Sözleşmeyi gizli eller değiştirmiş

Batılı değerleri temel alan, toplumun inanç, örf ve adetlerini göz ardı eden İstanbul Sözleşmesi'nin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen metninin Resmi Gazete'de yayımlanmadan önce değiştirildiği ortaya çıktı.

Haberler 23.02.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sözde Kadnlara Yönelik iddet ve Ev çi iddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkndaki Avrupa Konseyi Sözlemesi olan stanbul Sözlemesine yönelik tepkiler devam ederken, Sözleme ile ilgili yeni bir skandal ortaya çkt.

Batl deerlerin temel alnd ve toplumsal dinamiklerin göz ard edildii stanbul Sözlemesinin 24 Kasm 2011 tarihli ve 6251 sayl Kanunla TBMMde onaylanan metninin, 8 Mart 2012de Resmi Gazetede yaynlanan metni ile ayn olmad belirtildi.

ki metnin ifade ve kavramlar arasndaki farkllklar; aile kurumunun ciddi oranda zedelenmesi, kadn cinayetleri ve boanma oranlarnn art göstermesi, cinsi sapknlarn gayri ahlaki fiillerini dayatmak için manevra alan kazand stanbul Sözlemesinin bir kez daha sorgulanmasna neden oldu.

MECLSE SAHTE SÖZLEME METN SUNULMU

stanbul Sözlemesinin, Mecliste kabul edilen ekli ile Resmi Gazetede yaymlanan hali arasnda fark olduu iddialarn yargya tayan Türkiye Aile Meclisi ve Adalet Platformu Genel Koordinatörü dem çevik, bu konuda sorumluluklar bulunan kiilerin tespit edilerek cezalandrlmalarn istedi.

stanbul Sözlemesi ile ilgili yaanan tartmalarn seyrini deitirecek ve birçok soruyu da beraberinde getirecek önemli bir gerçein ortaya çktn ifade eden çevik, Kald ki zaten uzun süredir ülke gündemini megul eden bu konu, daha önce Sözlemenin ngilizce ve Türkçe metni arasnda çeviri hatalar ile de gündeme gelmiti. Bu çeviri hatalarnn sözlemedeki baz ifadeleri yumuatmaya yönelik olduu savunulmutu. Bu konuda uluslararas uzantlar olan global bir lobinin, siyaset, bürokrasi, STK, medya ve i dünyas üzerinde uzun zamandan beri etkin bir faaliyet gösterdii de bilinmektedir. Ancak bugün somut belgelerle ortaya çkm oluyor ki TBMMdeki metin, Resmi Gazetede deitirilmitir. Tercüme aamasnda yaplan manipülasyon, Mecliste müzakere edilip, oylanp, kabul edilen metin ile Resmi Gazetede yaymlanan metin farkldr. Bu durumda üç farkl stanbul Sözlemesinden söz edilmektedir. Meclise sahte bir sözleme metni sunulmutur. Burada farkl bir metin olumu ve ardndan Resmi Gazetede farkl bir metin yaymlanmtr. çkarlan yasalar ve uygulamalar da buna göre yaplmaktadr. dedi.

TBMMDE OYLANAN METNDE DEKLK YAPILDIINDAN MLLETVEKLLERNN HABER VAR MI?

Sözlemenin 24 Kasm 2011de TBMMde onaylanan metni ile 8 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazetede yaymlanan metni arasndaki baz ifade ve kavramlarda farkllklar olduunu belirten çevik, bu farkllklarn da çeitli sorular beraberinde getirdiini ifade etti.

çevik, TBMMde oylanan metinde deiiklik yapldndan milletvekillerinin haberi var m? Sözleme Resmi Gazetede yaymlanrken neden TBMMde onaylanan metin deitirildi? TBMMde onaylanan metni Resmi Gazetede yaymlanmas için Dileri Bakanlnn Cumhurbakanlna gönderdii belirtiliyor. TBMMde onaylanan metni Dileri Bakanl bürokrasisi mi yoksa Cumhurbakanl bürokrasisi mi deitirdi? Bu konuda Adalet Bakanl bürokrasisinin sorumluluu var m? Bu kurumlarn TBMMde onaylanan bir metni deitirme yetkisi var m? Yaplan bu deiiklikler hatadan kaynaklanyorsa devletin ilgili birimlerine görü bildiren bu kadar akademisyen neden bunu fark etmedi? ki metin arasnda bu deiiklikleri yapanlarn amac neydi? diye sordu.

