Sur'a 2 milyar liralık yatırım

3 yıl önce çukur eylemleri sırasında tahrip ettiği Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen hummalı çalışmalarla ihtişamlı eski günlerine kavuşuyor

Haberler 23.06.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK mensuplarnn 3 yl önceki saldrlar sonucu tahrip olan Diyarbakrn merkez Sur ilçesinin yeniden cazibe merkezi haline getirilmesi için çevre ve ehircilik Bakanlnca lyar liray aan yatrm yaplyor.

Krsaldaki saldrlarn 3 yl önce ehir merkezlerine tayan PKKllarn kazd çukurlar, kurduu barikatlar, tuzaklad patlayclar nedeniyle zarar gören Sur ilçesinde, güvenlik güçlerince gerçekletirilen baarl operasyonlarn ardndan balatlan çalmalar sürüyor.

çevre ve ehircilik Bakanl bata olmak üzere ilgili kurumlarn youn çalmas sonucu ilçe adeta yeniden ina ediliyor. Tarihi ilçe, bu hummal çalmalarla ihtiaml eski günlerine kavuturuluyor.

çevre ve ehircilik l Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, ilçede ina faaliyetlerinin devam ettii 6 mahallede öncelikle enkaz kaldrma çalmalarnn yaplmasnn ardndan içme suyu, kanalizasyon, yamur suyu drenaj hatlarnn tamamlandn söyledi.

Alan içerisinde cumbas, avlusu, eyvan, gezenei ve kemeriyle geleneksel Diyarbakr mimarisine ait ögelerin tamamn barndran yaplarn ilk etapta 340nn yapmna balandn, toplamda bin 500 konut ina edileceini anlatan Bilgin, Mardinkap ile Saraykapy balayan kesimde yaptklar turistik yol çalmasnn 20 gün içerisinde tamamlanacan belirtti.

Gazi ve Melikahmet caddelerinde sokak salklatrma çalmalarnn tamamlandn, Balkçlarba ile Mardinkap aras ve Hazreti Süleyman Caddesinde çalmalarn devam ettiini aktaran Bilgin, çkalede 27 ehit sahabenin kabrinin ve Hazreti Süleyman Camisinin bulunduu alandaki peyzaj çalmalarnn daha önce tamamlandn anmsatt.

Surun kadim bir ilçe olduunu, tarihin, kültürün, medeniyetin tüm unsurlarn içinde barndrdn ifade eden Bilgin, antsal tescilli çok sayda yapnn bulunduunu, bu antsal yaplarn tamamnda restore çalmalarnn baladn, bir ksmnn tamamlandn söyledi.

- 2 milyar liray aan yatrm

Sur içinde Koruma Amaçl mar Plannn dna çkmadklarn vurgulayan Bilgin, Parsel bütünlüünü aynen koruyoruz. Her bir parsel için ayr projeler hazrland. Birbirinin ayns tip proje uygulamas burada yok. Parsel bütünlükleri küçük olduklar ve ayrca hassas çalmalarmz sonucu tüm projeleri de koruma kurulunun görülerine sunuyoruz. Bu nedenle çalmalar uzayabiliyor ama ilerin bitiminde çalmalarn bu kadar uzamasnn deeceini hep beraber göreceiz. dedi.

Bilgin, projelendirmelerin tamamlandn, artk yapm aamasna geçtiklerini kaydederek, unlar söyledi:

Terör örgütünün tahrip ettii ilçeye Bakanlk olarak bugüne kadar 1,5 milyar liray aan bir yatrm yaptk. Toplam yatrm tutarmz da 2 milyar liray aacaktr. çalmalar tamamlandktan sonra tarih, kültür, medeniyet, sahabeler ve peygamberler ehri, inanç turizmi anlamnda da hareketlenecektir. Sur, milyon sayy aan turist saysyla inallah bir istihdam ve cazibe merkezi olacak. Geçmi kültürlerin, medeniyetlerin birikimi olan mimari eserleri gelecek nesillere de tamamz lazm. Buradaki tüm tescilli yaplarn röleve ve restorasyon çalmalarn da yapacaz. Bunlar bir yl içerisinde tamamlamay düünüyoruz.

lçede, terör saldrlarnda zarar gören 6 mahalledeki hak sahibi vatandalardan yüzde 88ine ulatklarn, yüzde 75i ile anlatklarn, kalan vatandalarla da görümelerinin devam ettiini bildiren Bilgin, acele kamulatrma karar alnmasna ramen çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin talimatlar dorultusunda vatandalarla uzlama yaptklarn vurgulad.

Terör saldrlarnda evleri tahrip olan vatandalara çeitli alternatifler sunulduunu, vatandalarn istediini seçebildiini anlatan Bilgin, unlar kaydetti:

Bugüne kadar 647 hak sahibi, TOKden ev talep etti. 47 vatanda Surda kendi konutu yapmak isteyen var. 2 bini akn vatandamzla bedel karl sözleme yaptk. Onlara 65 milyon liray akn kamulatrma bedeli ödedik. TOK konutlarn isteyen vatandalarmza da bugüne kadar 1,5 milyon lira kira yardm yaptk. Sur sakinleri için Üçkuyular Mahallesi ve çölgüzeli mevkisinde TOK üzerinden Bakanlkça yaptrlan 5 bin 637 konuttan bin 390 tamamland.

Ana Sayfaya Git