Sur'da temeller atılacak!

Sürekli tartışma konusu olan Sur'daki yıkım sonrasında yeniden inşa edilecek olan konutlarla ilgili tartışmalara noktayı koyan Bakan Özhaseki, "yakında inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız temelini atacak" dedi.

Haberler 20.01.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, tarihi Sur ilçesindeki çalmalara ilikin, Sayn Cumhurbakanmz temelini atacaklar, göreceksiniz binlerce konut yaplacak. Hepsi klasik Diyarbakr evi olacak. O bizim bildiimiz bazalt tatan, ahap karm olan o güzelim eserler ortaya çkarlacak. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere kente gelen Özhaseki, tarihi Ulu Camide kld cuma namaznn ardndan çkta gazetecilere yapt açklamada, Sur Eylem Plan ile ilgili imdiye kadar neler yapldnn deerlendirmek için geldiklerini söyledi.

Geçen süre içerisinde defalarca kente gelip yaplanlar takip ettiini anmsatan Özhaseki, imdiye kadar söyledikleri her eyin yerine getirildiini belirtti.

Sadece yklan mahallelerdeki geleneksel dokunun yaplabilmesi hususunda çok somut adm atamadklarn ifade eden Özhaseki, bunun oradaki tescilli yaplarn kurullardan geçmesi ve planlamasnn biraz zaman almasndan kaynaklandn kaydetti.

Yaknda ie balayacamz bir dönem balyor. ifadelerini kullanan Özhaseki, öyle konutu:

Bugün burada teknik ekibimiz, mühendislerimiz, planlamaclarmz var. Bunlar Sur içerisinde gerek yaptklarmz gerekse bundan sonra balayacamz geleneksel evlerin nasl devam edecei hususunu, hangi süreçte yapacamz, hangi zaman aralnda bu ii bitireceimizi buradaki arkadalarmz, milletvekillerimiz, belediye bakanlarmz ve valimizin de olduu ortamda konuacaz.

Bundan sonra kentin terörle deil tarihin en güzel eserlerinin yaand bir turizm destinasyonu olarak anlmas temennisinde bulunan Özhaseki, Herkes buralar görmeye, Diyarbakr tanmaya gelir. Diyarbakrdaki tarihi eserleri gezdii gibi yöresel lezzetlerini de burada yaamaya gelir. nsanlarn scakln ilgisini görmeye gelir. dedi.

- PKK terör örgütünün uzantlar onlarn sözcülüünü yapyorlar

Bir gazetecinin, Surda incelemelerde bulunan baz sivil toplum kurulularnn yaplan çalmalarda tarihi dokuya zarar verildii yönündeki iddialar ortaya attna ilikin sorusu üzerine Özhaseki, ilk günlerden itibaren sürekli yalan furyas yayldn, buna altklarn söyledi.

Sivil toplum örgütü altnda bir araya gelmi baz kiilerin, bu söylemleri dile getirdiine iaret eden Özhaseki, öyle konutu:

ahsi kanaatime göre, PKK terör örgütünün uzantlar, onlarn sözcülüünü yapyorlar. lk geldiim günlerde unu söylüyorlard. Buras tamamyla boalacak, Tarihi eserler bile istimlak ediliyor. Meclisteki uzantlar da Tarihi eserlerden ne istiyorsunuz? Niye istimlak ediyorsunuz? Devlet her taraf ykacak alveri merkezleri koyacak, zenginlere peke çekecek diyorlard. Bakn bu kulaklar defalarca bunlar duydu. Hangi dedikleri doru çkt? Hiçbiri doru çkmad. Sur içerisine gelecekler TOK konutlar yapacaklar sonra da millete satacaklar dediler. Doru çkt m? Hayr.

- Uluslararas balants olduunu söyleyen örgütlerin sözlerine inanmayn

Özhaseki, Sur ilçesinde 2012de onaylanm Koruma Amaçl mar Plannn eski belediye yönetimleri tarafndan hazrlandna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Biz o plan baz alarak ticaretiyle canl, geleneksel yaamn sürdüü bir ortam haline getirmeye çaltk. O plan dorultusunda hareket ediyoruz. Bu plann haricinde hiçbir ey yapmadk. Zaten burada yaplacak konutlarn da yaknda inallah Sayn Cumhurbakanmz temelini atacak. Göreceksiniz binlerce konut yaplacak. Hepsi klasik Diyarbakr evi olacak. O bildiimiz bazalt tatan, ahap karm olan o güzelim eserler ortaya çkarlacak.

- Kentsel tasarm rehberi

Geçmie dönük çalma yaparak kentsel tasarm rehberi oluturduklarn aktaran Özhaseki, Evlerin hepsi de kentsel tasarm rehberi buna uygun ekilde yaplacak. O yüzden, gelip burada tahrik eden özellikle uluslararas balants olduunu söyleyen örgütlerin sözlerine inanmayn. Yaplanlar yerinde görün, eer konumalarmz hilafna en ufack bir i yapmsak lütfen uyarn bizi, uyarn biz de yapmayalm. diye konutu.

- 6 bine yakn ev yaptrdk

lçedeki terör maduru vatandalara evlerine kavumalar için çeitli alternatifler sunduklarn hatrlatan Özhaseki, vatandaa yklan evinin karlnda bedelinin hemen ödendiini söyledi.

kinci tercih hali hazrda yaplm evlerimiz var. çölgüzeli ve Üçkuyularda 6 bine yakn ev yaptrdk. Bunlarn bir ksm bitti. Sur içerisindeki yklan evinin metrekaresinin karl kadar bedava, bir tek lira ücret almakszn oradan isterse ev de verebiliyoruz. diyen Özhaseki, konumasn öyle tamamlad:

Ben burada dodum, büyüdüm buras benim babamn mal ben burada evimi yapmak istiyorum ve geleneksel evde yaamak istiyorum diyorsa o zaman projeyi biz yaptrabiliriz. Kendisine yklan evin bedeli kadar parasn veririz, evi yaptrabilir. Bunda hiçbir mahsur yok. Bunu yaptrmakta güçlük çekerse, ki zor bir i çünkü kurullardan geçecek, onaylatacak kolay deil, yaknda balyoruz o tescilli tarihi evlerin hepsini yaptracaz. Elimizden gelen bütün seçenekleri sunuyoruz. Bundan kimsenin endiesi olmasn.

Ana Sayfaya Git