Sur mağdurlarından "küçük ev" tepkisi!

Sur'daki tahribatta evleri yıkılan mağdurlar, ikinci bir mağduriyetle yüz yüze geldi. Kendilerine 148 metrekarelik ev verileceğini söyleyen aileler, kendilerine gösterilen evin ise, 68 metrekare olması karşısında hayal kırıklığına uğradı.

Haberler 07.09.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 07.09.2018 - 10:05

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde yaanan çatmalarn ardndan evleri yklan ve yeni ev talep eden vatandalar için çevre ve ehircilik Bakanlna bal Toplu Konut daresi Bakanl (TOK) tarafndan Üçkuyu mevkiinde konutlar ina edildi.

15 Kasm 2017 tarihinde yaplan ilk kura çekimin sonucuna göre, buradan ev alacak baz aileler belirlenmiti. Yaplacak ikinci kura çekiminin ardndan dier aileler de yeni evlerine yerletirilecekler.

Kendilerine 148 metrekarelik ev verilecei bildirilen aileler, TOKnin ina ettii evleri görünce hayal krkl yaadlar. kamet edecekleri evlerin, belirlenen büyüklükten küçük olduunu gören vatandalar, soluu Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürlüünde aldlar. Buradaki yetkililere, aileleriyle birlikte küçük evlerde oturmayacaklarn bildiren vatandalar, yetkililerin duruma müdahale etmesini istediler.

Sur madurlar tepkili

enol, Eyalarmzla birlikte evlerimizi ykp, bizi dümdüz bir arsaya götürdüler. Ondan sonra bizi çarp, Bizden ne talep ediyorsunuz? Surdan m TOKden mi ev istiyorsunuz? Yoksa size belli bir miktar para vereceiz, arsanzn üstünde ev yapn. dediler. Ben de TOKden ev istedim. Bize, Gidin, evleri görün. Beeniyor musunuz? dediler. Biz de gidip baktk. 3+1 ve 148 metrekarelik evi beendik. Belli bir zamandan sonra kura çekimi olacak. Kura çekimi belirlendiinde size kat verilecek ve evinize yerleeceksiniz. dediler. Birinci kura çekildi. Kameralar götürüp, milleti evine yerletirdiler. imdi ikinci kura vakti gelmi. O evleri el altndan sata vermiler. Benim evimi para karlnda baka insanlara satmlar. Buraya geldim. Bize, Sizi evlerinize götürüp, göstereceiz. dediler. Gittiimiz evlerde köpek balasanz durmaz. Odalar ve mutfa küçücük. Benim 5 çocuum var, o evde oturamam. Biz o evler için imza attk, niye o evleri bize vermiyorsunuz? dedik. Bize, Elimizde ev kalmam. diyorlar. Elinizde ev kalmamsa neden o ev karlnda bana imza attryorsunuz. Ben evimi istiyorum. O ev bana verilmezse kesinlikle kabul etmiyorum. Kira paramz vermiyorlar. Ben çocuklarmla ortada kaldm. Bu kadar halk madur, hakkmz istiyoruz. dedi.

148 metre yerine 68 metre

Gidip baktklar evlerin 68 metrekare olduunu dile getiren Ramazan Turgay, unlar söyledi: Bize önce TOKlerde 148 metrekarelik ev vereceklerini söylediler. Buna istinaden geldik, burada imza attk. Bugün gidip baktmz zaman evlerin her birinin 68 metrekare olduunu gördük. Bu konuyla ilgili bir yetkili, itiraz edebilecek birini bulamadk. Bu kadar insann madur olmas, evsiz kalmas Zaten büyük bir kaos yaamz ve daha da yaamaktayz. Bu kaosun devamnda artk ne olur bilmiyorum.

çadr alp, orada yaayacaz

Bugünden itibaren çadr kurup, orada yaayacaklarn anlatan Halime Alpaydnc, Ben, olum ve torunum, bahçeli bir evde oturuyorduk, 9 odamz vard. Bize, Gelip imza atn, size büyük ev vereceiz. dediler. Bunun için 26 bin TL istediler, kabul ettik. Bize ayda bin TL veriyorlard. Bu parayla ne yapabiliriz? Onu da kestiler. Verecekleri evin küçük olduunu gördük. Bugünden itibaren çadr alp, orada yaayacaz. Biz bu durumu asla kabul etmiyoruz. ifadelerini kulland.

Bize verdikleri evler kümes gibi

Kendilerine 148 metrekarelik ev için imza attrldn ancak evlerin küçük olduunu gördüklerini kaydeden efik enol ise Ben yeni evlenmitim, evimi yktlar. Hiçbir eyam çkarmadan beni evden attlar. Bana 5 bin TL vermek istediler ama ben o paray almadm ve almayacam. çünkü çok madurum. Bize TOKnin ina ettii Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinin oradaki 148 metrekarelik ev için imza attrdlar. Ailece gittik, evleri beendik ama bugün bize verdikleri evlere baktmzda kümes gibi olduunu gördük. çocuklarmz orada yaayamaz. Bizi, Buraya gelin, evlerinizi görün. diye çardlar. Tabi ki çok mutlu olduk ama ilk gördüümüz evi göremedik, hayal krklna uradk. Bu ekilde kabul etmiyoruz. steimiz, bize bata gösterdikleri evi tekrardan sunmalardr. eklinde konutu.

LKHA ajans, konuyla ilgili Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürlüü yetkilileriyle görümek istedikleri ancak tüm srara ramen, kendileriyle görüülmedii gibi geri dönüte yapmadklarn bldirildi.

Ana Sayfaya Git