OPERASYONUN MERKEZNDE TOPLUMSAL CNSYET TERCH YER ALIYOR

Resmi Gazetede yaplan deiiklik operasyonunun merkezinde Biyolojik Cinsiyet mi yoksa Toplumsal cinsiyet mi? tercihinin yer aldn belirten çevik, TBMMde onaylanan metinde, cinsiyet tabirinin kullanld yerler, Resmi Gazetede toplumsal cinsiyet olarak deitirilmi. Ayn ekilde, TBMMde kabul edilen metnin giri ksmnda yer alan bir paragrafta bulunan cinsiyet ifadesinin de Resmi Gazetede toplumsal cinsiyet olarak deitirildii görülüyor. Bu ekilde sözde LGBT+a pozitif ayrmclk yaplyor. Ailelerin de ailede yer alan bireyleri cinsel deneyim, yönelim ve tercihlerinde, din, ahlak ve gelenekten bamsz olarak pozitif ayrmcla tabi tutmas, çocuklarna kar tarafsz olmas öngörülüyor. Oysa cinsiyet ve toplumsal cinsiyet birbirinden farkl kavramlar. Uzmanlar, cinsiyet ve toplumsal cinsiyetin farkl kavramlar olduunu ifade ediyor. Cinsiyet kavram insanlarn biyolojik farkllklarn, yani kadn veya erkek olarak domalarn ifade ederken, toplumsal cinsiyet kavram ise kiilerin o toplumda cinsiyete bal olarak tanmlanan rollerini ifade ediyor. ki kavramn birbirinden çok farkl olduu ve ayn ekilde deerlendirilemeyecei belirtiliyor ancak TBMMde kabul edilen metinde cinsiyet olarak geçen ifadelerin Resmi Gazetedeki metinde birçok yerde toplumsal cinsiyet olarak deitirildii görülüyor. Biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet tartmalarna baz STKlar da sözde Eitlik ve adalet açsndan bakyorlard. Böyle bir ortamda, o kukular üzerinde toplayan Lobinin giriimleri ile ve batdan gelen tavsiyeler, yönlendirmeler ve dayatmalar sonucu nüfus cüzdanlar ve pasaportlarda Biyolojik Cinsiyet tanm yerine, Toplumsal Cinsiyeti esas alan GENDER ifadesi yer ald. ifadelerini kulland.

TOPLUMSAL CNSYET KML KAVRAMINA KM SAHP çIKTI?

Burada kafa kartran asl sorunun tercümede hata varsa bunun neden fark edilmediini belirten çevik, TBMMde bu konu komisyonlarda görüülürken, Toplumsal Cinsiyet tanm niçin ana metne eklenmedi? ngilizce asl metinde Toplumsal Cinsiyet tanm varsa bunu kim, niçin çkartt? Bu konu komisyonlarda ve Genel Kurulda niçin müzakere edilmedi? Madem Meclisten böyle bir yasa geçti, Resmi Gazetede yaymlanan metin neden farkl? çileri Bakanl, Efgan l döneminde 2013 sonras kimlik ve pasaportlarda deiiklie giderken, nasl Toplumsal Cinsiyet Kimlii kavramna sahip çkarak yurttalarn cinsel kimliini ngilizce olarak tercihe dayal bir GENDERe dönütürdü? Bu konuda süreçte aktif rol oynayanlar 2011 manipülasyonunun baka yasa ve sözlemelerin failleri de olabilir. eklinde belirtti.

Kamu daresi hiyerarisi, yasa yapma ve uluslararas sözlemelerin kabulü süreçleri dikkate alndnda, suçlu, sorumlu, ihmal ve taksiri bulunan kii ya da kiilerin tespiti ve bu çerçevede idari, hukuki ve cezai yaptrmlara esas olmak üzere Cumhurbakanl, TBMM ve Bakanlklarn kendi içinde gerekli incelemeyi yapacaklarn belirten çevik, Ancak yarg denetimi ve icras açsndan, gerçek anlamda, suçun ve suçlularn tespiti konusunda, ilgili kurum ve kiilerden, bilgi talebi, tank ya da üpheli olarak ifade alnmas konusu büyük önem tayor. dedi.

