Suriyeliler de "demokrasi nöbeti"ni bırakmıyor

Diyarbakır'da FETÖ'nün darbe girişimine karşı vatandaşlar tarafından tutulan demokrasi nöbetine Suriyeliler de yoğun ilgi gösteriyor.

Haberler 07.08.2016 - 10:51 Son Güncelleme : 07.08.2016 - 10:51

Suriyeliler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kendilerine kucak açan ve ikinci vatan olarak gördükleri Türkiyede yaşanan darbe girişimine tepki göstermek için meydanlarda yer alıyor.

Suriyeli Berkel: Suriye birinci vatanımızdır. Türkiye ikinci vatanımız, biz bu demokrasi nöbetlerini tutmaya devam edeceğiz. Recep Tayip Erdoğan bizim de Cumhurbaşkanımızdır

Dağbul: Türkiye, Ortadoğu ve İslam ülkeleri için güçlü ve ayakta kalmalı, çünkü Ortadoğuda İslam ülkelerinin merkezidir

Gabali: Eğer Türkiyede bu darbe gerçekleşmiş olsaydı, Türkiyenin Suriyeden bir farkı olmazdı

DİYARBAKIR - Diyarbakırda, ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve yaşadıkları sıkıntıların sığındıkları Türkiyede de yaşanmasını istemeyen Suriyeliler, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine tepkilerini demokrasi nöbetine katılarak gösteriyor.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki Park Ormanda toplanan binlerce vatandaşa destek olmak için gelen ve FETÖnün darbe girişimine tepki gösteren Suriyeli vatandaşlar, Türk bayrakları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın posterlerini taşıdı.

FETÖnün darbe girişimine karşı vatandaşlar tarafından tutulan demokrasi nöbetine Suriyeliler de yoğun ilgi gösteriyor. Suriyeliler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kendilerine kucak açan ve ikinci vatan olarak gördükleri Türkiyede yaşanan darbe girişimine tepki göstermek için meydanlarda yer alıyor.

Suriyeli Cuma Berkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyeye 3,5 yıl önce geldiklerini ve darbe girişimine karşı olduğunu anlatarak, darbenin milleti haktan ve hukuktan alıkoyduğunu ve özgürlükleri kısıtladığını söyledi.

İnsanların yaşam haklarını ellerinden alan darbeye karşı olduklarını, bu nedenle sokaklara çıktıklarını kaydeden Berkel, Türkiyeyi Allah muhafaza etti, atladık inşallah. FETÖ, dini ve İslamı kullanarak bu darbeyi yapmaya çalıştı. FETÖnün arkasında batı ülkeleri var. Suriye birinci vatanımızdır. Türkiye ikinci vatanımız, biz bu demokrasi nöbetlerini tutmaya devam edeceğiz. Recep Tayip Erdoğan bizim de Cumhurbaşkanımızdır. dedi.

Allaha çok şükür darbe başarısız oldu

Meydanları terk etmeyeceklerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın ikinci bir emrine kadar meydanlarda olacaklarını kaydeden Mohamed Dağbul iseTürkiyede yaşayan bütün Suriyelilerin Türkiyede yapılan darbe girişimine karşı olduğunu vurguladı.

15 Temmuz gecesi çok dua ettim. Allah korusun, Allah muhafaza etsin diye. Aslında darbe gecesi korkmadım, çünkü burada vatandaşlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanıyla bu darbeye karşıydılar ve Allaha çok şükür darbe başarısız oldu. diyen Dağbul, Suriyede çok zulüm gördüklerini bildirdi.

Dağbul, Türkiyenin kendilerine kucak açtığını, Türkiyede güven içerisinde yaşadıklarını dile getirerek, Şu anda güven içindeyiz, mutluyuz. Türkiye, Ortadoğu ve İslam ülkeleri için güçlü ve ayakta kalmalı, çünkü Türkiye ,Ortadoğuda İslam ülkelerinin merkezidir. diye konuştu.

Yeniden bir İslam ülkesinin darbeyle yönetilmesini istemiyoruz

Türkiyeye 3 yıl önce geldiğini ve bir atölyede çalıştığını bildiren Nurrettin Gabali de Suriyede darbe olduğu için birçok insanın öldüğünü, halen ölmeye de devam ettiğini anlattı.

Türkiyede savaşın olmasını istemediklerini, bu nedenle meydanlarda Türk halkıyla beraber olduklarına dikkati çeken Gabali, yaşanan kanlı ortamdan dolayı ülkelerini terk ettiklerini, aynı durumun Türkiyede de yaşanmasını istemediklerini aktardı.

Türkiyede huzur ve güven ortamı var, bundan dolayı burada yaşamak istiyoruz. Eğer Türkiyede bu darbe gerçekleşmiş olsaydı, Türkiyenin Suriyeden bir farkı olmazdı. ifadelerini kullanan Gabali, halkın Cumhurbaşkanı Erdoğanı sevdiğini ve onun yanında yer aldığını söyledi.

Kendilerine kucak açan ülkenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve vatandaşların yanında olduklarını bildiren Gabali, konuşmasını şöyle tamamladı:

Burada mutluyuz ve inşallah bu darbe başarısız olmuştur ve yine millet iradesi kazanmıştır. 15 Temmuz gecesi darbe girişimi olduğunda biz de meydanlara, sokaklara çıktık, tepkilerimizi dile getirdik. Yeniden bir İslam ülkesinin darbeyle yönetilmesini istemiyoruz. Tankların sokaklara girmesi korkutucudur. çünkü bu ölüm, yıkım ve kan demektir. Biz bu durumu Suriyede gördük, evlerimiz yıkıldı, çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız ve kadınlarımız öldü. Bundan dolayı aynı durumun Türkiyede yaşanmasını istemiyoruz ve onun için biz bu halk ile birlikte alanlardayız.

Ana Sayfaya Git