Suçlu için yargı şart

Tahir Elçi davasında mahkemenin hep “mış” gibi hareket ettiğini ifade eden avukatları “Bizden de ‘mış’ gibi hareket etmemizi istiyorlar” dedi. Elçi’nin eşi Türkan Elçi ise, "Avukatları ve ailenin i talebi tek yeterli değil. Suçlunun yargılanması için yargının olması lazım" dedi.

Haberler 19.02.2022 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahir Elçi Vakf yöneticileri ve Elçi ailesinin avukatlar, Elçinin yarglama sürecine ilikin Beyolunda bulunan bir restoranda basn toplants düzenledi. Toplantya Elçinin ei Türkan Elçi, Diyarbakr Baro Bakan Nahit Eren ve davann avukatlar katld.

Türkan Elçi, adalet arayn bir yolculua benzettiini belirterek, bunun hak aray yolculuu olduunu belirtti. Elçi, Bu yolculukta madurun isteklerinin mahkeme tarafndan karlanmadn en iyi bilenlerdenim. Bizler suçlunun yarglanmasn istediimizi srarl bir ekilde dile getirsek de bu çabann avukat ve ailenin istei ve talebi tek yeterli deil. Suçlunun yarglanmas için yargnn olmas lazm. çktmz bu yolda yar yolda brakldk. Bu yolculua çkardan bunu bilmiyor muydunuz? diye sorabilirsiniz. Biliyorduk ama umutlu olmay istedik dedi.

TALEPLER KARILANMADI

çktklar yolda nizami krk bir duruma gördüklerini ifade eden Elçi, durumalarda hiçbir taleplerinin karlanmadn ve salondan atlmakla tehdit edildiklerini söyledi. Elçi, buna ramen umutlu olarak yollarna devam etmek istediklerini ifade etti. Bir buçuk yldr görülen durumalarda zrhlarla etraflarnn sarldn belirten Elçi, Her durumada bunu hissettik. Dava balarken bu gibi eylerle karlaacamz biliyorduk. Ama bir hukukçu ön yarglarla hareket etmemesi gerekir. Bunun için ön yarglarmz bir kenara koyarak hareket etmeye çaltk. Ama bir buçuk yln ardndan unu ifade edebiliriz ki imdiye kadar dile getirdiimiz hiç bir talebimiz kabul edilmedi. Dosyann önemini çkp tekrar tekrar anlatabiliriz. çünkü Tahir Elçi son ana kadar iddet dilini öteleyen bir insan haklar savunucusuydu. Toplum da bunu gayet iyi anlam durumda. Belki de bizi güçlü klan sebeplerden biride budur diye belirtti.

ENGZSYON MAHKEMES

Durumalarda mahkemenin kendileri kadar toplumu düünen bir pozisyonda olmadn gördüklerini dile getiren Elçi, en çok bu durumun kendilerini üzdüünü söyledi. Mahkemeye bakarak bir engizisyon mahkemesiyle karlatklarn açk bir ekilde açklayabileceini belirten Elçi, ngilterede hazrlanan raporlar olmasayd belki dava bile balamayabilirdi. Ama bu raporlar dorultusunda 4 buçuk yl sonra dava açld. Mahkeme dnda da ben daha önceki süreçlerde fikrimi beyan ettiimde adalet talep ettiimi ve ksmen de olsa adaletin geleceine güvendiimi ifade ettim. Ama geldiimiz aamada böyle yürümeyeceini ifade edebilirim. Gönül isterdi ki mahkeme heyeti de bizim kadar bu davay önemseseydi. Avrupa, engizisyon mahkemelerinden dersler çkararak ona göre hareket ediyor. Ama Türkiyede ne yaplyor? Engizisyon mahkemeleri gibi davranlarak davann tarihin kara sayfalarna gireceini düünüyorum diye konutu.

MI GB HAREKET EDLYOR

Dava avukatlarndan Orhan Kemal Cengiz de mahkemenin Tahir Elçi davasyla ilgili her eyi kerhen yaptn söyledi. Mahkemenin hep m gibi hareket ettiini belirten Cengiz Bizden de bu oyunda bir tür aktör gibi hareket etmemizi istiyorlar. Bizden de m gibi hareket etmemizi istiyorlar dedi.

HAKKATN ORTAYA çIKARILMASINI STYORUZ

Karanln içinden bir elin çkp Tahir Elçiyi vurduunu vurgulayan Cengiz Tpk Hrant Dinkin katledilmesi gibi. Ayn ekilde Tahir Elçi ve Hrant Dinki vuran alarda benzerlik gösteriyor diye belirtti. Tahir Elçinin bir dev olduunun altn çizen Cengiz öyle devam etti: Bu kadar büyük bir devin davasn ona göre götürmeye çalyoruz. Tahir Elçi olsa ne isterdi? Davasnda hakikatin ortaya çkmasn isterdi. Bizim istediimiz de budur. Hakikatin ortaya çkarlmasn istiyoruz.

