Süresiz nafaka evliliği önlüyor!

Aile bütünlüğünün korunması için ithal edilen kanun ve sözleşmelerin kaldırılmasının gerekliliğini belirten Türkiye Aile Meclisi, süresiz nafakanın yeni bir yuva kurulmasına engel olduğunu aktardı.

Haberler 24.04.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnda yaplan deiiklie ilikin yazl açklamada bulunan Türkiye Aile Meclisi, toplumsal yapnn bozulmamas, ailenin korunmas ve nesillerin muhafazas için deer ve kültüre uygun kanun ve sözlemelerin yaplmasnn yerinde bir adm olacan vurgulad.

ALE KURUMU BOZULMU VE DSPLN SALANAMAZ HALE GELMTR

Aile yapsnn korunmasna yönelik yaplan ancak aile yapsna zarar veren deiikliklerin, kanunlarn ve sözlemelerin tarihsel analizine deinilen açklamada, Feminist ideolojisinin sloganlarna aldananlar için vakit geç olacaktr. Sadece süresiz nafaka uygulamas bile aileyi tahrip etmeye yetmektedir. Anayasada ailenin korunmas bal altnda; Aile, Türk toplumunun temelidir ve eler arasnda eitlie dayanr. ilkesi getirilmitir. Ancak, 2002 ylnda yürürlüe giren Yeni Medeni Kanun, 2005 ylnda yürürlüü giren Ceza Kanunu, 2010 ylnda referandumla Anayasann 10uncu Maddesinde yaplan deiiklikle kabul edilen pozitif ayrmclk ilkesi, yargda kadnn beyan esastr anlay ve uygulamas, 2011 ylnda imzalanan stanbul Sözlemesi ve 2012 ylnda yürürlüü giren 6284 sayl özel ceza yasasnn ilgili bölümleri, aile kurumunun insicamn bozmu, disiplin salanamaz hale getirmitir. denildi.

ADL OLMAYAN VE YEN BR YUVA KURMAYA ENGEL OLAN SÜRESZ NAFAKA KALDIRILMALI

CEDAW ile nafakann süresiz olarak dayatlmasnn adil olmad ayn zamanda ekonomik sorun oluacandan yeni bir yuva kurulmasnn da önünde engel olduu belirtilen açklamada, süresiz nafakann kaldrlmas gerektiine dikkat çekildi:

Yoksulluk nafakas (Medeni Kanun, 175inci Madde) evli eler arasnda geçerli olan ve boanmadan sonra karar verilen nafakadr. Yoksulluk nafakas, CEDAW sözlemesinin dayatmas öncesi 1988 ylndan önce bir yl olarak uygulanmasna ramen, Türk Medeni Kanununda 4/12 Mays 1988 ylnda yaplan deiiklikle Süresiz hale getirilmitir. 2001 ylnda kabul edilen yeni Türk Medeni Kanununda da ayn görü kabul edilerek süresiz nafaka uygulamas devam ettirilmektedir. Yoksulluk nafakas ile birlikte boanma aamasnda Tedbir Nafakas ve müterek çocuklar için tirak Nafakas düzenlenmitir. Nafaka yükümlülüklerini yerine getirmeyen nafaka borçlusu hakknda, nafaka alacaklsnn ikyeti üzerine cra ve flas Kanunu 344üncü Maddesi gereince 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilmektedir.

SEBEPSZ ZENGNLEMEYE, EMEKSZ KAZANç

Sebepsiz zenginlemeye, emeksiz ücrete neden olduu gibi yoksulluk nafakas balanan bir ksm kadnlar süresiz nafaka haklarnn ortadan kalkmamas için kayt d çalmakta, mal varlklarn ve gelirlerini gizlemektedirler. Süresiz olarak nafaka almaya devam etmek amacyla yeni bir evlilikten kaçnmakta, evlilik d ilikiler yaamaktadrlar. Nafaka ödeyen e ise yeni bir evlilik imknn kaybetmektedir. Bu uygulamalar sonuç itibariyle ahlaki çöküntüye, husumet ve iddetin artmasna sebebiyet vermektedir. ifadelerine yer verildi.

Nafakalarn mahkeme veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlna bal il müdürlüklerinde oluturulacak birimler tarafndan denetim altna alnmas savunulan basn açklamasnda, siyasilerin derinleen toplumsal yaralar için çözüm üretmeleri gerektii belirtildi.

Açklamada, Hakszlklarn ortadan kaldrlmas, boanan eler arasndaki hukuki ihtilaflarn bitirilerek salkl evliliklerin önünü açmak suretiyle olmaldr. Siyaset, bu denli derin toplumsal yaraya çözümler üretmelidir. Teklifler, çare ve çözümler radikal feminist örgütlerin muhalefeti karsnda dikkate alnmamaktadr. Evlilik orannda azal ve boanma saylarnda artla birlikte aile kurumumuz zayflamakta ve milli güvenliimiz, geleceimiz tehdit altndadr. Yasalar ve uygulanmas karsnda, artk ar riskler tadndan evlenmekten kaçnlmaktadr. Evlilik d ilikilere yönelme arttndan salkl nesiller de yetitirilememektedir. Asl olan; ailenin dalmamas, çocuklarn korunmas ve iddetin önlenmesidir. denildi.

GENç EVLLK TEVK EDLMEL VE MHR ANLAMA LE KADININ HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

stanbul Sözlemesi dayatmalarnn iptal edilmesi gerektii aktarlan basn açklamasnda, evliliklerin artmas için devletin tevikte bulunmas gerektii ve kadnn korunmas için ise mihri sözlemenin yaplmas gereklilii vurguland.

stanbul sözlemesinin dayatt uygulamalar iptal edilmeli, ailesiz, cinsiyetsiz, ahlaksz toplum projesi toplumsal cinsiyet eitlii veya toplumsal cinsiyet adaleti maskesiyle ecinsellik teviklerine dur denilmeli, iddetin her türlüsüne kar çklmaldr. Cinayetleri önlemenin yolu ksas uygulamasdr, iddeti önlemenin yolu da içki, kumar, faiz, fuhu ve tehirciliin yasaklanmasdr. Ebeveyn yabanclamas uygulayanlara cezai müeyyide uygulanmal, velayeti istismar edenden velayet alnarak kar tarafa verilmelidir. Kadn, erkek ve çocuk madur edilmemelidir. Kadnn maduriyet yaamamas için mihri, sözleme ile belirlenmelidir. Genç evlilik, annelik ve babalk tevik edilmeli, devletimiz her evlenene en az 100 ay evli kalmak artyla 100 gram altn hibe vermelidir. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git