Sürücüsü asli kusurlu!

Zırhlı polis aracı ile çarpıştı. 5 kişi öldü. Adli Tıp otomobilin sürücüsünü "asli kusurlu" gördü.

Haberler 17.04.2018 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Lice ilçesi Fis Ovas mevkiinde 2017 ylnda zrhl polis arac ile çarpan otomobildeki 5 kiinin öldüü kaza ile ilgili rapor hazrlayan Adli Tp Kurumu (ATK), olayda yaamn yitiren otomobil sürücüsü Fikri Demirba, asli kusurlu buldu.

Diyarbakr-Bingöl karayolunun Lice ilçesi Fis Ovas mevkiinde 20 Haziran 2017de meydana gelen kazada, Fikri Demirta yönetimindeki 21 DH 918 plakal otomobil, kar yönde gelen ve polis memuru N..in kulland zrhl polis arac ile çarpt. Kazada, otomobil sürücüsü Fikri Demirba (53 ile aracnda bulunan annesi Zeynep Demirba (76), Mahmut Öner (74), Mevlüt Data (64) ve Abdulhamit Data (63) yaamn yitirdi, zrhl araçta bulunan 5 özel harekt polisi de hafif yaraland. Lice Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturmada, kazadan sonra gözaltna alnan zrhl araç sürücüsü N.. daha sonra adli kontrol art ile serbest brakld.

DELLLERN çARPTIRILDI DDASI

Kazada yaamn yitirenlerin avukatlar, olayda etkili ve yeterli soruturma yürütülmedii, baz delillerin ciddi ekilde çarptld, olayn gerçee aykr bir ekilde ele alnp tutanaklara geçirildiini belirterek karara itiraz etti. Avukatlar, kaza yerinde topladklar parçalarla ve çektikleri görüntülerin delil olarak kabul edilmesi için Lice Asliye Hukuk Mahkemesine delil tespit davas açt. Mahkeme, avukatlarn talebini yerinde bularak toplanan parça ve çekilen görüntülerin delil olarak gösterilmesine karar verdi. Madur avukatlarnn talebi üzerine, zrhl aracn kamera kaytlarnn yer ald hard disk, olay anna ait görüntülerin bulunmas, görüntüler silinmi ise geri getirilerek çözümünün yaplmas için uzman bilirkiiye gönderildi. Hard diski inceleyen bilirkii tarafndan hazrlanan raporda, aracn kayt cihaznn bozuk olduu, bu nedenle kayt yapmad için olay anna ilikin görüntülerin bulunmadn belirtildi.

KAZA TESPT TUTANAI

Jandarmann trafik kazasna ilikin hazrlad kaza tespit tutanann gerçee aykr bir ekilde ve polislerin beyanlar dorultusunda hazrlandn belirten madur avukatlarnn itiraz üzerine Lice Cumhuriyet Basavcl, kazann olu ekli ve kusur orannn tespiti için olaya ilikin jandarmann hazrlad, Trafik Kazas Tespit Tutanan Adli Tp Kurumu Ankara Grup Bakanl Trafik htisas Dairesine gönderdi. Adli Tp Kurumundan 3 kiilik uzman heyetin hazrlad raporda öyle denildi:

ADL TIP RAPORUNA GÖRE

20.06.2017 günü saat 15.15 sralarnda sürücü Fikri Demirban, içerisinde Abdülhamit ve Mevlüt Dada ile Mahmut Öner ve Zeynep Demirba isimli ahslarn bulunduu yönetimindeki 21 DH 918 plaka sayl otomobil ile Bingöl yönünden Diyarbakr yönüne seyri srasnda olay yerine geldiinde, kar yönden gelen trafie ait eride girmesi sonucu, Diyarbakr yönünden Bingöl yönüne seyretmekte olan sürücü N. yönetimindeki, içerisinde yolcu olarak C.T.E., U.K., S.K., ve E.ç.nin bulunduu. 72 A 0428 plaka sayl zrhl Kobra aracyla çarpmas sonucu, ölümlü ve yaralanmak kaza meydana gelmitir. Trafik Kazas Tespit Tulanana göre kazan açk havada, yerleim yeri dnda, platform genilii 6.9 m. olan, iki yönlü, eimli, düz, kuru yüzeyli, asfalt kaplama Devlet karayolunda, gündüz meydana geldii anlalmtr.

HER EK ARACA AT ZLER

Yine ayn tutanan Kazann Özeti bölümünde; kaza mahallinde yaplan inceleme ve aratrmada, 72 A 0428 plakal zrhl Kobra aracnn kulland erit bölümünde, her iki araca da ait lastik izleri tespit edilmitir ifadelerine yer verilmi olup, 72 A 0428 plaka sayl zrhl Kobra aracna ait, kendi eridinden balayp sola doru yönelen 55 m. fren mesafesi tespit edildii görülmütür. Ayrca, sürücü Fikri Demirban birinci derecede kusurlu olduu, sürücü N..in ise ikinci derecede kusurlu olduu belirtilmitir. Sürücü Fikri Demirtan Bingöl yönünden Diyarbakr yönüne seyri srasnda olay yerine geldiinde; yola gereken dikkatini vermemesi ve aracn kendi seyir eridinde güvenli bir ekilde sevk ve idare edebilme becerisi gösteremeyerek kar yönden gelen trafie ait eride girmesi sonucu. Diyarbakr yönünden Bingöl yönüne seyretmekte olan sürücü N.. yönetimindeki zrhl Kobra aracyla çarpmalarna sebebiyet verdii olaydaki; dikkatsizlii, tedbirsizlii ve kurallara aykr davranyla asli kusurludur.

Adli Tp Kurumu Ankara Grup Bakanl Trafik htisas Dairesinin olaya ilikin hazrlad bu rapora kar Lice Cumhuriyet Basavclna bavuran avukatlar, raporun sadece olay yeri kaza tespit tutanana dayandrldna dikkat çekilerek, soruturma dosyasnda mevcut deliller ve olay yeri inceleme ekibi tarafndan çekilen fotoraflarn dikkate alnmadn söyledi. Lice Cumhuriyet Basavclnca olay ile ilgili yürütülen soruturmann devam ettii örenildi.

Ana Sayfaya Git