Soylu; Terör'de uyuşturucu gibi

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon'da düzenlenen toplantıda terörle mücadele kadar uyuşturucu ile mücadelenin de önemli olduğunu belirterek, "İlgililere açıkça söylüyorum; terörle mücadelede hangi mantığı ortaya koyuyorsan, uyuşturucu satıcısını gördüğünüz anda acımayacaksınız.

Haberler 23.01.2017 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Trabzon, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümühane, Ordu ve Rize illerinden gelen yöneticilerin katlmyla düzenlenen 134üncü dönem Kaçakçlk, stihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantsna katld. lk bölümü basna kapal olarak gerçekletirilen toplant sonrasnda deerlendirmelerde bulunan Bakan Süleyman Soylu, uyuturucuyla mücadele konusunda önemli gelimeler yaandn ve terörle olduu gibi bu konuda da mücadelenin süreceini söyledi. Bugün suçun önlenmesi için bugün yeni cihazlar, yeni yöntemler, yeni teknikler bulunduunu belirten Soylu, unlar söyledi:

21inci yüzyl modernizmi, ayn zamanda yeni suç türleri, yeni suç aletleri, mücadele edeceimiz yeni suç sahalarn da bizlere sunmaktadr. Korsanlk yllardr dünya üzerinde olan bir suçtur. Ama siber korsanlk veya bilgisayar korsanl bize modern dünyann armaandr. çki, sigara kaçakçln belki uzun zamandr biliyorduk. Ama, biyo kaçakçlk denilen eyle maalesef hep birlikte yeni tantk. eker önceleri bu ülkede güzel güzel tükettiimiz bir üründü. Ama imdi yasa d yollardan ülkemize giren ekerlerle ilgili çalmalar, takipler, operasyonlar yapmak durumundayz. Suçlular yakalamak için kullandmz teknolojiler, bilgi kaynaklar, elimizdeki küçük bir alet vastasyla artk ceplerimize girdi.

KURT VE KUZU AYNI KAYNAKTAN SU çYOR

Suçlunun bir adm önünde olmalar gerektiini belirten Soylu, Eskiden teröristlerin kamplarda eitimini aldklar birçok konu bugün maalesef internet dediimiz mecrada eitim videolaryla paylalyor. Yani kurt ve kuzu ayn kaynaktan su içiyor dedi.

Bakan Soylu, suçun önlenmesi için vatandan devletten hizmet beklediini belirterek, çocuklarmz, nesillerimizi her türlü kötülükten korumakla mükellefiz. Dolaysyla kuzu gibi bekleme lüksümüz yok. Suçlunun bir adm ilerisinde olmak, devletimizin bütün gücünü kullanmak ve bu ülkeyi 4 tarafndan sarm er odaklarna göz açtrmamak bizlerin tek seçeneidir diye konutu.

DEVLETMZN VERG KAYBI YILLIK 4.5 MLYAR

PKK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarndan birinin uyuturucu olduunu ifade eden Bakan Soylu konumasn öyle sürdürdü:

Rakamn yllk 1.5 milyar dolar olduu tahmin edilmektedir. Türkiye üzerinden geçtii tahmin edilen uyuturucunun piyasa deeri ylda yaklak 40 milyar Türk lirasdr. Güvenlik birimlerimizin ele geçirdii uyuturucunun piyasa deeri ise 4.5 - 5 milyar Türk liras civarndadr. Türkiyede toplam sigara tüketiminin yaklak yüzde 15i kaçak sigaradan olumaktadr. Ve burada devletimizin vergi kayb yllk 4 buçuk milyar lira düzeyindedir.

SINIRDA CDD SIKINTILAR VAR

Türkiyenin kaçakçlkla mücadelede i yükünün ar olduuna iaret eden Bakan Soylu, Irak ve Suriye snrndaki skntlardan söz ederek öyle dedi:

Corafya olarak dou diyerek tabir ettiimiz dünyann batya açlan kaps konumundayz. 3 tarafmz denizlerle çevrili. Buralardan giri ve çklar kontrol etmek durumundayz. Suriye ve Irak snrmzda devlet otoritesi noktasnda ciddi skntlar var. Askeri operasyonlar cereyan ediyor, terör tehlikesi hala sürüyor. Bunun getirdii büyük bir göç dalgasnn hem hedef, hem de geçi ülkesi konumundayz. Snrlarmzn dousunda ve güneyinde fakirlik ve sava, batsnda ise zenginlik ve refah dünyas var. Doudan batya doru bir göç ak söz konusu. Bu akn içinde uyuturucu, insan, tarihi eser, kaçakçlk konusuna girebilecek ne varsa, altn çizmek gerekir ki hepsi var. Yani kaçakçlk için bütün bileenler söz konusu. Bütün bu artlara ramen ülkemiz kaçakçln her türüyle baarl ekilde mücadele etmektedir.

