Sur'u seneye bitiriyoruz!

Özhaseki, "Sur'daki konut ve ticari alanların ihaleleri 1 ay içerisinde bitirilecek, bir yıl içerisinde ise Sur tüm fonksiyonlarıyla yaşam merkezi olacak?" dedi.

Haberler 21.01.2018 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde terör saldrlar sonucu zarar gören mahallelerde inceleme yapt.

Bakan Özhaseki, beraberinde Vali Hasan Basri Güzelolu, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla, AK Parti Diyarbakr Milletvekilleri Galip Ensariolu ve Ebubekir Bal ile merkez Kayapnar ilçesinde Büyükehir Belediyesinin yaptrd Kent Meydann gezdi.

Merkez Sur ilçesinde Ali Paa Mahallesinde kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda yaplan tarihi evlere uyumlu konutlarda ve terör saldrlar sonucu zarar gören Dört Ayakl Minare ve dier tarihi yaplarda da incelemelerde bulunan Özhaseki ve beraberindekiler, PKKl teröristlerin saldrs sonucu hasarn meydana geldii alan gezdi.

Bakan Özhaseki burada gazetecilere yapt açklamada, birkaç yl önce hiç kimsenin istemedii birtakm olaylarn olduunu, Surun üçte birinde çatmalarn youn yaandn anmsatt. Özhaseki, o günlerde neler yaplaca konusunu bir eylem plan dahilinde açkladklarn, iki yldr bu eylem plann devam ettirdiklerini belirtti.

Yaptklar doru tespitler üzerine gelitirdikleri hareket tarz da doru olunca bugün sonuca doru yaklatklarn kaydeden Özhaseki, hata yapmadan doru bir ekilde i yapmann mutluluunu yaadklarn dile getirdi.

Özhaseki, ilk günden maduriyetleri giderecekleri yönünde açklama yaptklarn ifade ederek, öyle konutu:

Bundan yana kimsenin üphesi olmasn. Koruma Amaçl mar Plan var. Sur rastgele bir yer deil. Açlan ve temizlenen alanlarda bizim bildiimiz klasik konutlar yaplarak darya imara açlacak bir bölge olmayacak buras. Koruma Amaçl mar Plan bizim için anayasadr, buna sonuna kadar uyacaz diye ilan etmitik. Buraya öyle bir fonksiyon yükleyeceiz, öyle bir çalma yapacaz ki Sur bundan sonra yaayacak. Ticaretin kalbi ve insanlarn yaam merkezi olacak, turizm destinasyon merkezi olarak kaytlara geçecek. Binlerce insan Diyarbakra geldii zaman Sura doru koacak. Bu çevreleri görecek, lezzetlerinden tadacak, turizmden Diyarbakrl, esnaf, ticaret erbab ve herkes dalga dalga istifade edecek. Eylem planndaki ana hedefimiz bunlard.

Gelitirdikleri pratik projelerle çevrenin alt yapsn bitirdiklerini iaret eden Özhaseki, Sokak Salklatrma Projesi ile yaklak 500 dükkan ve konutu tertemiz hale getirdiklerini, Hz. Süleyman Camisinin çevresini düzenleyerek, ziyarete açldn aktard.

Ali Paa ve Lalebey mahallelerinde geleneksel evlerin yapmnn sürdüünü, 10 ayr bölgede çalma yapld gibi imdi asl önemli olan iin eski geleneksel dokunun aça çkarlmas olduunu vurgulayan Özhaseki, bunun kolay olmadn anlatt.

- Türkiyenin en gözde mekanlarndan biri olacak

Özhaseki, konumasn öyle sürdürdü:

Bu çatma yaanan yerler eskiden bizim bildiimiz klasik Diyarbakr evlerinin olduu ahane, muntazam mahalleler deildi. Biraz uyuturucunun merkezi olmu, varolam, gayrimeru ilikilerin çok hzl bir ekilde devam ettii, çirkin yaplamann olduu bir yerdi. çatma yaand, Allah bir daha göstermesin, dua ediyoruz, diliyoruz ve bunun için de her türlü önlemi alyoruz. Bu bölgede temizlik yaplm olmas da aslnda bir avantaj olarak önümüzde duruyor. imdi bunu bir frsata çevirmeliyiz. te bizim çizilmi olan imar plann uygulamamz, geleneksel dokuyu ortaya çkarmamz, tescilli eserleri restore etmemiz, Diyarbakrn bazalt tandan yaplm, kendine has evlerini yeniden ina etmemiz, kirlilikleri ortadan kaldrmamz lazm. Böyle olursa buras bir anlam kazanm olacak. Sonra içerisine doru bir fonksiyon yüklediimizde inallah Türkiyenin en gözde merkezlerinden biri olacak.

