Surun kalbindeki hayalet yapılar!

2 yıl önceki çatışmalar sırasında sahiplerinin terk ettiği ve girişlerin halen yasak olması nedeniyle bir daha uğrayamadığı delik- deşik olmuş binaların pencerelerinden sallanan kirli perdeler, geçmişin izlerini taşıyor.

Haberler 08.01.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kubak, Kalkan bal eklini andran, 5 kilometre uzunluundaki surlarla çevrili olan kentin kalbi durumundaki tarihi ve turistik Sur ilçesi, 2 yl önce PKKl teröristler tarafndan sözde öz yönetim savunmas ad altnda hendeklerin kazlmas ve barikatlarn oluturulmas nedeniyle büyük çatmalara sahne oldu.

SURUN KALBNDEK ZLER

Fatihpaa, Sava, Cemal Ylmaz, Dabanolu ve Cevap Paa mahalleleri kazlan hendek ve kurulan barikatlarn kaldrlmas için giri çklara kapatldktan sonra güvenlik güçleri tarafndan kapsaml operasyonlar balatld. Yaklak 3.5 ay süren operasyonlarda söz konusu 6 mahallede iddetli çatmalar çkt, yüzlerce ev ve iyeri kullanlamaz hale geldi.

6 MAHALLEDEK DENETM

Güvenlik güçlerinin 6 mahallede denetimi salamasndan sonra hasar gören ev ve iyerleri tamamen yklrken, sokaklarn girilerine ise kimsenin girmemesi için beton bariyerler konuldu. 6 mahallede surlara yakn olan sokaklardaki evler tamamen yklrken, ayakta kalan tarihi Diyarbakr evlerinin tescilli olanlar bu ykmdan kurtuldu.

BU BÖLGEDE çALIMA YOK

2 yl öncesine kadar binlerce kiinin oturduu kentin ortasndaki 6 mahallenin büyük bölümünde çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan altyap çalmalar sürerken, ana caddeler üzerinde bulunan ancak, girileri yasak snrn oluturan beton bariyerlerin arkasnda olduu için kimsenin giremedii, altlarndaki dükkanlar onarlp hizmete açlmasna ramen halen bo olan onlarca çok katl binann kaderiyle ilgili henüz bir çalmaya balanmad.

HEPS HALALET GB DURUYOR

Bombo araziye dönüen mahallelerde tarihi yaplarn yan sra, ana caddelerin üzerinde bulunan ancak, yasakl bölge snrnda olan, halen yklmayan ve aralarnda Balkçlarba semtindeki bir zamanlar oldukça ünlü olan 5 yldzl otelin de bulunduu onlarca bina, kentin ortasnda hayalet gibi duruyor.

EYALARINI ALMADAN çIKMILAR

çatmalar srasnda sahiplerinin hiçbir eyay almadan terk etmek zorunda kald, ancak daha sonra izin verilmesi üzerine eyalarn götürdüü kap ve pencereleri sökülmü evlerin pencerelerinden 2 yldan bu yana sallanan perdeler geçmiin izlerini iaret ediyor. Surda yasakl olan yerlerde bulunan ve çatmalar srasnda delik deik olmu binalara denetimin salamasndan sonra güvenlik güçleri tarafndan aslan Türk bayraklar da halen duruyor.

Ana Sayfaya Git