Şu aşamada kısıtlama yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

Haberler 15.10.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel olarak yaantmz dünya ölçeinde etkili olan bu salgndan giderek daha az zarar görüyor. Salgnn maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine uyuldukça gerilediini hem ülkemizde hem dünyada görüyoruz. DSÖ 2 gün önce grip güncelleme raporunu yaynlad. DSÖ grip vakalarnn azalmas sonucunu maske, sosyal mesafe ve temizlie balamtr.

KORONA VE GRBE KARI TEDBR AYNIDIR

Ekim ayndayz. Gribin en yaygn olduu günlere girdi. Koronaya kar alacamz tedbirler bizi gripten de koruyacaktr. 2 virüse kar tedbir ayndr. Grip ölüme yol açabilen bir hastalktr. Buna ramen genel olarak gribin bulamasna kar yeterli duyarl deiliz. ki hastal birden geriletebiliriz.

HERKESE ÜCRETSZ TEDAV SALANDI

DSÖnün Türkiye hakknda yaynlad rapor. Türkiyenin en zengin ülkeler arasnda olmamasna ramen salgnda en cömert ülkelerden biri olduu vurgulanyor. DSÖ korona Türkiye raporundan sonra AB ilerleme raporuna deinmek istiyorum. Türkiye bu uygulamalar ABnin bulac hastalklarla ilgili direktiflerine uygun olarak yapt vurgu yaplmtr. Sosyal güvencelerine baklmakszn herkese ücretsiz tedavi salanmtr. AB ilerle raporunda yaynlanan bu deindiim hususlar salgna küresel standartlarda karlk verdiimizdir.

SAHA TARAMASINA BALIYORUZ

Temmuz ayndan itibaren normalleme dönemine girdik. Snrlamalar kalkt. Bu yeni dönemin gereklerine uyarak virüs taramalarna baladk. Bu taramalar yurt dna gidenlere, ceza evlerinde ve benzer gruplara yapyoruz. Bu güne kadar hava yoluyla yurt dna gidenlere yaptmz testlerin says 490 bin 880dir. Yaptmz taramalarda bin 226 kiide testi pozitif çkmtr. 15 Ekimde saha taramasna yeniden balayacaz. Belirtisiz olduu halde testi pozitif çkan vakalar tespit etmi olacaz.

AI KENDSN VRÜSTEN KORUMAYANLAR çN çARE DELDR

A konusundaki gelimeler çok yol alnm olmasna ramen bu kadar ksa günlerde ifade edemez. A kendisini virüsten korumayanlar için çare deildir. Salgnda batan çok sk tutulan tedbirler geviyor. Risk giderek geni bir tabana yaylyor. Testi pozitif çkanlarn ve temasta bulunanlarn izolasyon kurallarna uymas arttr. Bakanlk olarak gerekli tedbirleri alyoruz. Salgnlar yaylm odaklarna kar yerinden müdahale gerektiriyor. Vakalarn art gösterdii yerlerde sebepleri ortaya çkararak ek tedbirler aldk. Geçtiimiz pazartesi günü yüz yüze eitimde 2. kademe uygulanmaya balad. Türkiye kat ettii yolu daha salgnn sfr noktasnda oluturduu Bilim Kurulu rehberliinde almaktadr. Bu kurul bizim en büyük gücümüzdür. Hocalarmza her toplantmzda tekrar tekrar teekkür ediyorum.

AI çALIMALARI

Temmuz aynda olumaya balayan yerli a grubu hakknda size detayl bilgi vermedim. Bugün bu aamaya geldiimize inanyorum. A çalmalarn dorudan yöneten uzmanlar bulunmaktadr. 600 kiilik ekip tarafndan bu çalmalar yürütülmektedir. u an alarndan 2si insan deney aamasna yakndr. Bula hastalklarn geçmiine bakldnda alarn kolay bulunmad görülmektedir. Bugünkü durum elbette farkl olacaktr. Ama iin doasnda bir zorluk olduu bilinmektedir. Salgnn balangcnda a için ön görülen zaman en az 12 ortalama 18 ayd. Salgn 1 yln doldurmaya balarken önemli gelimeler ortaya konuldu. çin, Rusya ve baz ülkeler a için insan deneylerine geçmi bulunmaktadrlar. A konusunda dünyadaki durum budur. Umut çok yüksek bulunmakla birlikte temkini elden brakmamak gerekir. Kuku duyan varsa bilsin dünyada zeka ülkelere göre datlmyor. Bilim adanma iidir. Türkiye ann gerektirecek tüm imkanlar bilim insanlarna sunmutur. Sizlerden bilim insanlarna inanmanz, önerdikleri tedbirlere, salgnla sava sa duyulu bir ekilde ylgnlk göstermeden istirham ediyorum.