9 GÜNDE SORUTURMA AçILDI

Tahir Elçinin katld bir televizyon programnda ifade ettii bir kelime üzerinden hedef haline getirildiini hatrlatan Cengiz, Tahir sadece sosyal medyada hedef gösterilmedi. Ana akm medya da Tahir Elçiyi eytanlatrarak hedef haline getirdi. Bugün yarg Tahirin kar karya kald tehdidi hala bilmediini söylüyor. Bu tehditlerden sonra 9 gün içerisinde Tahir Elçi hakknda bir soruturma açld. Tahir bunu bildii için savcya telefon açarak gelip ifade vermek istiyorum dedi. Ama Tahir Elçi aramam gibi hareket ettiler ve Tahiri barodan gözaltna aldlar diye konutu.

15 DAKKA BOYUNCA Hç BR EY YAPILMIYOR

hbar olmasna ramen üpheli bir aracn 13 kilometre boyunca durdurulmadna ve Tahir Elçinin vurulmadan önce yaananlara da deinen Cengiz, Bütün bunlar olurken bir kii öldürülüyor. Bu kii Tahir Elçi. Tahir vurulduktan sonra 15 dakika boyunca hiç bir ey yapmyorlar. Polisler burada da m gibi yapyorlar. Yine bundan sonra aylarca vurulmasna ilikin delilleri toplanyorlar. 3 buçuk ay sonra vurulduu yerde inceleme yapld. Vurulduu yeri gören 4 kamera var. 3 kamera çalyor ama Tahir Elçinin tam olarak göründüü kamera her ne hikmetse çalmyor. Yine polisin çektii kameradaki olay annn 13 saniyelik görüntüsü yok dedi.

YARGISIZ NFAZ

Tahir Elçinin yarglanmas için 9 günde iddianame hazrlayan yarg öldürülmesine ilikin iddianameyi 4 buçuk yl boyunca hazrlanmad diyerek yaanan duruma tepki gösteren Cengiz, 4 buçuk yln sonunda dava açld. Davalarda hep polis zrhyla karlatk, davalardan atldk. Dosyada tanklar var denildi. Ama daha sonra bu tanklar çkt ikence gördüklerini, bu ekilde ifade verdiklerini kendilerine sözler verildiini ama bunlarn tutulmadn açklad. Ama mahkeme heyeti bunlar görmüyor ve duymuyor gibi yapyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Yargsz infazlarn davas avukatnn davas yargsz infaza braklmak isteniyor diye belirtti.

ETKN SORUTURMA YÜRÜTÜLMED

Ardndan konuan Diyarbakr Baro Bakan Nahit Eren de, savclarn ilk günden itibaren soruturmann açlmamas için hareket ettiklerini söyledi. Bir baro bakannn her sokan banda polisin olduu ve her tarafta kameralarn olduu bir yerde vurulduunu hatrlatan Eren, Ama 4 buçuk yl boyunca soruturma almadlar. Aslnda bu süreçte ne yapmak istediklerini açkça gösterdiler. Bu soruturmann etkin bir ekilde yürümeyecei ilk balangç göstermiti dedi.

GÜVENLK TOPLANTISI

Tahir Elçi öldürüldükten sonra önce Diyarbakrda bir güvenlik toplantsnn yapldn hatrlatan Eren, Aslnda bu cinayetin aydnlatlmas karar yaplan bu toplantda alndn düünüyoruz. Zaten 4 buçuk yl sonra çkan iddianame de çok vasat bir iddianameydi. Ama iddianamede ortaya çkan bir ey vard. ki polis memuru öldürülmütü ama buna ilikin bir dava açlmad. Aslnda Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl bu iki olay birlikte ele alp soruturma açmak istedi. Niyetleri soruturma baladndan beri suçu örgüt üyelerinin üzerine atlarak götürülmek istediini gördük. Bu dava kapsamnda tanklarda vard. Ama bu kiiler nasl ikence gördüklerini, savclarn kendilerine hangi vaatlerle kandrldklarn durumalarda dile getirdiler diye konutu.

BU MAHKEMEYLE MADD GERçEK ORTAYA çIKMAZ

Tanklarn ifade ettii savclar hakknda dava açlmasn beklediklerini ama bunun yaplmadnn altn çizen Eren, Bu tanklardan biri bana mektup gönderdi. Bu mektupta savclarn nasl vaatte bulunduunu duruma salonundan anlattndan daha ayrntl bir ekilde açklamt. Bizler son durumada bu yönlü ikayetimizi dile getirdik. Ama ikence iddiasn bile dikkate almadlar. Biz o celseden sonra bu savclar hakknda suç duyurusunda bulunduk. Yine son davada dönemin babakan Ahmet Davutolunun yarglanmasn istedik. Ama bu talebimiz de reddedildi. Bir buçuk ylda mahkemenin bu davay götürmeyeceini ve götürecek o cesareti göstermeyeceini gördük. Maddi gerçein oraya çkmas için siyasi bir iradenin ortaya çkmas lazm. Aksi durumda bu mahkemeyle maddi gerçein ortaya çkacana inanmyoruz ekliden konutu.

Daha sonra söz alan dier avukatlarda fotoraflar üzerinde Tahir Elçi cinayetini öncesi ve cinayetten sonra yaananlar anlatt. Ardndan gazetecilerin sorularn yantlayan avukatlar, bir sonraki duruma için duyarllk çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git