Sur’daki hak ihlallerine ilişkin araştırma önergesi

HDP Milletvekili Remziye Tosun, Sur’da son 5 yıl içinde yaşanan hak ihlallerinin açığa çıkarılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için araştırma önergesi verdi.

Haberler 12.12.2020 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Remziye Tosun, Surda ilan edilen sokaa çkma yasaklar süresince ve sonrasnda yaanan hak ihlallerinin aça çkarlmas için Meclis Bakanlna aratrma önergesi verdi. Sur içi bölgesinde bulunan Cevatpaa, Dabanolu, Fatihpaa, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava mahallelerinde 6 defa ilan edilen sokaa çkma yasaklarnn hala devam ettiine deinen önergede, 20 binin üzerinde yerleim yerinin zarar gördüü ve 23 bine yakn insann göç ettii kaydedildi.

HUKUKA AYKIRI

Önergenin gerekçesinde, Türkiyenin onaylad Dünya Kültürel ve Doal Mirasn Korunmasna dair sözlemeye ve yurttalarn en temel hakk olan kamu hizmetlerinden yararlanma ilkesine aykr davranld belirtildi. Devamnda, Mahallerde yaanan çatmalar ve kullanlan ar silahlar sonucunda; kentsel sit alan olan tarihi Sur içinin kentsel bütünlüünde özgün sokak dokusunu ve tescilli mimari yaplarn da içerisinde bulunan birçok yapda büyük tahribatlar oluturmutur. Sur içinde halen devam eden sokaa çkma yasaklar tamamen Uluslararas hukuk kurallarna aykrdr ifadeleri yer ald.

MADURYET TELAF EDLSN

Meclis aratrmasnn talep edildii önergede, kentin toplumsal hafzasnn tahrip edilmesi, tarihi ve kültürel mirasn yok edilmesi ile Surda yaayan yurttalarn yerinden edilmesi gibi sorunlarn tespiti için gerekli incelemelerin yaplmas ve yaanan maduriyetin telafi edilmesi istendi.

Ana Sayfaya Git