Suudi Arabistan medyasında Kaşıkçı krizi telaşı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı meselesinde özellikle Batı dünyasından art arda gelen sert tepkiler Suudi basınında şaşkınlığa sebep oldu.

Haberler 12.10.2018 - 15:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suudi basnnda, stanbuldaki Suudi Arabistan Bakonsolosluuna girdikten sonra kendisinden haber alnamayan gazeteci Cemal Kakç olaynda uluslararas tepkiler karsnda dayanaksz iddialar ile youn suçlamalara yer veriliyor. Konsolosluk binasna girdikten sonra irtibatn kesildii Suudi gazeteci Kakç meselesinde özellikle Bat dünyasndan art arda gelen sert tepkiler Suudi basnnda aknla sebep oldu.

Yönetimin kontrolündeki basn, olayla ilgili ortaya çkan kantlar çürütme telana girerken henüz kar delillerin sunulduu bir habere imza atmad.

Dier taraftan Suudi basnnda olayla yetkililerin sorumluluunu örtbas etmeyi amaçlayan çok sayda haber yaymlanyor.

Uluslararas medyay da hedef aldlar

Suudi Arabistann en yüksek tirajl Arapça gazetelerinden Riyad, Medyann çöküü balyla yaymlad haberde, Cemal Kakçnn Suudi Arabistan konsolosluuna girdikten sonra kaybolmasyla ilgili uluslararas basnda çkan haberlerin Suudi Arabistan dorudan hedef aldn öne sürdü.

Haberde, New York Times gazetesinin, teyit edilmeyen baz kaynaklara dayandrd haberlerle Suudi Arabistana yönelik dümanca bir politika izledii iddia edildi.

Suudi Arabistanda yaymlanan El-Cezire gazetesi yazarlarndan Macide es-Suveyyih de dün yaymlad bir haberde, Cemal Kakç olay hakknda yorum yapan sosyal medya kullanclarnn tamamn Katar, ran ve Türkiyeye yakn üpheli hesaplar olmakla itham etti.

Bu konuda asl üzüldükleri noktann Reuters gibi köklü bir haber ajansnn belirsiz kaynaklara dayal Suudi Arabistan aleyhinde haber yapmas olduunu savunan Suveyyih, ayrca Washington Post ve New York Times gibi gazetelerin de Katar tarafndan öne sürülen iddiay haberletirmekte acele ettiini yazd.

Suudi Arabistann yerel günlük gazetelerinden Sabq ise Kakç olayna ilikin 11 Ekimde Basn organlar Suudi Arabistan hedef alyor. Washington Post, Katar riyalna boyun mu edi? balyla bir makale yaymlad.

Bedr el-Uteybinin kaleme ald makalede, ABDnin en eski ve köklü gazetelerinden Washington Postun Katar lobisi tarafndan satn alnd iddia edilerek, Washington Post gazetesinin belirsiz Türk kaynaklardan aktard hikayelerle bir nevi Suudi Arabistan top atna tutan bir tanka dönütüü benzetmesi yapld.

Turist iddias alay konusu oldu

Suudi Arabistan tarafndan finanse edilen Dubai merkezli Al Arabiya televizyonunun, Kakçnn kaybolduu gün stanbula ve sonrasnda bakonsoloslua gelen ve burada geçirdikleri birkaç saatin ardndan ülkelerine dönen 15 Suudi Arabistan vatandan turist olarak tanmlamas alay konusu oldu.

sveçte daha önce Babakan ve Dileri Bakan olarak görev yapan Carl Bildt, Al Arabiyann haberini de ekledii sosyal medya paylamnda turist iddias ile öyle dalga geçti:

Ne yazk ki Suudi turistler stanbulun ziyaret yerlerini görme frsat bulamadan Suudi Arabistan konsolosluunda geçirdikleri birkaç saatten sonra jetleriyle geri döndüler.

FETÖ firarisinden bile medet umdular

Al Arabiya televizyonu, Kakç olayyla ilgili düzmece açklamalarda bulunan ABDnin Virginia eyaletinde yaayan Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Emre Usluyu da haberinde Türk akademisyen eklinde izleyicilerine sundu.

Televizyon, ngilizce internet sitesinden paylat haberinde FETÖ üyesi Uslunun açklamalarn Türk akademisyen Suudi turistlere yöneltilen suçlamalar doru bulmuyor balyla aktard.

Al Arabiya ayrca olayn uydurma olduunu öne sürerek ii, Kakç olaynn perde arkasnda Katar merkezli Al Jazeera televizyonu ve Suudi Arabistan tarafndan terör örgütü ilan edilen Müslüman Kardeler Tekilatnn (hvan) bulunduu iddiasna kadar vardrd.

Öte yandan Suudi Arabistandan ngilizce yayn yapan Saudi Gazettede yer alan Halid Takendi imzal köe yazsnda da, Kakçnn stanbulda kaybolmasnn ardndan Katar rejimi ve hvan ajanlarnn Suudi Arabistana kar bir yalan haber kampanyas balatt ileri sürüldü.

Yazda ayrca Türkiyenin Suudi turistler için güvenli olmad öne sürülerek olay çarptlmaya çalld. - Kiileri hedef gösterdiler Suudi basn, görevi gazetecilerin haklarn savunmak olan Türk Arap Medya (TAM) Dernei Bakan Turan Klakçy da hedef göstermekten çekinmedi.

Olay dünyaya duyuran Klakçnn yan sra Cemal Kakçnn nianls Hatice Cengiz de Suud basnnn gazabna urayan kiiler arasnda yer ald.

Kakçnn nianls ile hiç görümedii, konsoloslua giri fotoraflarnn montaj olduu, Kakçnn nianlsnn aslnda kadn klndaki hvan mensubu olduu da Suudi basnnda konuyla ilgili çkan haberler arasnda yer ald.

Kakçnn nianls kadn klnda hvan mensubu

Suudi Arabistandan en aklalmaz deerlendirme ise Suudi spor yorumcusu Salih el-Hamadiden geldi.

Hamadi, sosyal medya hesabndan yapt paylamnda, kaybolan gazeteci Kakçnn nianls Hatice Cengizin aslnda Msrda bakanlk yapm hvan üyesi Muhammed Mahsub olduunu öne sürdü.

Hatice Cengizin ve benzettii kiinin fotoraflarn paylaan Hamadi, Kaçak hvanc Muhammed Mahsub, kadn kyafetleri içinde gizlenmi ekilde Hatice Cengiz ismiyle yeniden ortaya çkt. Kendini gizlemek için makyaj ve pudra kullanyor. ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfaya Git