Sünni İslamcı Hizbullah, resmiyen terör örgütü ilan edildi

Dinci Hizbullah artık terör örgütü! Karar AB'den. Körfez İşbirliği Konseyi'nin ardından Arap Birliği de Lübnanlı Hizbullah'ı 'terör örgütü' ilan etti.

Haberler 11.03.2016 - 21:21 Son Güncelleme : 11.03.2016 - 21:21

Dinci Hizbullah artık terör örgütü! Karar ABden. Körfez İşbirliği Konseyinin ardından Arap Birliği de Lübnanlı Hizbullahı terör örgütü ilan etti.

Arap Birliğine üye 22 ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından bölge için kritik bir karar çıktı. Birliğe üye 20 ülkenin lehte oyuyla Lübnan Hizbullahı terör örgütü ilan edildi.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan Bahreynli diploman Vahid Mübarek Sayar, Arap Birliğinin hemen hemen tüm üyeleri kararı destekledi. Lübnan ve Irakçekincelerini belirtti dedi.

2 Mart günü Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, Hizbullahı terör örgütleri listesine almıştı.

Alınan bu karar öncesinde, geçen hafta, Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna yapmayı taahhüt ettiği 3 milyar dolarlık yardımı iptal etmişti.

Körfez İşbirliği Konseyi, 2013 yılında da Suriyedeki iç savaşta rejime destek verdiği gerekçesiyle Hizbullah üyelerine yaptırım kararı almıştı.

Örgüt, 1979-1980 yıllarında Diyarbakırdaki Vahdet kitapçısındaki toplantılarla oluşmaya başladı. Abdulvahap Ekincinin sahip olduğu bu kitapçıdaki toplantılar, Fidan Güngör ve Hüseyin Velioğlu tarafından düzenlenmekteydi. 1981 yılında Fidan Güngör, Menzil kitapçısını kurarken, 1982 yılında Hüseyin Velioğlu ise İlim kitapçısını kurdu. 1983te kurulan örgüt, 1987ye kadar bu kitapçılarda toplanarak faaliyetlerini sürdürdü.1987de Hüseyin Velioğlu İlim kitapçısını Batmana taşıdığında, liderlik ve militan faaliyetler üzerindeki farklı fikirler sonucu örgüt, iki kola ayrıldı] Velioğlunun liderliğindeki İlim kolu, hemen silahlı faaliyetlere başlama kanaatindeydi. Anlaşmazlıklar, iki grup arasında geçen kanlı çatışmalarla sonuçlandı.

Örgüt, Batman dışında en çok Diyarbakırın Silvan ilçesinde etkiliydi, ayrıca uzun bir süre boyunca Yolaç köyünü merkez üssü olarak kullanmıştır.

Ana Sayfaya Git