UYUTURUCU MÜCADELES

Küresel düzeyde 2014 ylnda ele geçen eroinin yüzde 16snn Türkiye tarafndan ele geçirildiini hatrlatan Bakan Soylu, Ülkemizin uyuturucu ile mücadelede gösterdii baarl çalmalar uluslararas rapor ve bültenlere yansmtr dedi. Bakan Soylu uyuturucu mücadelesiyle ilgili unlar söyledi:

Birlemi Milletler 2016 dünya uyuturucu raporuna göre, 2014 ylnda küresel düzeyde yakalanan eroinin yüzde 16s Türkiye tarafndan ele geçirilmitir. 2016 Avrupa uyuturucu raporuna göre, Avrupa geneline 2014 ylnda yakalanan 6.1 milyon ecstasy tabletin 3.6 milyonu Türkiye tarafndan yakalanmtr. Avrupa ve bat ile bizim, özellikle uyuturucuya bak açs arasnda ciddi bir farkmz var. Onlar bunu bir suç meselesi olarak görmüyor. Neredeyse yaam biçimlerinin bir noktasna ilitirmiler. En kabas olarak söylüyorum, bunu bir salk meselesi olarak görüyorlar. 10 yllardr Türkiyeyi uyuturucu açsndan bir geçi ülkesi olarak nitelendirdiler. Daha dorusu Bat bu konuda bizi hep aldatmaya çalt. Onlarn yaptklarnn kat ve kat fazlasn dou ve bat arasndaki bu transferde yakalayan ve bu konunun ciddi ekilde üzerine giden güvenlik güçlerimizle önemli baarlar elde eden bir ülke konumundayz. Ama ya sentetik uyuturucular konusunda bat ne yapyor? Maalesef hiçbir ey yapmyor.

UYUTURUCU SATICISINA ACIMAYACAKSINIZ

Terör neyse, kendileri için terör neyse uyuturucunun da o olduunu belirten Süleyman Soylu, lgililere açkça söylüyorum; terörle mücadelede hangi mant ortaya koyuyorsan, uyuturucu satcsn gördüünüz anda acmayacaksnz. Ne dediimi anlyorsunuz. Acmayacaksnz. çocuklarmza okullarn etrafnda uyuturucu satmaya çalanlar gördüünüz anda ona insan muamelesi yapmayacaksnz. Bu kadar basit ve net. Bunu tüketeceiz bu ülkede dedi.

Uyuturucuyla ilgili e zamanl operasyon ve organizasyon yürütülmesi gerektiini savunan Bakan Soylu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu konuda herkesin, ailelerin, annelerin, babalarn talepleri ve feryatlar var. Devlet dedii kuruma emanet ediyor. Biz srtmz dönemeyiz. Daa götürülen çocuk teröristlerden ne kadar endie, strap duyuyorsak, çocuklarmza bir takm torbalar içinde uyuturucu satmaya çalan kim varsa acmayacaksnz. Teröriste hangi muameleyi yapyorsan onlara da ayn muameleyi yapacaksnz. Biz nesillerimizi korumak zorundayz. Bu konuda, özellikle kaçakçlk ve organize ebekeleriyle ciddi bir mücadeleyi ortaya koyacaz. Uyuturucudan en çok istifade eden unsur PKK terör örgütüdür. Yani e zamanl bir operasyonu ve organizasyonu yürütmekle mükellefiz.

Bakan Soylu 2016 ylnda yaplan operasyonlarda ele geçirilen eroinin bir önceki döneme göre yüzde 33, esrarn yüzde 253 arttn, ancak bunun yeterli olmadn söyledi. Ele geçirilen kokainde art olduunu belirten Soylu, Bunu 2017de çok daha iyi bir noktaya getireceiz. Bonzaideki yakalamalarda ise 382 kilograma kadar gelmiiz. Bu hem ucuz, hem de rahat ulalabilir bir uyuturucu. Bizin en önemli mücadele alanlarmzdan biri de Bonzaidir dedi.

Ana Sayfaya Git