Sözleşme bir aile yıkımdır!

İstanbul Sözleşmesi Çalışma Platformu Sözcüsü Figen Şaştım, "Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini ve sözleşmenin feshini, kadına yönelik şiddet başta olmak üzere tüm canlılara yönelik şiddeti önleme ve ortadan kaldırmayı hedef alan yerli ve milli bir yasal düzenleme yapılmasını, başta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere teklif ediyoruz." dedi.

Haberler 08.08.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Platformun hazrlad, stanbul Sözlemesinin hukuki, sosyolojik ve psikolojik açdan deerlendirildii rapor, bir otelde düzenlenen toplantyla açkland.

Metni okuyan Platform Sözcüsü ve Hukukçu Kadnlar Dernei Bakan atm, kamuoyuna mal olan konularda bugüne kadar muhtelif çalmalar yapm, toplumsal duyarlla sahip bir ksm sivil toplum kuruluu temsilcisi ile hukukçu, sosyolog ve psikologlardan oluan kiilerin bir araya gelerek, stanbul Sözlemesi ile ilgili toplumun doru bilgilendirilmesi ve doru çözümler üretilmesi amacyla stanbul Sözlemesi çalma Platformunu oluturduunu söyledi.

Platform olarak yaklak 7 aylk çalmann sonucunda, 12 kiilik ekiple stanbul Sözlemesi Raporunu hazrladklarn anlatan atm, raporun, sözlemenin hukuki statüsü, maddelerinin deerlendirilmesi, toplumsal hayata psikolojik ve sosyolojik yansmalar, devletlerin sözlemeyle ilgili yükümlülükleri, sözlemenin GREVIO tarafndan izlenmesi, Türkiyenin milli ve manevi deerleriyle badamayan yönleri ile sonuç ksmnda da platformun sözlemeyle alakal tekliflerini içerdiini bildirdi.

Dünyada ve Türkiyede ulusal ve uluslararas her türlü yasal düzenlemeye ve imza altna alnm birçok sözlemeye ramen kadna yönelik iddetin her geçen gün artarak devam ettiini belirten atm, 2014 ylnda Türkiyede yürürlüe giren stanbul Sözlemesi dorultusunda mevzuatta düzenlemeler yaplarak, 6284 sayl yasann hayata geçirildiini anmsatt.

- iddetin önlenmesi noktasnda çözüm üretememitir

Kamu görevlilerinden örencilere kadar eitimler verildiini, sözlemenin uygulanmasnn da savc, polis, kamu görevlisi dahil tüm muhataplar açsndan teminat altna alndn anlatan atm, Tüm bunlara ramen sözlemenin uygulanmas, iddetin önlenmesi ve ortadan kaldrlmas noktasnda çözüm üretememitir. dedi.

Sözlemenin temel iddiasnn, iddetin toplumsal cinsiyet eitsizliinden kaynakland yönünde olduunu savunan atm, öyle konutu:

Oysa Dünya Salk Örgütü verilerine göre, iddeti ortaya çkaran risk faktörleri çok çeitli olup, toplumsal cinsiyet eitsizlii bu faktörlerden yalnzca birisidir. Bireylere iddet uygulanmasnn temelinde onlarca etken söz konusuyken, iddetin sadece cinsiyete dayal sebeplerle uyguland iddiasna dayal bir yaklam, sözlemenin fikri altyapsn indirgemeci ve manipülatif hale getirmektedir.

iddetin gerçek sebeplerine inilemedii için sözlemenin çözüm sunmakta baarsz kaldn dile getiren atm, Bilakis sözleme, toplumsal cinsiyet eitlii, cinsel yönelim, gelenek, din ve benzeri referanslarn kökünün kaznmas gibi kavram ve düzenlemelere yer vermek ve bunlarn uygulanmasn dayatmak suretiyle toplumda ayrmaya, kadn-erkek ilikilerinde çatmaya, ailede erozyona, toplumun milli manevi deerlerinde yozlamaya sebep olmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

Milletleri cinsiyetsizletirmeye çalyorlar

atm, unlar kaydetti:

stanbul Sözlemesi, Türkiye toplumunun temel dinamiklerine aykr olan, kullanlan kavramlar ve hegemonik dille kadn erkek cinsi arasnda dayanma ve iletiim dilini ortadan kaldran, dünya milletlerini cinsiyetsizletirme ve üçüncü bir cinsi oluturmann ilk admlarna öncülük eden proje bir sözlemedir.

Raporumuzda da beyan ettiimiz üzere, sözlemenin 80. maddesinde düzenlenen usül gereince Türkiyenin sözlemeden çekilmesini ve sözlemenin feshini, kadna yönelik iddet bata olmak üzere tüm canllara yönelik iddeti önleme ve ortadan kaldrmay hedef alan yerli ve milli bir yasal düzenleme yaplmasn, bata hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere teklif ediyoruz.

Ana Sayfaya Git