Surları koruyun!

DİMO'dan, Çevre ve Şehirçilik bakanlığına çağrı geldi, "'Dicle Vadisi Kırklar Dağı Rekreasyon Alanı Projesi durdurulsun. Ben-ü Sen gibi yıkılma tehlikesi olan Surlar, korumaya alınsın.."

Haberler 14.05.2019 - 01:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mimarlar Odas (DMOD) Diyarbakr ubesi Ebakan erefhan Aydn, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin 2015 ylnda Unesco tarafndan Dünya Kültür miras olarak tescillenen insanln ortak miras olduunu belirterek, Ocak 2014te çevre ehircilik Bakanl tarafndan Hevsel Bahçelerinin bir bölümünün tarm alan niteliinin deitirilip yani yaplamann önünü açma giriimine dikkat çekti. Sosyal tesisler ve çeitli yapsal imalatlarla krklar da ve Hevsel Bahçelerinin doasna müdahale edildiini hatrlatan Aydn, Tüm kenti ilgilendiren bu tür proje ve uygulamalarn balangç aamasnda ilgili meslek odalar ve kent dinamikleriyle paylalmas srarmz bundandr. Ülkede hukukun geç kararlamas sonucu ilenen birçok suç, cezasz kalabilmektedir dedi.

Dicle Vadi Projesi kapsamnda Dicle Vadisi Krklar Da Rekreasyon Alan Projesiyle Diyarbakr kalesi ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzaj alannn tampon bölgesinde yeni bir doa kym gerçekletirildiini öne süren Aydn, Bu projenin iptali için ehir Planclar Odas Diyarbakr ubemiz tarafndan 2017 tarihinde dava açlm olup bu dava Ocak 2019 tarihinde karara balanmtr. Karara göre; Diyarbakr kalesi ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzaj alan yönetimi planyla çelitii yani projenin bu alanda doay tahrip ettii gerekçesiyle iptal edilmitir. Proje uygulamas bittii için bu kararn pratikte bir karl imdilik bulunmamaktadr diye belirtti.

MLLET BAHçES PROJES YANLI BR UYGULAMADIR

Projenin iptali ve yürütmenin durdurulmas için hukuki süreç balatacaklarn dile getiren Aydn, Ancak bu karar bundan sonraki Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçelerinde yanl uygulamalara kar olumlu bir karar olarak elimizde bulunacaktr. Nasl ki Dicle Vadisi Krklar Da Projesi doal tahribat yarataca için hukuken iptal edildiyse, ayn ekilde u an Fiskaya bölgesinden Mardin kapya kadar Surlarn yamacnda uygulanan millet bahçesi projesi de yanl bir uygulamadr ve iptal edilmelidir diye konutu.

ESASLARA UYMAYA BEKLYORUZ

Projenin yanl olduunu ve uygulamann durdurulmasn taleplerini yineleyen Aydn, unlar söyledi: Bu projelere uygunluk veren çevre ehircilik Bakanln ve Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulunu da yasa ve yönetmenliklerde belirlenen çalma esaslarna uymalarn, bilimsel, teknik, ahlaki ve vicdani bir misyonla hareket edip bu tür yanl uygulamalara kar bir duru sergilemelerini beklemekteyiz. Bu kurumlarn görevi kültürel ve doal deerlerimize yanl uygulamalarla zarar vermek deildir. Bu kurumlarn görevi, Ben Sen Burcu gibi ykm tehlikesi yaayan bakmszlk ve ilgisizlikten tüm insanla seslenen Surlara gereken ilgiyi gösterip bizden sonraki nesillere ulatrlmas için çaba içerisinde olup korumaktr.

SURLARI NSANLIA ARMAAN EDELM

UNESCO, çevre ehircilik Bakanl, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Sur Belediyesi ve kamuoyuna seslenen Aydn, Tarihsel deerlere, Doal ve Kültürel mirasna sahip çkan bir toplum ancak tarihe ve insanla hizmet etmi olur, bundan dolay gelin insanln Surlarna hep birlikte sahip çkalm, koruyalm ve insanla armaan edelim çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git