Soylu'ya Hakaretten Beraat!

Demirtaş Soylu'ya hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti

Haberler 18.01.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi yapt konumada, dönemin tekilatlardan sorumlu AK Parti Genel Bakan Yardmcs Süleyman Soyluya, hakaret ettii gerekçesiyle yargland davada beraat etti.

14 aydr baka suçtun tutuklu bulunan HDP E Genel Bakan Yardmcs Selattin Demirta, Ankarada yargland davalarda ilk kez hakim karsna çkt. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesince Ankara Adliyesinde görülmesi planlanan dava, bir gün önce Sincan Cezaevindeki duruma salonuna alnd. Duruma öncesi Sincan Cezaevi çevresinde youn güvenlik önlemi alnd. Durumaya, baz HDP milletvekilleri ve HDP yöneticileri katld. Polis, duruma salonun önünde güvenlik önlemi alarak, salon kapasitesi kadar izleyiciyi salona ald. Polis, salona basn mensuplar dahil cep telefonu ve diz üssü bilgisayar almad.

50E YAKIN AVUKAT TEMSL ETT

Durumada Selahattin Demirta 50ye yakn avukat, Süleyman Soyluyu ise avukat Uur Kzlca temsil etti. Demirta salona 30a yakn jandarma eliinde getirildi. Demirta salona girdiinde önce milletvekillerini ardndan da izleyici srasnda oturanlar selamlad. zleyiciler de Demirtaa alklarla karlk verdi.

DDANAMENN OKUNMASI BR SUçTUR

Kimlik tespitinin ardndan hakim iddianameyi okuyacan söyledi. Bunun üzerine Demirta araya girerek, ddianamenin yüzüme kar okunmas bir suçtur. Bu suç isnadyla yaplan yarglamaya itirazm var dedi. Ancak hakim Demirtan itirazn reddederek iddianameyi okudu. Hakim. Demirtan, yapt konumada, Süleyman Soylunun seçim öncesinde 3 bin 500 kiilik tim kurduunu ve bu kiilerin seçimlerde hile yapmak için Ak Parti tekilatlarnda eitim yaptn söyleyerek, Soyluya hakaret etmekle suçlandn belirtti.

MAHKEMENZDE MECLS TARAFINDAN DOKUNULMAZLIIMIN KALDIRILDII YÖNÜNDE BR KARAR VAR MI?

ddianameden sonra söz alan Demirta, Halen dokunulmazl olan bir milletvekiliyim. Meclis karar ile dokunulmazlmn kaldrlmas gerekir. Mahkemeniz de Meclis karar ile dokunulmazlmn kaldrld yönünde bir karar var m? Bu karar olmadkça sizin bana soru sorma hakknz yoktur dedi.

7 HAZRAN SEçEMLERNN NTKAMINI ALMAK çN ALINMI BR KARAR

Demirta savunmasnda dokunulmazlklarn Anayasaya aykr bir ekilde, Anayasann 83/2 maddesinin askya alnarak geçici bir kanun maddesiyle kaldrldn belirterek, Dokunulmazlk Meclis karar ile kaldrlr. Bu 7 Haziran seçimlerinin intikamn almak için alnm bir karardr. Kiiye özel düzenleme yaplamaz. Anayasaya geçici ek madde konularak yaplan bu düzenleme eitlik ilkesine aykrdr. Dokunulmazlm devam ediyor. Siz dokunulmazl olan bir milletvekilini nasl yarglayacaksnz. Yarglamayla ilgili tedbirleri nasl alacaksnz diye konutu.

MAHKEMEDEN TALEPLER REDDEDLD

Demirta mahkemeden talebi bulunduunu belirterek, Parlamentoya yaz yazarak dokunulmazlmn meclis tarafndan kaldrlp kaldrlmadn sorun. Eer yoksa dokunulmazlmn dönem sonuna kadar kaldrlarak dosyann mahkemenize iletilmesini isteyin. kincisi kürsü dokunulmazl bir haktr, eer bu salanmayacaksa biz nasl bir ülkede yaayacaz. Bu düzenlemenin Anayasa aykr olmas nedeniyle Anayasa Mahkemesine yaz yazn dedi. Demirta, hrszlk, yolsuzluk, kaçakçlk suçlarndan iktidar partisinden birçok vekil hakknda fezleke düzenlendiini ancak sadece HPDlilerin sank sandalyesine oturduunu da sözlerine ekledi. Mahkeme, Demirtan taleplerinin reddedildiini belirterek durumaya devam edilmesini istedi.

MAHKEME BERAAT KARARI VERD

Savunmasnda, davann uyduruk bir dava olduunu, sözlerinde hakaret kast bulunmadn, bunu seçim döneminde kendisi ve partisi aleyhine Güneydouda silah zoruyla oy topluyor yönünde söylenmi sözlere karlk olarak söylenen siyasi söylemler olduunu belirten Demirta, son sözünde Taktir mahkemenizin dedi. Mahkemede, Sank Demirta tarafndan sarf edilen bu sözler seçim dönemi ile ilgilidir. Sarf edilen bu sözler katlann onurunu zedeleyen sövme ve hakaretlerle ilgili bir fiil olmayp seçim rekabeti nedeniyle basn yayn organlar önünde parti görülerini savunurken haklln ilan ederek basn kamuoyu oluturulmak istenmitir. Bu konu, seçim tartmalarndan ibarettir. Sank tarafndan sarf edilen bu sözler, katlana hakaret amacyla sarf edilen sözler deildir. Hakaret suçunun olumas için katlann kiiliine, ahsna veya yaknlarna sövme gibi sözlerin sarf edilmesi gerekir. Hakaret kast olumamtr diyerek Demirtan beraatna karar verdi.

KNC DURUMASI HEMEN BALADI

Demirta salondan çkartlmadan, 10 Ekim katliamnn hemen ardndan, stanbulda yapt konumada kulland sözler nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini aalama suçlamasyla Ankara 25. Asliye Ceza Mahkemesinde yargland davann durumasna geçildi.

Ana Sayfaya Git