Soylu'ya polis kurşunuyla öldürülenler soruldu

Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, polisin açtığı ateş sonucu öldürüldükleri iddia edilen kişileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Haberler 08.05.2020 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Hiyar Özsoy, polisin açt ate sonucu yaamlarn yetirdii iddia edilen kiilere ilikin çileri Bakan Süleyman Soylunun yantlamas talebiyle Meclis Bakanlna soru önergesi verdi.

2007 ylnda Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda (PVSK) yaplan deiikliklerden sonra kolluk kuvvetlerinin gereksiz yere ateli silah kullanarak birçok vatanda öldürdüünü belirten Özsoy, Örnein, Baran Dursun zmirde 24 Kasm 2007 tarihinde otomobiliyle evine dönerken dur ihtarna uymad gerekçesiyle öldürülmütü.

SON YILLARDAK ÖLÜMLER

18 Ekim 2015te stanbul Küçükarmutludaki evinde polis öldürülen Dilek Doan ile 2017de Diyarbakrdaki Newroz kutlamalarnda silahsz ve çplak halde kameralar önünde vurulan Kemal Kurkut kamuoyunun yakndan bildii iki cinayet. En son, Adanada 27 Nisan 2020 tarihinde polis kontrol uygulamasndan kaçt belirtilen Ali El Hemdan isimli Suriyeli gencin polis tarafndan kalbinden vurularak öldürüldüünü örendik. 2007 ylndan günümüze kadar kolluk kuvvetlerinin ateli silahlaryla öldürülen 403 vatandamz olduu ifade edilmektedir dedi.

KAç MASUM NSAN VAR?

Özsoy, çileri Bakan Süleyman Soyluya yantlamas için u sorular sordu:

* 2007 ylndan bugüne kadar Baran Dursun, Dilek Doan, Kemal Kurkut veya Ali El Hemdan gibi polis tarafndan öldürülen kaç masum insan vardr?

* Yaam hakkn devlet garantisine alan Anayasann 17. maddesi ile AHSnin 2. maddesi birlikte deerlendirildiinde, kolluk kuvvetlerinin gereksiz yere silah kullanarak çok sayda masum vatanda öldürmesini nasl açklyorsunuz?

* 2007 ylndan beri gerçekleen bu tür cinayetlerden dolay ceza alan kolluk kuvveti says kaçtr? Mevcut durumda kaç kolluk gücü cezaevindedir?

* Bu tür davalardaki adli ve idari cezaszlk politikasnn ölümleri arttrdn, polisleri gereksiz durumlarda silah kullanmaya tevik ettiini düünüyor musunuz?

Ana Sayfaya Git