Sur'da "tehcir"li kara propaganda

Özhaseki, Sur dahil terörden zarar gören illerde inşa ve ihya çalışmalarının sürdüğünü ifade ederken, algı üretmeye yönelik "Sur'da tehcirli kara propaganda yapıldığını" söyledi.

Haberler 31.01.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Terör örgütünün müthi bir kara propagandasyla kar karyayz. Nedir o propaganda? Zamannda Ermenilere olduu gibi Kürtlere de tehcir yapyorsunuz. Bundan büyük bir kötülük olabilir mi? Hem kendileri orada silahlanyorlar hem çukurlar kazyorlar hem de paçavralarn asp bamszlk ilan ediyorlar, terör örgütünü susturmak için meru güçlerimiz gittiinde de siz bizim evlerimizi yktnz diye baryorlar. dedi.

Özhaseki, Diyarbakrn Sur ilçesi bata olmak üzere Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde terörden zarar gören illerde yaplan ina ve ihya çalmalarndaki son duruma ilikin bilgi verdi.

Terör bölgelerinde yürütülen çalmalarda teröristlerin tuzaklad patlayclar nedeniyle risklerle kar karya kaldklarna dikkati çeken Özhaseki, Dökülmü, yklm bir sürü ev var. Bunlar temizlemeye giren kepçelerin önünde bombalar patlyor. Ölenler, ehit olanlar oldu. Vatanda, evime girmek istiyorum dediinde, lütfen girmeyin, polis bir arama yapsn ondan sonra girin diye yalvardm insanlar var, Nusaybinde. Bu sözümü dinlemedii için bir saat sonra patlamada ölenler var ne yazk ki. Oralarda çalmak çok zordu ve halen de bu çalma devam ediyor. ifadesini kulland.

Sur ilçesindeki çalmalarn da ayn zorluklarla yürütüldüünü anlatan Özhaseki, ilçede son 20-30 yl içerisinde gecekondulamann artna iaret etti.

Özhaseki, Tarihi eserlere birlemi briketten, tahtadan o kadar çirkin yaplar var ki o sala yap gecekonduyla bile tarif edilmez. Teröristlerin tam istedii bir ortam, orada yuvalanmlar, çatma balatmlar. O çatmalarda bunlarn büyük bir çounluu yklm. imdi siz ne yapacaksnz? Önce tarihi ve tescilli eserlerin dnda, çatmada ne kadar ar hasarl ev varsa ykmak zorundasnz ve bunlar yaparken de tarihi eserlere zarar vermemek gibi de bir çabanz olacak. diye konutu.

Evleri yklan vatandalar için de deiik alternatifler oluturduklarn vurgulayan Özhaseki, öyle devam etti:

Bunlar yaplrken bir de terör örgütünün müthi bir kara propagandasyla kar karyayz. Nedir o propaganda? Zamannda Ermenilere olduu gibi Kürtlere de tehcir yapyorsunuz. Bundan büyük bir kötülük olabilir mi? Hem kendileri orada silahlanyorlar hem çukurlar kazyorlar hem de paçavralarn asp bamszlk ilan ediyorlar, terör örgütünü susturmak için meru güçlerimiz gittiinde de siz bizim evlerimizi yktnz diye baryorlar. yi de orada sakin, kendi halinde yaayan normal vatanda vard da askerlerin, polislerin ii gücü yok, orada bir çatma çkaralm diye mi gittiler oraya? Niye Samsunun Ladikine, niye Yozgatn Yerköyüne gitmiyorlar? Orada bu ortam salayan sizsiniz. imdi bu çatmadan sonra da kara propagandaya baladlar.

Terör örgütünün bununla yetinmeyerek, Buralarda her yer kamulatrlacak. Fakir fukarann evlerini istimlak edip, zenginlere buradan peke çekeceksiniz, i merkezleri yaplacak eklinde de kara propaganda yaptn dile getiren Özhaseki, gerçei yanstmayan bu kara propaganday engellemek için çaltklarn bildirdi.

Benim evim ykld diyen vatandalar için TOKnin evlerinin hazr olduunu, gidip hemen oturabileceklerini belirten Özhaseki, isteyene parasn, arsasna kendisi ev yapmak isteyenlere de koruma amaçl imar planna uygun olarak ev yapma izni verdiklerine deindi.

Özhaseki, Surun bir cazibe, turizm merkezi olmas, aslna uygun restore edilmesi ve destinasyon merkezi olmasna önem verdiklerini ifade ederek, Yeniden briketten evler yaplrsa, teröristlerin istedii o zaten. Yeniden yuvalanacaklar ama bizim istediimiz olursa oradaki halk zenginleecek, gelen turizmden istifade edecek, esnaf da mahalle de istifade edecek. Hizmet sektörü canlanacak. Orada bir oynama, kaynama olacak, burada onu istiyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

- Sura 2 milyar lira harcayacaz

Bölgedeki çalmalarn hzla sürüdürüldüünü anlatan Özhaseki, bütün tarihi eserlerin restore edildiini, aslna uygun sokak salklatrmalarnn yapldn vurgulad.

Sur içerisinde büyük bir gayret içinde olduklarn ve ilerinin de iyiye gittiini belirten Özhaseki, bölgeye yaplan harcamalara ilikin, Surda 1 milyar 950 milyon lira, neredeyse 2 milyar lira, terör bölgelerindeki yaklp, yklp, dökülen bütün yerlerde de 10 milyar lira civarnda harcayacaz. bilgisini verdi.

Özhaseki, bölgedeki sala yaamn bitmesini istediklere iaret ederek, unlar kaydetti:

O kadar güzel projeler hazrladk ki emin olun Silopide hazrladmz projeye herkes imrendi. lk etapta evi yklanlar önce paramz verin derken, Hayr, ben bu evleri istiyorum demeye baladlar. Alt yapsn yapyoruz, sularn, kanallarn, artma tesislerini, parklarn yapyoruz, gençlik merkezleri yapyoruz ve evlerini yapyoruz, site mant. Sonra geleneksel yaam devam ettirsinler diye de taziye evleri yapyoruz, bazlama gözleme yapabilecekleri, salça kaynatabilecekleri yerler yapyoruz. Oraya modern bir yaam sunuyoruz ama geleneklerinden koparmyoruz. Oralarda bir taraftan risk alarak, büyük paralar harcayarak, insanlarn daha modern ortamlarda yaamasn salayacak bir ortam sunuyoruz. Bir taraftan eskiden hiç görmedikleri mahallelerdeki sosyal donat alanlarn sitelerde vermeye çalyoruz.

Ana Sayfaya Git