Alan içerisinde 1 yl içerisinde planclar, mühendisler ve mimarlarn çok büyük çalmalar yaptna dikkati çeken Özhaseki, ana hatlarnn ve mekanlarn ne olacann belirlendiini, ihaleye hazr hale getirdiklerini, 1 ay içerisinde ihaleleri yapmaya balayacaklarn kaydetti.

- nallah geride kötü bir hatra kalmam olur

Bakan Özhaseki, birkaç ay içerisinde bu bölgede yaplacak bütün geleneksel konutlarn, ticari mekanlarn, ayrca tescilli eserlerin ihalesinin yaplacan bildirerek, i balama tarihinden itibaren 1 yl içerisinde ilerin tamamlanacan dile getirdi. Özhaseki, u deerlendirmede bulundu:

imiz bitmi olur. Bundan sonra vatandalara evlerini veririz. Ticaret erbab mekanlarda ilerini yapmaya balar. Butik oteller ve restoranlar çalmaya balar. Yaam devam eder. nallah geride kötü bir hatra ve iz kalmam olur. Yepyeni bir merkez olur. Önemli olan burada siyasi iradeydi. ükür Allaha bunu ortaya koyduk. Ciddi masraflar yapyoruz. Hata yapmadan doru birey ortaya çkarmak istiyoruz. Onun çabas içerisindeyiz. Yoksa burada çoktan inaatlara balayp evleri bitirip hak sahiplerine aln derdik ve her i biterdi. Ama herhalde tarihin en büyük yanlln yapardk o zaman. Bu anlamda titizlenmemiz ve gayretimiz doru oldu. nallah bir sene içerisinde bildiimiz klasik Diyarbakr evleri yaplr, hak sahiplerine datrz. Sonra da bu ileri bitirmenin mutluluunu yaarz.

- yi niyetle çalyoruz

Darda söylenen sözlere üzüldüklerini dile getiren Özhaseki, Hangi partili olursa olsun meclis çats altnda olan bütün partileri kastediyorum eer buras ile ilgili iyi bir düünceleri varsa lütfen iletsinler, bize yardmc olsunlar, doruysa kabul edip ie geçeriz. Ancak geriden sadece bir alg operasyonuyla Devlet geldi, yakt, ykt. imdi de fakir fukaray gönderdi, zenginlere peken çekecekler, alveri merkezleri çkacak, TOK konutlar yaplacak. gibi yalan yanl ne kadar iftira sözler varsa onlar duymak dorusu houmuza gitmiyor. O da ar geliyor nefsimize. Niye, iyi niyetle çalyoruz. ifadelerini kulland.

Maduriyetleri gidermek adna vatandalara çok deiik seçenekler sunduklarn, isteyene para, isteyene hazr ev, isteyene hak sahibi ise geleneksel ev vermek gibi seçeneklerin bulunduunu vurgulayan Özhaseki, bütün bunlarn halkn tercihi dahilinde olduunu anlatt.

Özhaseki, bu kadar iyi niyetle gayret edip çalrken bu yaplan iyi çalmalar da hazmedemeyen gruplarn olduunu gördüklerini vurgulayarak, unlar ifade etti:

Bu da bizi üzüyor. Onlar burada iyi i oldukça holarna gitmiyor. Vatandan evi yapldkça, maduriyeti giderildikçe canlar sklyor. Burada Koruma Amaçl mar Plann zamannda koyup, uygulayanlar ve imza atanlar ona uygun yap çktkça da canlar sklyor. Dorusu iyi yaplan hereyden rahatszlk duyan bir grubun olduunu görmek de bizi rahatsz ediyor. Biz onlar darya itiyoruz. Hiç gözümüz bile görmüyor. yi niyetli söyleyen herkesi içeriye alyoruz, onlara gönlümüzü açyoruz, sözlerini dinliyoruz, onlardan istifade ediyoruz, doru iler yapmaya çalyoruz.

Ana Sayfaya Git