Suçlamaları red ettiler!

Sözde sıkıyönetim komutanı ve yardımcısının davası görüldü. Haklarındaki suçlamaları red eden Yılmaz ve Beyribey'in tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, Beyribey'in dava dosyası ayrıldı.

Haberler 16.09.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda tutuklanan, darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz ile listede yardmcs olarak gösterilen eski Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribeyin yarglanmasna devam edildi.

Durumada hazr edilen ve SEGBS ile balanan dier tanklarda, sanklardan Ylmaz ve Beyribeyin darbe giriimi gecesinde darbecileri desteklemediklerini iddia ederek, sanklarn verdii emir ve talimatlarla darbeye kar olduklarna dair ifadelerde bulundu. Tahliye taleplerini deerlendiren mahkeme, sank Ylmaz ve Beyribeyin tutukluluk halinin devamna karar verirken, Beyribey dosyasnn söz konusu davadan ayrlmasna da onay verdi.

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda tutuklanan, darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz ile listede yardmcs olarak gösterilen eski Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribeyin yarglanmasna devam edildi.

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada, Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen sanklar Ylmaz ve Beyribey tutuklu bulunduklar Adana F Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Biliim Sistemiyle (SEGBS) hazr bulundu.

Celse arasnda davaya müdahillik talebinde bulunan Babakanlk ve Milli Savunma Bakanl adna görev yapan hazine avukat Zeynep Candemir Altunun suçtan zarar görmesi ihtimali dorultusunda durumalara katlmasna karar verildi.

Sank Ylmaz, Babakanlk ve Milli Savunma Bakanlnn müdahillik talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

Müdahillik talebine ilikin suçtan zarar görme durumlarnn söz konusu olmadn iddia eden Ylmaz, Diyarbakrda herhangi bir suç yoktur. Ankara ve stanbulda meydana gelen olaylarla ilgili olarak Diyarbakrda müdahillik söz konusu olamaz. ifadelerini kulland.

- Dönemin 2. Ordu Komutan tank olarak dinlendi

Durumada, 15 Temmuz darbe giriimine ilikin görülen dava kapsamnda tutuklu yarglanan dönemin 2. Ordu Komutan Adem Huduti, tutuklu bulunduu Düzce T Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumundan SEGBS ile balanarak tank olarak dinlendi.

Huduti ifadesinde, darbe giriimi gecesinde darbe emrinin kendilerine bildirildikten sonra aracyla karargaha giderken 23:20 sralarnda ilk olarak Ylmaz ile görütüünü bildirdi.

Gece boyunca Ylmaz ile birçok görüme yaptn aktaran Huduti, bu görümeleri konunun gizlilii ve önemi nedeniyle Tafks üzerinden yapldn kaydetti.

Mahkeme bakannn Hudutinin darbeciler tarafndan rehin alndn ve bu görümeleri nasl gerçekletirdiini sormas üzerine Huduti unlar söyledi:

15 Temmuzda enterne edilmi olmamdaki kast elimin kolumun balanmas eklinde bir enterne söz konusu deil, sadece benim odamda silahl olarak adam bulundurdular. Sürekli gözetim altnda kaldm. Bunun dnda benim haberlememe engel olmadlar. Balangçta engel olmadlar. Ancak belli bir saatten sonra, sabaha doru benim bu haberlememe de engel olmaya çaltlar. Tugeneral Zeki Kabata santrale giderek bana ait üç tane hatt devre d brakmak için giriimde bulunmu. Bizim dosyamzda görev yapan personellerin ifadelerinde yer alan bir husustur. Ylmaz ile gece boyunca yapm olduumuz tüm görümeler darbenin bastrlmas ile alakaldr.

Durumada hazr edilen ve SEGBS ile balanan dier tanklarda, sanklardan Ylmaz ve Beyribeyin darbe giriimi gecesinde darbecileri desteklemediklerini iddia ederek, sanklarn verdii emir ve talimatlarla darbeye kar olduklarna dair ifadelerde bulundu.

Cumhuriyet savcs mütalaasnda sank Ylmaz ve Beyribeyin, üzerilerine atl suçun vasf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirilen süre, suçun ilendiine ilikin kuvvetli suç üphesinin varln gösteren delillerin oluu, sözde Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaynlanan sözde skyönetim listesinde yer aldklarn gerekçe göstererek, tutukluluk hallerinin devam yönünde görüünü bildirdi.

Savcnn tutukluluk halinin devam yönündeki talebini kabul etmeyen Ylmaz, unlar kaydetti:

Benim dosyada hiçbir somut eylemim yoktur. Cebir veya iddet kullandma ilikin hiçbir delil yoktur aksine karargahmdan ve bal birliklerimden bir tane araç hareket etmemitir. 14 aydr haksz yere tutukluyum. Ben mahkemenin vicdanna sesleniyorum. Ben masumum beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum.

Üzerine isnat edilen suçlamay reddeden Beyribey de, dava kapsamnda madur olduunu öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Talepleri deerlendiren mahkeme, Ylmaz ve Beyribeyin tutukluluk halinin devamna, sank Beyribey dosyasnn söz konusu davadan ayrlmasna karar vererek durumay erteledi.

- stenilen ceza

ddianamede, dönemin 7. Kolordu Komutan olarak görev yapan ve TSKdan ihraç edilen Korgeneral brahim Ylmaz ve Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribey hakknda Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan üçer kez arlatrlm müebbet ile 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git