Soyulan vatandaş!

TMO arpayı, et ve süt üreticilerine satınca yüzde 8 KDV alıyor. Aynı arpayı sanayici alırsa KDV yüzde 1’e düşüyor. KDV çarpıklığı vatandaşa zam olarak yansıyor.

Haberler 14.01.2022 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliyenin çarpk Katma Deer Vergisi (KDV) uygulamasnn et ve süt zammnda büyük rol oynad ortaya çkt. Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO), birbirinden farkl alclara satlan ayn ürüne farkl KDV uygulanmas KDV mevzuatndaki son kullanc ile ileyici tanmlarndan kaynaklanyor. Sanayici, arpay hammadde olarak alp yeni bir ürüne dönütürdüü için kayt amaçl yüzde 1 KDV uygulanyor. Ancak ayn arpa, et ve süt üretmek amacyla satn alnp hayvanlara yedirildii ve sonuçta üretim yapld halde Maliye, sanki arpa dorudan tüketim amaçl kullanlm gibi ilem yapp KDVyi yüzde 8e çkaryor. Et ve sütün yüksek üretim maliyetine bir de KDV yükü biniyor. CHP Milletvekili lhami Özcan Aygun, TMOnun sanayiciye yüzde 1 KDV ile satt arpay çiftçiye yüzde 8 KDV ile satmas yüzünden hayvancln geliemediini, halkn da dünyann en pahal etini yemek zorunda kaldn belirtti.

TMO FORMÜLÜNÜ BULDU

Sözcüden Erdoan Süzerin haberine göre TMO, üreticilerin youn ikayetleri üzerine et ve sütün pahalanmasna yol açan bu çarpkln düzeltilmesi için Maliyeden yardm istedi. Ancak Maliyeden, Üzerinde çalyoruz yant dnda somut adm gelmeyince TMO çareyi, üreticiye arpay birlik ve kooperatif üzerinden alm yapmalar yönünde öneri sunmakta buldu. Öneriyi dinleyip birlik ve kooperatif araclyla TMOdan arpa alan et ve süt üreticileri yüzde 8 KDVden kurtuldu. Ancak büyük iletmeler bu yöntemden yararlanamad için piyasa ucuzlamad.

çARPIKLIK DÜZELTLSN

CHP Milletvekili lhami Özcan Aygun, TMOnun sanayiciye yüzde 1 KDV ile satt arpay çiftçiye yüzde 8 KDV ile satmas yüzünden hayvancln geliemediini, halkn da dünyann en pahal etini yemek zorunda kaldn belirtti. Aygun, TMO, sanayicinin deil, çiftçinin kara gün dostu olduunu unutmamal dedi. Tarm Bakan Bekir Pakdemirli ile görüen Aygun, çarpkln düzeltilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git