Süphan Dağı'nda Ortaçağ hayatı için çadır köy kurulacak

BİTLİS’in Adilcevaz İlçesi’nde bulunan Süphan Dağı’nın 2 bin 700 rakımında, Ortaçağ hayatının yaşanacağı çadır köy kurulacak. Ağustos ayında köyün kurulumunu tamamlayacaklarını belirten Bitlis Valisi Ahmet Çınar, kurulacak olan çadır köyde müzik festivali etkinliklerini düzenleyeceklerini söyledi.

Haberler 30.04.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 30.04.2017 - 08:55

Bitlis Valisi Ahmet çnarn daveti üzerine Moolistan Büyükelçilik Protokol ve Kültür Ateesi Oth Tulga, Moolistan Ofis Yöneticisi Tushinjurgal Erdenebayar, Pakistan Kültür Müaviri Abdul Akbar, Ürdün Ba Katibi Emad Masalmehv Adilcevaza geldi. Vali çnar gelen heyet ve Bitlis l Emniyet Müdür Fatih Kaya, l Jandarma Komutan Albay Mustafa Gezer, Adilcevaz Kaymakam Arif Karaman, Ahlat Kaymakam Bülent Tekbykolu, Adilcevaz Belediye Bakan Necati Gürsoy ve Ahlat Belediye Bakan Mümtaz çoban ile birlike Süphan Da eteklerinde bulunan 2 bin 700 metre rakmnda kurulacak olan çadr köy alannda incelemelerde bulundu.

ORTAçA HAYATI

Vali çnar, Türkiyenin en yüksek da olan 4 bin 58 metre yüksekliindeki Süphan Dann 2 bin 700 metre rakml eteklerinde bulunan bu yaylann dünyann corafya olarak en güzel noktalarndan biri olduunu söyledi. Adilcevazda, Ortaça hayatnn yaand bir çadr köy kuracaklarn belirten Vali çnar, öyle konutu:

Süphan Da, Türkiyede herkesin yakndan bildii ve hakknda arklarn, masallarn olduu bir dadr. Buradan Van Gölü, Aygr Gölü ve Arin Gölünü üç ayr noktadan görebiliyoruz. Burada bir niyetimiz var. Bitlis Eitim ve Tantma Vakf (BETAV) ve Adilcevaz Belediyesi birlikte bir program düzenliyorlar. Biz de valilik ve kaymakamlk olarak bu kurumlarmza ve birimlerimize destek vereceiz. Burada bir Ortaça Köyü kurmak istiyoruz. Modern hayattan tamamen uzak, insanlarn Ortaça burada hem mekan itibariyle, hem yaam alan itibariyle, hem de yiyecek ve içecekler itibariyle Ortaça yaayabilecekleri bir köy kuracaz. Bu çadr köy, bütün yaz boyunca hem yerli hem de yabanc turistlere hitap edebilecek.

çADIRLAR KURULACAK

Ayn zamanda k aylarnda ise Süphan Dana trmanacak olan daclar için bir köy olacak. Burada her sene periyodik zamanlarda trmanlar ve yürüyüler yapmay da planlyoruz. Ayrca Asyadan baz ülkeleri burada düzenleyeceimiz müzik festivaline davet edeceiz. Burada onlarn geleneklerinin de yaatld bir etkinlik düzenleyeceiz. Buraya gelen insanlar hem Ortaça hayatn yaayacak, hem de burada günein douunu ve batn seyredebilecek. Buras Adilcevaz ilçemiz bata olmak üzere bölgemiz açsndan önemli bir faaliyet alan olacak. nallah bu yl Austos aynn 12sinde bu mekanda bu köyün kurulumunu tamamlam olacaz ve Asya müziklerini burada günein batyla hep birlikte göreceiz

Kültür ataeleri yaptklar incelemelerin ardndan Adilcevaz ilçesine geçerek buradaki tarihi Turul Bey ve Ulu Camiyi ziyaret ederek, tarihi camiler hakknda bilgi ald.

Ana Sayfaya Git