.

ZORLA BAI TOPLANDI

lhan Sain yarglama srasnda alnan ifadesinde 2012 ylnda kurumda çalrken FETÖnün Sznt dergisine üye yapldn, 2015 ylnda yaplan teftite kurum memurlar hakknda zorla ba ad altnda para topland eklinde suç duyurusunda bulunulduunu, bu kapsamda bütün çalanlarn yazl ifade verdiini, kendisinin de Sznt dergisine zorla üye yapldn ifadesinde belirttiini, ancak kendisine buna ilikin bir dönü olmadn söyledi.

MAHKEMELERN RET KARARI YARGITAYDAN DÖNDÜ

Taraflarn yazl savunmalarnn ardndan 10 Ocak 2017 günü davay karara balayan Diyarbakr 2nci Mahkemesi, toplanan kantlara dayanlarak davann reddine karar verdi.

Bunun üzerine lhan Sainin avukat Siracettin Irmak, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapt. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9uncu Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararnn yasaya uygun olduunu belirterek, istinaf bavurusunun reddine karar verdi. Davann her iki mahkemece reddedilmesi üzerine Sainin avukat Yargtaya bavuru yapt. Dosyay inceleyen Yargtay 22nci Hukuk Dairesi, stinaf Mahkemesi ve Diyarbakr 2nci Mahkemesinin davann reddi kararlarnn bozulmasna hükmederek, dosyann karar veren ilk derece mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

VEREN FESHN SEBEBN SPATLA YÜKÜMLÜDÜR

Yargtay kararnda, içinin davrannn iyerinde olumsuzluklara yol açmas halinde iten çkarlmas için geçerli bir neden olabilecei belirtilerek, unlar kaydedildi:

çinin sosyal açdan olumsuz bir davran, toplumsal ve etik açdan onaylanmayacak bir tutumu i yerinde üretim ve i ilikisi sürecine herhangi bir olumsuz etki yapmyorsa geçerli sebep saylamaz. çinin iyi niyet ve ahlak kurallarna uymayan davran sonucu i ilikisine devam etmek iveren için çekilmez hale gelmise, güven temeli çökmüse, iverenin hakl sebeple derhal fesih hakk doar. çinin davran taraflar arasnda bulunmas gereken güven temelini çökertecek arlkta bulunmamakla, i ilikisine devam çekilmez hale getirmemekle birlikte, iin normal ileyiini bozuyorsa, i yerindeki uyumu olumsuz yönde etkiliyor ve iverenden bu nedenle i ilikisini yürütmesi normal olarak beklenemiyorsa fesih hakk doar. Feshin geçerli sebebe dayandn ispat yükümlülüü iverene aittir. çi, feshin baka bir sebebe dayandn iddia ettii takdirde, iddiasn ispatla yükümlüdür.

YARGITAY: ARATIRMA YAPILMADAN RET, HATALI

Mahkemesinde verilen ara kararda, davac ile ilgili güvenlik tutanann sunulmas ve soruturma sonucu ile ilgili evraklarn mahkemeye sunulmas talebinin davann esasna etki etmeyecei gerekçesiyle reddine karar verildiini belirten Yargtay, yarglama sonucunda da davann reddine dair hüküm kurulduunu kaydetti. Kararda u ifadelere yer verildi:

Davac tarafn talepleri reddedilerek, taleplerine yönelik aratrma yaplmadan davann reddine karar verilmesinin dosyann kapsamna uygun dümedii görüldüünden, davac taraf taleplerine yönelik aratrma yaplmaldr. Ayrca, davac hakknda mevcut ise adli ya da idari soruturma evraklar, Emniyet Genel Müdürlüü ve Jandarma Genel Komutanl Terörle Mücadele ile ilgili birimlerden ve Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumundan varsa davac ile ilgili bilgi ve belgeler ile yine Bank Asyaya açlm mevduat hesaplar, hesap hareketleri ve bankacla ilikin ilemler olup olmad sorulmal, tüm bilgi ve belgeler deerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulmas gerekirken, davann reddi hatal olup, bozmay gerektirmitir.

Ana Sayfaya Git