STK’lardan tepki yağdı

Sahabenin metfun olduğu tarihi Hz Süleyman Camii’nde bulunan tuvaletlerin, Şehitlerin yattığı mekânın yanı başında olmasına Diyarbakırlılardan sonra kentin STK’larından da büyük tepki geldi. Yetkililer göreve çağrıldı.

Haberler 19.10.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 27 sahabeye ev sahiplii yapmasyla özel bir konuma sahip Hz. Süleyman Camiinde kadn ve erkek tuvaletlerin ehitlerin yatt mekna çok yakn olmasna tepki gösteren Diyarbakrl vatandalarn çln Mekanlara yakmyor manet haberiyle okurlarna duyuran Diyarbakr Söz Gazetesinin yayn büyük yank uyandrd. Vatandalardan sonra, Diyarbakrdaki sivil toplum kurulular da, caminin önemine ve camiye yönelik halkn ilgisine dikkat çekerek camiye hak ettii ekilde hizmetler yaplmasn, Tuvaletlerin mekanlarn bulunduu alandan uzak yaplmas gerektiini bildirdi.

Onarmdan sonra skntlar bitmedi

Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camiinin bulunduu Sur ilçesinde faaliyetlerde bulunan Sahabe-Der Bakan Abdulmuttalip Yuva konuyla ilgili açklamalarda bulunarak, Son gelimelerden sonra Hz. Süleyman Camiisi ve çevresinde onarm ve çevre düzenlemesi yapld. nsanlarn gelip ziyaret edebilecekleri, gezip dolaabilecekleri bir alan oluturuldu. Fakat toplumda bizim de zaman zaman ahit olduumuz baz skntlar hala mevcut. Onarm esnasnda yaplmas gereken ve uan da yaplmas için geç olmayan çalmalar vardr. dedi.

Tuvalet ihtiyac, Cumay kaçrtyor

Bu eksikliklere deinen Yuva, Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camiinin tuvalet sorunu vardr. Orada youn bir insan ziyareti gerçekleiyor ancak mevcut tuvaletler ihtiyac karlamad gibi tuvaletin bulunduu mekan itibariyle de uygun deildir. Bu sorun hem ahlaki açdan hem de ihtiyaç bakmnda önem arz ediyor. Cuma namazlarnda insanlar kuyrua giriyor. nsanlarn srf bu yüzden hutbeyi ve Cuma Namazn kaçrabilmesine neden olmaktadr. eklinde konutu.

htiyaç giderilmeli

Yuva son olarak, Bu mevcut olan yetersiz tuvaletlerin sahabelerin kabirlerine yakn olmas nedeniyle de rahatszlk oluturuyor. Dolaysyla daha uzakta ve yeni bir ihtiyac giderecek derecede tuvaletlerinin yaplmas elzemdir. Hak ettii hizmet yaplmal. Bu konuda kadn ve erkeklerinin girilerinin uzak olmasna da dikkat edilmelidir. Cami avlusunda bayanlar ve erkeklerin iç içe bir ekilde ylmasna yönelik tedbirler de alnmaldr. ifadelerini kulland.

Deerlerimize hakkyla sahip çkamyoruz

ehit kabirlerinin olduu meknda bitiik tuvaletlerin olmasn doru bulmadn belirten Sur adamlar ve Toptanclar Dernei (SDER) Genel Bakan ükran Ylmaz, Hz. Süleyman ve 27 sahabenin kabirlerinin de bulunduu tarihi Cami, manevi açdan önemli bir mekndr. Ne yazk ki biz deerlerimize hakkyla sahip çkamyoruz. dedi.

Mukaddesatmza kar hürmetsizliktir

Ylmaz konumasnn devamnda, Sahabe kabirlerinin yan banda tuvaletlerin yaplm olmas ve böyle gelmi böyle gider mantyla düzenlenmemesi, mukaddesatmza kar hürmetsizliktir. Yakn bir tarihte restore edildi, yeni bir lavabo yaplabilirdi fakat darda yeni bir lavabo yaplmad. Özellikle bayanlar bu konuda skntlar yayor. nsanlar aileleriyle, uzak yerlerden geliyor. Bu tür meknlar toplumun olmazsa olmazlarndadr. Bu nedenle bu tür yerlerde her türlü ihtiyacn giderilebilecei imknlarn olmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Gönül ister ki gören bir daha gelsin

Din Görevlileri Birlii Dernei (Din Bir Der) Diyarbakr ube Bakan Kutbettin Akdemir de dini açdan doru bir ekilde ve sahabelerin ruhuna uygun bir ekilde imar ve icra faaliyetlerin yaplmas gerektiini belirtti. Akdemir ayrca, uygun olmayan pozisyonlarn düzenlenerek, sahabelerin kabirlerine, deerlere ve tarihe sahip çkmak adna herkesin üzerine düen sorumluluu yerine getirmesi gerektiini söyledi.

Akdemir, nsanlar Hz. Süleyman Camiini ziyarete geliyor. Gönül ister ki misafirlerimizi gönül rahatl ile onlar ehrimize davet edelim. O güzellikleri görenler bir dahaki sefere de gelmesi açsndan o meknlarn daha güzelletirilmesi, ferahlatrlmas gerekiyor. Bugünlerde de Karadeniz bölgesinden 50yi akn lim ve deerli zat bölgemizi ziyaret ediyor. dedi.

Hz. Süleyman Camii A snfdr

Din Bir Sen Diyarbakr ube Bakan Mevlit Yldz da konuyla ilgili açklamalarda bulunarak Diyarbakr Sahabeler ehridir. Bu kentte 500e yakn sahabe bulunmaktadr. Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camiisi bu noktada ön plana çkyor. çünkü bu cami hep sahabelerle anlr. A snf bir cami kategorisine girmi bir camidir. A snf demek Türkiye çapnda önemli bir cami demektir. Diyarbakrn genelinde 3 A snf cami vardr. Bunlardan biri Hz. Süleyman Camiidir. Bu tür camilerin tabi ki dier camilerden daha çok turizmi çektiini de söyleyebiliriz. diye konutu.

Hz. Süleyman Camiinin yannda bulunan abdest alma yerleri ve lavabolarn üzücü bir durumda olduunu dile getiren Yldz, Bunlarn bir an önce tarihi dokulara dokunmadan kar tarafta veya uygun bir yerde güzel bir ekilde insanlarn ihtiyacn karlayabilecek yaplar yaplabilir. tavsiyelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git