Suç gelirleri aklanamaz!

MASAK, "Tasarruf Finansman Şirketleri İçin Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Yükümlülüklere İlişkin Temel Esaslar"ı belirledi.

Haberler 05.05.2021 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Mali Suçlar Aratrma Kurulu Bakanl (MASAK), Tasarruf Finansman irketleri çin Suç Gelirlerinin Aklanmasnn ve Terörizmin Finansmannn Önlenmesine Dair Yükümlülüklere likin Temel Esaslar yaymlad.

MASAKn hazrlad rehbere göre, tasarruf finansman faaliyeti, bir sözleme kapsamnda önceden belirlenmi koullarn gerçeklemesi artyla konut, çatl i yeri veya tatn edinimi için faizsiz finansman esaslarna göre belirli bir süre tasarruf edilmesi, müterilere finansman kullandrlmas ve toplanan tasarruflarn yönetimi olarak tanmland.

Tasarruf finansman irketlerinin tabi olduklar yükümlülükler, müterinin tannmas, üpheli ilem bildirimi, bilgi ve belge verme ile muhafaza ve ibraz olarak sayld.

Kimlik tespitinin, i ilikisi tesisinden veya ilem yaplmadan önce tamamlanmas gerekiyor.

üpheli ilemler ise üphenin olutuu tarihten itibaren en geç 10 i günü içinde, gecikmesinde saknca bulunan hallerde ise derhal MASAK Bakanlna bildirilecek.

Yükümlüler, yükümlülüklere ve ilemlerine ilikin her türlü ortamdaki belgeleri düzenleme tarihinden, defter ve kaytlar son kayt tarihinden, kimlik tespitine ilikin belgeleri ise son ilem tarihinden itibaren 8 yl süreyle muhafaza ve istenmesi halinde yetkililere ibraz etmekle yükümlü olacak.

Yaplan yükümlülük denetimleri sonucunda, müterinin tannmas yükümlülüü, devaml bilgi verme yükümlülüü ve üpheli ilem bildirimi yükümlülüünün ihlallerinin tespiti halinde, MASAK tarafndan ilem bana idari para cezas verilecek.

Uygulanacak idari para cezasnn toplam tutar her bir yükümlülük için, ihlalin yapld yl itibariyle belli bir tutar aamayacak. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden ylda ayn neviden bir yükümlülük ihlali olmas durumunda bu hadler 2 kat olarak uygulanacak.

2021 ylnda müterinin tannmas ve devaml bilgi verme yükümlülüklerinin ihlalinde tek bir ihlal için 30ar bin, üpheli ilem bildirimi yükümlüü ihlali için 50 bin lira idari para cezas verilecek.

Her üç ihlal türü için idari para cezas üst limit tutar 4 milyon lira olarak uygulanacak.

Yükümlülerin üpheli ilem bildiriminde bulunulduunu, yükümlülük denetimi ile görevlendirilen denetim elemanlar ve yarglama srasnda mahkemeler dnda hiç kimseye açklayamayacaklar eklindeki yükümlülüün ihlali ile bilgi ve belge verme ve muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde 1 yldan 3 yla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezas söz konusu olacak.

Ana Sayfaya Git