SÖZ KONUSU DEKLK NE ZAMAN KM TARAFINDAN YAPILDI

Söz konusu Sözlemenin kabulünün Cumhurbakan Abdullah Gül zamannda gerçekletiini ve daha sonra Türkiye bakanlk sistemine geçtii için, bu döneme ait belgelerin de bugün Cumhurbakanl arivlerinde bulunmas gerektiini belirten çevik, sözlerini öyle tamamlad:

Bakanlklardan TBMMye ya da TBMMden Babakanla, Cumhurbakanlna gönderilen evraklar ister bilgisayar ortamnda e-imza ile isterse de slak imzal kt ya da CD, USB, HD, Chip, raspberry-pi üzerinde kaytl olarak aktarlsn, geriye dönük olarak bunlarn izinin sürülmesi mümkündür. Bu anlamda söz konusu deiikliin ne zaman kim tarafndan yapldnn tespiti mümkün olacaktr. Bu süreçle ilgili olarak, ilgili bakanlklardan ilgili yazmalar ve meclis ilgili komisyon ile Genel Kurul zabtlar da istenebilir. Bu kiilerden kendi bilgileri yannda o günkü idari sorumlularn kimliklerinin tespiti ve onlarn dinlenmesi, bu süreçte ilgililer hakknda bir soruturma açlp açlmad, açld ise sonuçlarnn ne olduunun tespiti gerekecektir. Yine bu süreçte elde edilecek yeni bilgi ve belgelerle soruturmann yaplarak, sorumlularn cezalandrlmas gerekmektedir. dedi.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen metin ile Resmi Gazetede yaymlanan metin arasndaki baz farklar

CNSYET FADES TOPLUMSAL CNSYETE DÖNÜTÜRÜLMÜ

TBMMde kabul edilen metin ile Resmi Gazetede yaynlanan metin arasndaki en önemli farklardan biri cinsiyet ve toplumsal cinsiyet ifadeleri... TBMMde onaylanan metinde, cinsiyet tabirinin kullanld yerlerin, Resmi Gazetede toplumsal cinsiyet olarak deitirildii görülüyor.

TECAVÜZ FADES CNSEL TACZ OLARAK DETRLM

Sözlemenin giri ksmnda yer alan ve TBMM metninde tecavüz olarak geçen ifade, Resmi Gazetedeki metinde cinsel taciz olarak deitirilmi.

CNSEL TERCH M, CNSEL YÖNELM M?

stanbul Sözlemesi ile ilgili yaanan tartmalarn odak noktalarndan biri de cinsel yönelim ifadesi olmutu Bu ifade, sözlemeyi asl amacndan uzaklatrd gerekçesiyle stanbul Sözlemesine taraf olanlarn tepkisini çekmiti. Resmi Gazetedeki metinde cinsel yönelim olarak yer alan ifadenin, TBMMde kabul metinde aslnda cinsel tercih olarak yer ald görülüyor.

BALIKLARDA YAPILAN DEKLKLER

stanbul Sözlemesinin TBMMde onaylanan metni ile Resmi Gazetede yaymlanan metni arasnda madde balklarnda da deiiklikler var. 26nc maddenin balndaki Aile içi iddet tan çocuklar ifadesinin Resmi Gazetede çocuk tanklar için eklinde deitirilmi olduu görülüyor.

60nc maddenin de balk ve içeriinde deiiklik yaplm. TBMM metnindeki balkta Cinsiyete dayal denirken, Resmi Gazetedeki metinde Toplumsal cinsiyete dayal bal yer alyor.

34üncü maddenin TBMMde onaylanan metnindeki Taciz bal Resmi Gazetedeki metinde Israrl takip olarak deitirilmi.

stanbul Sözlemesinin TBMMde kabul edilen metni ile Resmi Gazetede yaynlanan hali arasndaki dikkat çeken farklardan biri de ilgili maddelerde geçen kovuturma, soruturma ifadelerinde yaplan deiiklikler Baz maddelerde kovuturma yerine ilemler ifadesinin kullanld görülüyor.

TBMMdeki ve Resmi Gazetedeki metinler arasndaki en önemli farklardan biri de, TBMMde onaylanan metinde yer alan kadn ifadelerinin, Resmi Gazetede kadnlar eklinde çoul olarak deitirilmi olmas...

Ana Sayfaya Git