BAKAN KOCA, GÜNLÜK KORONAVRÜS TABLOSUNU AçIKLADI

Hasta saymz bin 671. Vefat says 57. yileen hasta says bin 396. Test says: 115 bin 328

STANBULDA YEN ÖNLEMLER ALINACAK MI?

stanbulda genel olarak geriye dönülerle birlikte bir art bekliyorduk. Biz uan kstlama anlamnda bir tedbiri düünmüyoruz. Sahada yaygn ekilde filyasyon ekiplerimizi daha da arttrdk. Sahadaki ekiplerle birlikte temaslarn özellikle tespit etme süresi 7-7 buçuk dakika oldu. Hastaneye yatlarda ciddi bir artn olmadn görmüyoruz. Doluluk oranlarna bir sorun yok. Bu dönemde bulamay önlemek için maske kullanmnn ve mesafe çok önemli. Kalabalk ortamlara da girilmemesi gerekir. Aile içi bulan daha fazla olduunu görüyoruz. Art olan illerimizde tedbirlere uymakla, sahada filyasyonu artrarak sonuç aldmz biliyoruz. Ankarada Diyarbakrda yaptmz çalmalardan biliyoruz. Dolaysyla bu yükseliin nasl düeceini artk toplum olarak da biliyoruz.

VAKA- HASTA SAYISI TARTIMASI

Son haftalar youn olarak gündeme gelen bir konu oldu. Vaka ve hasta tanmn yaptmz günden beri olan bir konu. Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka, hasta kavramlaryla gölgelemeyelim. Biz tedavi rehberimizde semptomu, yani bulgusu olan kiilere test yapan ülkeler arasndayz. Bu semptomu olan kiilere yaptmz testler dnda, Temmuz ayndan itibaren de bizim kesitsel taramalar, yani ülkeler aras geçilerin olduu dönemde yaplan testler, celp ve terhis döneminde yaplan testler, sporculara yaplan testler gibi kesitsel yaptmz taramalar oldu. Ayrca saha taramalarmz oldu. Yarndan itibaren de aileler tespit edildi, geç olmadan bu saha çalmasn tekrar ediyor olacaz. Temmuz ayndan bizim hasta olarak tanmladmz semptomu olan, testi pozitif kiiler olarak tanmladk. Daha önce bu kesitsel çalmalar olmad için vatandaa effaf olmak için hasta tanmn kullandk.

Kiisel taramay da bugün itibariyle DSÖye bildirmi olacaz. Bu ayrm yapmak içindi. Farkl bir ey deildi. Test politikasna ilave olarak tarama yapmak giriimi oldu. Bunu vatandamza effaf bir ekilde anlatmak içindi. O ayrm yapmak içindi. Dolaysyla kafalarda bir soru iareti olmamas gerekiyor. HESte bandan beri pozitif gördüümüz her vaka yer alyor. Sahada sonuç olarak sizin yaptnz pandemiyle mücadelenin ötesine geçmi oluyorsunuz. Pandemi için asla taviz sahada vermiyoruz. O nedenle sonuç alyoruz. Vatandamz pandeminin bandan beri verdiimiz tüm bilgilerden emin olsun.

YÜZ YÜZE ETM SON DURUM

Bu dönemde yüz yüze eitimin balad örenciler arasnda salgnn seyrini biz bilmek istiyoruz. 2 hafta geçtikten sonra balayan ya grubuyla ilgili vaka saysn deerlendirip kademeli geçie de geçmi olacaz. O yüzden 3 haftalk sürecin sonucuna göre bir deerlendirme yaplacak.

AI çALIMASI

Bir ann üretim aamasna geçtiini bahsetmitim, 2. ann da çok yakn olduunu söylemitim. 1. ann dolumu üretimde bugün bitti. Sterilite çalmasna yarn geçecek. Ortalama bu süre 2 hafta. A yaplacak kiilerin tespiti, karantina ve testlerle ilgili bu dönemde söz konusu olacak. 2 hafta sonra gönüllüleri alm olacaz. 2. a için de üretim safhasna gelinmi oldu. 1 yada 2 hafta içinde gelimelere göre aktarm olacaz. Yurt dnda çin ve faz3 çalmas Türkiyede balad. Vatandamz üzerinde etkisini gördüümüzde ona göre karar verme yetisindeyiz. uan bir olumsuzluk görülmedi. 3-4 haftalk bir süreç sonras deerlendirme yapacaz.

1,5 MLYON DOZ GRP AISI GELECEK DDASI

Grip asyla ilgili yanl bir alg oluturuluyor. Bu dönemde herkesin a yaptrmas gerekiyor tarznda bir yaklam var. Dünyada a gribi %20 orannda art söz konusu.

Ana Sayfaya Git