Sur yeniden imar ediliyor

Güzeloğlu; - "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yıkılan ve yakılan Sur yeniden her yanıyla imar ediliyor. İmha edilen bütün değerler maddi ve manevi ihya ediliyor"

Haberler 28.02.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan liderliinde terör saldrlar sonucu harabeye dönen Sur ilçesinin yeniden imar edildiini belirterek, mha edilen bütün deerler maddi ve manevi ihya ediliyor. dedi.

SUR LçES STARE TOPLANTISI

UNESCO listesinde bulunan Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili sorunlara çözüm aramak amacyla Diyarbakr Valilii, Büyükehir Belediyesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonunca UNESCO ve Diyarbakr stiare Toplants düzenledi. Toplantya Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Bakan Prof. Dr. Mehmet Öcal Ouz ve komisyon üyeleri, Dileri Bakanl Diyarbakr Temsilcisi brahim Mete Yal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, oda, borsa ve sivil toplum kurulular temsilcileri katld.

DYARBAKIR ÖZEL BR EHR

Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Güzelolu kentin tarihi ve kültürel önemine deindi. Diyarbakrn tarihin her döneminde bir büyük zenginlik ve kültür anlamna geldiini dile getiren Güzelolu, dünya tarihi açsndan da Diyarbakrn çok özel bir ehir olduunu vurgulad. Kentin, Anadoludaki ilk slam ehri olarak her dine kucak açan hogörü ehri olduunu belirten Güzelolu, Diyarbakrn Türkiyenin mührü, birlik ve beraberliin kalesi olduunu aktard.

SURU YAKIP IKMAYA çALITILAR

Tarihi eserleri koruma ve yaatma sevdalar sürerken, bu ülkenin birlik ve beraberliini, bütün deerlerini, birlikte yaama iradesini yok etmeye çalan PKK ve uzantlarnn, bu yapya saldrdn bildiren Güzelolu, terör örgütünün binlerce yldr korunan, bütün maddi varlklar yok etmek, tüketmek, zihin ve kültür dünyasndan silmek istediini kaydetti.

SUR YENDEN MAR EDLYOR

Güzelolu, terör saldrlarnda en olumsuz etkilenen merkezlerden ve yerleim yerlerinden birinin Sur ilçesi olduuna dikkati çekerek, öyle konutu: Bir ihanet içerisinde Surun bütün insanlk miras olan yaplarn, kültür deerlerini yakp, ykp yok ettiler. Camilerimizi, kiliseleri, kutsal bilinen bütün inanç deerlerini bu anlamda yaktlar. Bu ihanet karsnda devletimiz milletiyle kararl tutumu ve mücadelesiyle bunu bertaraf ederken 53 asker, 12 polis ve 1 güvenlik görevlisini ehit verdik. Bu kahramanlarn ehadetiyle sadece Surda deil dier bölgelerdeki ehit düen o kahramanlarn duruuyla o tehdit bertaraf edildi. Cumhurbakanmzn liderliinde yklan ve yaklan Sur yeniden her yanyla imar ediliyor. mha edilen bütün deerler maddi ve manevi ihya ediliyor. Eskisinden daha köklü ekilde gelecee, insanla kar ortak sorumluluumuz çerçevesinde kazandrlyor.

SURA 1.5 MLYAR LRA HARCANDI

Surun yeniden ihyas ve imar için bugüne kadar devletin harcad kaynan 1,5 milyar liray atn vurgulayan Güzelolu, tek amaçlarnn insanlarn mutluluu, kentlerin kalknmas, gelimesi ve bunun tüm topluma yansmas olduunu aktard. Güzelolu, Devletimiz Sur özelinden balayarak gerek Diyarbakr gerekse bölge genelinde bu tahribatn brakt bütün izleri silen, çok daha ötesinde yeniden imar ve ihya eden bir kararllk içerisinde. Bunu milletiyle yapmakta. Sur ilçesinde de ilgili Bakanlk ve kurumlarn çok özel çalmalar var. ifadelerini kulland.

SURA UNESCO NELER YAPABLR

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Bakan Mehmet Öcal Ouz da UNESCOnun kurulu amac ve çalmalar hakknda bilgi verdi. Diyarbakrn çok zengin ve kadim kültüre sahip bir kent olduunu dile getiren Ouz, bu corafyann insanla temel oluturduunu belirtti. Kültürü bu kadar zengin olan Diyarbakr uluslararas toplum ve dünyayla buluturmak için bu toplanty yapmak istediklerini ifade eden Ouz, Diyarbakr için UNESCOdan daha fazla neler yaplabileceini konuacaz. diye konutu.

Daha sonra basna kapal devam eden toplantya, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeleri, kaymakamlar ve kurum temsilcileri katld.

Ana Sayfaya Git