Sur'u ihya edecektir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terörden zarar gören Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yürütülen inşa ve ihya çalışmaları kapsamında, büyük projelerin temellerini atmak için bugün Diyarbakır'ın Sur ilçesinde olacak.

Haberler 04.01.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamada, Bakan Özhasekinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) ve Sivil Toplum Kurulularnn (STK) temsilcileri ile birlikte Dou ve Güneydouda yaplan çalmalar yerinde incelemek ve yeni çalmalarn temelini atmak için rnak ve Diyarbakra gelecei bildirildi. Özhaseki, bu kapsamda, bugün Diyarbakrn Sur ilçesinde çkale Vadisi Kentsel Tasarm ve Peyzaj Projesi, Suriçi 229 adada yaplacak yöresel mimariye uygun konutlar ile Diyarbakr Krklar Tepesi Kentsel Tasarm ve Rekreasyon Projesinin temel atma programna katlacak. Sur programnn ardndan rnaka geçecek olan Özhaseki, Cizre, Silopi ve dilde de incelemelerde bulunacak.

- Sur ihya ediliyor

Suriçini koruyup, alanda var olan tarihi dokuyu tehdit eden salksz yaplamay da bertaraf ederek Yaanabilir Diyarbakr ina etmeyi hedefleyen bakanlk, bu alanda yürüttüü çalmalar koruma-yenileme odakl yaklam çerçevesinde yürütüyor.

Bölgede yürütülen ina ve ihya çalmalar, sadece niteliksiz yaplarn yklp yenilenmesi olarak deil, tanmaz kültür varl olarak tescillenen antsal ve sivil mimarlk örnei yaplarn restore edilmesi, geleneksel dokuya uyumlu kültür varl niteliindeki yöresel yaam biçimini yanstan çevresel deerli yaplarn bakm-onarmnn yaptrlarak korunmasna yönelik ilerliyor.

Bakanlkça bu kapsamda Fatih Camii (Kurunlu Camii) çevresindeki 31 adet tescilli yapnn restorasyonu için projelendirme çalmalarna balanrken, Vakflar Genel Müdürlüü yetkisindeki 53 tescilli yapdan zarar gören 11 tanesine ilikin projelendirme ve restorasyon çalmalar hayata geçirildi. Bu kapsamda öncelikli olarak Fatih Camii (Kurunlu Camii) ve Ermeni Katolik Kilisesinde restorasyon uygulamalar balatld.

Öte yandan bakanlk mülkiyetindeki Ulu Camii arkasndaki 355 ada 19-20 parsel üzerindeki konan restorasyon projesi de tamamland.

- 5 bin 637 konut üretilecek

Bakanlkça yürütülen çalmalar çerçevesinde Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri Sokak Salklatrma Projesinin birinci etab olan Gazi ve Melik Ahmet Caddelerinde sokak salklatrma çalmalar balatld.

Ayrca, çölgüzeli ve Üçkuyu Mevkisinde toplamda 5 bin 637 adet konut üretecek olan bakanlk, yl sonunda bin konutluk ilk etab tamamlayacak. rnakn merkez ile Cizre, Silopi ve dil ilçelerinde ise toplam 8 bin 874 konut ina edilecek. Geleneksel mimariye uygun yürütülecek çalmalar kapsamnda, dilde tek katl olarak 340 konut, Silopide de ller Bankas tarafndan 516 konut olmak üzere toplamda 612 konut ina edilecek.

Ana Sayfaya Git