Süryani Metropolit'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua

MARDİN'in Midyat ilçesi'nde bulunan 1650 yıllık Mor Gabriel Manastırı'nı ziyaret eden Ak Parti Milletvekili Orhan Miroğlu, Süryani Metropolit Samuel Aktaş ile görüştü. Süryani Metropolit Samuel Aktaş, görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için dua ederek, "Cumhurbaşkanımıza, iyi, sıhhatli, uzun ömürler diliyorum" dedi.

Haberler 04.12.2017 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolu, hazineye tescili yaplan ve bir ksm da Diyanet leri Bakanlna tahsis edilen Süryanilere ait kilise, manastr ve mezarlklarn son durumunu görümek üzere, 1650 yllk tarihi Mor Gabriel (Deyrul-Umur) Manastrn ziyaret etti. Turabdin ve Mor Gabriel Manastr Metropoliti Samuel Akta, Badiyakon sa Gülten ve Mor Gabriel Manastr Vakf Bakan Kuryakus Ergün tarafndan manastr giriinde karlanan Mirolu ve beraberindeki partililer, misafir odasnda arland. Ziyaret srasnda ksa bir konuma yapan Metropolit Samuel Akta, kinci sefer geliiniz inallah gerçek müjdeyle olacak, onu bekleriz. Sayn Cumhurbakanmza, iyi, shhatli, uzun ömürler diliyorum. Hasta, masta olmasn, shhatli uzun ömürler diliyorum dedi.

ERDOANA DUA ETTLER

Uzun bir aradan sonra Mor Gabrieldeki dostlar ziyaret ettiklerini belirten Ak Parti Milletvekili Orhan Mirolu ise, Vakf mallarnn geçtiimiz dönemlerde Diyanet leri Bakanlna devredilmesi konusunda bir karar alnmt. O karardan Temmuz ay itibariyle vazgeçildi. Zaten bunu Süryani dostlarmz da biliyorlar. Kafalarnda baz üpheler vard, o üpheleri tamamalar gerektiini söyledik. O süreç olduu gibi iliyor. Maliye Bakanlmz araclyla yine Vakflar Genel Müdürlüüne devredilecek. Ama burada tabi Mor Gabrielin baka da problemi var. 30a yakn ihtilafl mevzuda Mor Gabriele 12 parsel iade edildi, 18i hala iade edilmeyi bekliyor. Sayn Cumhurbakanmzn bu konuda çok duyarl olduunu biliyoruz. Zaman zaman bu konuda Süryani yurttalarmz memnun edecek açklamalar da yapt. Önümüzdeki günlerde Mor Gabriel ile ilgili bu problemi kendisine yine ileteceim. Sadece Mor Gabriel için deil, Süryani cemaatinin bir miras gibi, Türkiyenin bir miras gibi duran baz eserlerle ilgili mülkiyet problemleri var. O mülkiyet problemlerini çözmek için hükümetimiz yeni bir çalma içerisine girdi. Süreç konusunda net bir ey söyleyecek durumda deilim, ama o süreçten de Süryani yurttalarmz memnun edecek neticeler alacaz dedi.

TAINMAZLARA KAVUTU

Babakan Yardmcs Hakan çavuolunun Mor Gabriel Manastrna ait tanmaz mallarla ilgili açklamasn deerlendiren Mor Gabriel Manastr Vakf Bakan Kuryakus Ergün ise Umudumuz, isteimiz bu müjdenin tamamlanmas ve tapumuzun bize getirilmesidir. Biz bunu bekliyoruz. Bu ii takip ettii için Orhan Miroluna teekkür ediyoruz. nallah bu i en yakn zamanda tamamlanr. Daha ilemler balamam, tabi ki tapularmz aldmz zaman çok mutlu olacaz. En büyük sevinci Amerikada, Avrupada, Avustralyada yaayan halkmz yaayacak, hatta bayram yapacaklar diye konutu.

Ziyaret ardndan Milletvekili Miroluna manastrda yaplan yerel ürünlerden cevizli sucuk hediye edildi. Daha sonra Metropolit Akta, Milletvekili Mirolu ve beraberindekileri araçlarnn yanna kadar uurlad.

Ana Sayfaya Git